Search

Ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας ζητούν φορείς του κλάδου

44

Την ανάγκη για χάραξη νέας στρατηγικής σε ότι αφορά τον Τουρισμό Ευεξίας και τον Ιαματικό-Ιατρικό Τουρισμό επισημαίνουν οι φορείς του κλάδου καθώς ο τζίρος του Ιαματικού Τουρισμού ανήλθε σε 56,2 δισ. δολάρια το 2017 με προβλεπόμενη άνοδο 6,5% για το 2022, ενώ ο παγκόσμιος τζίρος του Τουρισμού Υγείας ανήλθε σε 4,5 τρισ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Global Wellness Institute.

«Οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα είναι 750, εκ των οποίων οι 124 λειτουργούν και είναι αναγνωρισμένες 70 και εξ αυτών μόνο οι 13 διαθέτουν σήμα λειτουργίας» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας καθηγητή Δερματολογίας Κωνσταντίνο Κουσκούκη. «Ο αριθμός των επισκεπτών ετησίως είναι εξαιρετικά μικρός, σύμφωνα με στοιχεία του Enterprise Greece, οι γνώστες όμως της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, με τζίρο ανερχόμενο σε 300.000.000€, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των αλλοδαπών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με το ν. 4213/2013 περί διασυνοριακής μετακίνησης ασθενών ενώ οι πλέον αισιόδοξοι μιλούν για τζίρο 1 δισ. €».

Τα αιτήματα

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει την πιστοποίηση των παρόχων σύμφωνα με τα διεθνή standards, τη διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων και τη δημιουργία Cluster συνεργατικών μηχανισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, καθώς και την εξειδίκευση του ν. 4582/18 για τις προδιαγραφές των ιαματικών ιατρείων με επέκταση και στα ξενοδοχεία» επισημαίνει ο κ. Κουσκούκης.

«Ευοίωνη όμως προοπτική αποτελούν αφενός η συνειδητοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού ότι η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας συνεπικουρούμενη με τη διαχείριση έργων χρηματοδοτούμενων από τον αναπτυξιακό νόμο, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων, πρόγραμμα Horizon 2020, ΣΔΙΤ και άλλα προγράμματα και αφετέρου η ανάρτηση της διαδικτυακής πλατφόρμας  «Greece from home» και η έγκαιρη διαφημιστική προβολή της Ελλάδος από τον ΕΟΤ».

Οι θεραπευτικές εφαρμογές της Iαματικής Iατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους είναι η Λουτροθεραπεία, η Ποσιθεραπεία, η Εισπνοθεραπεία, η Πηλοθεραπεία, η Θαλασσοθεραπεία, η Κλιματοθεραπεία και η Σπηλαιοθεραπεία.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *