Search

Η Κομισιόν παρουσιάζει το πλαίσιο των θέσεων της για τον Τουρισμό στην Ευρώπη

96

Το περίγραμμα των θέσεων της για την επαναλειτουργία του τουρισμού στην Ευρώπη θα παρουσιάσει σήμερα  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι χώρες – μέλη επιχειρούν να προσαρμοσθούν στην σταδιακή άρση των περιορισμών εν μέσω πανδημίας . Το διακύβευμα  της συζήτησης αφορά στην αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να γίνει με σταδιακό τρόπο, σε με μια διαδικασία φάσεων .

Αυτή η στρατηγική των φάσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιάσει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων. Χθες η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αποστολή στην Κομισιόν των προτάσεων της Αθήνας για την απελευθέρωση της  μετακίνησης των πολιτών εντός της ΕΕ . Το ελληνικό έγγραφο αποκάλυψε ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Politico . Στο ίδιο δημοσίευμα ο ιστότοπος  έδωσε στην δημοσιότητα πληροφορίες για τις  κατευθυντήριες γραμμές  του πλαισίου που θα παρουσιάσεισημερα η Κομισιόν για τον τουρισμό.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια προσπάθεια συντονισμού των εθνικών πρωτοκόλλων μετακινήσεων από χώρα σε χώρα, εντός της Ευρώπης,  ώστε να αποφευχθούν οι τριβές και οι αντιπαραθέσεις που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τον βαριά τραυματισμένο ευρωπαϊκό τουρισμό.

Το προσχέδιο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Politico, αναφέρει ότι «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική πορεία τους, ίσως να καταστεί δυνατόν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και οι έλεγχοι στα σύνορα να αρθούν σταδιακά σε όλη την Ευρώπη». Ωστόσο, αυτό θα συμβεί στη Φάση 2 – ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμη στη Φάση 0, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής.

Kατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ των Φάσεων 0 και 2, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την πλήρη άρση των περιορισμών μόνο μεταξύ κρατών-μελών στα οποία η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχουν επιβάλει παρόμοια περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται και η κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν στη χώρα τους. Εναλλακτικά, η μετακίνηση μεταξύ κρατών-μελών μπορεί να επιτραπεί υπό τον όρο υγειονομικών ελέγχων των ατόμων που θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ η άρση των περιορισμών δύναται να επιτραπεί πρώτα «για κάποιες μορφές μεταφορών και για κάποιους τύπους τουριστικής δραστηριότητας», σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν.

Μέρος του σχεδίου της Επιτροπής για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου θα είναι και ένας διαδραστικός χάρτης που θα καταγράφει τα επιδημιολογικά δεδομένα στους τουριστικούς προορισμούς, τις υποδομές υγείας και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.  Ο χάρτης αυτός θα καταρτιστεί με τη συνδρομή των κρατών-μελών και θα μπορούν να τον συμβουλεύονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στο μέρος το οποίο θα επιλέξουν για τις διακοπές τους.

Τι ζητά η Αθήνα

Η Αθήνα, με το non-paper που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Ιουνίου, «όπου αυτό είναι εφικτό». Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελληνική πλευρά ζητεί «δίκαιη μεταχείριση» όλων των επίδοξων επισκεπτών και την αποτροπή «μεροληψίας βάσει ιθαγένειας» στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο, το οποίο αιτείται επίσης την κατάργηση των μέτρων καραντίνας «και άλλων δυσανάλογων ή αποτρεπτικών απαιτήσεων κατά την επιστροφή» των ταξιδιωτών στη χώρα τους.

Το ελληνικό έγγραφο προτείνει επίσης την εφαρμογή σε ευρωπαικό επίπεδο  του μέτρου που έχει υιοθετήσει η Αθήνα για την απαίτηση τεστ (δια-γνωστικών ή αντισωμάτων) 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προς την Ελλάδα. Εναλλακτικά, όπως αναφέρεται, μεταξύ χωρών που έχουν αποδείξει με σαφή τρόπο και για παρατεταμένο διάστημα ότι έχουν θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, η υποχρέωση των τεστ μπορεί να αρθεί.

Επίσης η Αθήνα στο έγγραφο της αυτό σημειώνει τη ανάγκη για «ευελιξία» στην πολιτική των κρατήσεων και για ειδικές προβλέψεις σε περιπτώσεις ακυρώσεων τελευταίας στιγμής, λόγω αλλαγής συνθηκών στη χώρα προέλευσης ή προορισμού ή επειδή ο επίδοξος ταξιδιώτης διαγιγνώσκεται θετικός στον COvid-19.

Η Αθήνα, τέλος, τάσσεται κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις έναντι άλλων μεταφορικών μέσων και ειδικά κατά των κενών θέσεων στα αεροπλάνα. Όπως σημειώνεται, «τα οδικά, αεροπορικά και θαλάσσια μέσα μεταφοράς πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα και με αναλογικά πρωτόκολλα».

Ερώτημα κλειδί για την χάραξη της τουριστικής πολιτικής εν μέσω πανδημίας θεωρείται αυτό που αφορά  την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων. Οι πτήσεις εσωτερικού αναμένεται να επαναρχίσουν στις 15 Ιουνίου και εάν όλα κυλήσουν ομαλά οι διεθνείς στις 30 Ιουνίου.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα 

Οι επιχειρήσεις  και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αναμένουν τις ανακοινώσεις και  κυρίως τις διευκρινίσεις  για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων,  ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί την  προσπάθεια κορυφαίων τουριστικών πελατών όπως η Γερμανία να εφαρμόσουν φέτος τον εσωτερικό τουρισμό . Στο ίδιο μήκος κύματος το Ηνωμένο Βασιλειο . Ο βρετανός  υπουργός Υγείας Matt Hancock δήλωσε σήμερα  ότι είναι  απίθανο να μπορέσουν να κάνουν διακοπές oι Βρετανοί εκτός συνόρων αυτό το καλοκαίρι λόγω του κορονοϊού, δήλωσε . Μιλώντας στο ITV είπε ότι δεν θα υπάρξει κανονική καλοκαιρινή περίοδος διακοπών ενώ τόνισε ότι μέτρα κοινωνικής απoστασιοποίησης θα πρέπει να διατηρηθούν για ικανό ακόμη χρονικό διάστημα.

Την περασμένη χρονιά ο Τουρισμός απέφερε στην ελληνική οικονομία 18,2 δις ευρώ με τους επισκέπτες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ να φέρνουν  στην Ελλάδα τα 8,8 δις ευρώ από αυτά. Οι Γερμανοί, με σχεδόν 3 δις ευρώ και οι Βρετανοί με περίπου 2,6 δις ευρώ, είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο. Οι επισκέπτες αυτών των 5 χωρών αποτελούν, δε, το 35% του συνόλου, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι επί συνόλου 34 εκατομμυρίων ταξιδιωτών, τα 11,8 εκατομμύρια έρχονται από εκεί.

Όσον αφορά στο σενάριο των διμερών συμφωνιών κάθε τέτοια συμφωνία  προϋποθέτει και πάλι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων . Άρα περιμένουμε το πλαίσιο που θα ανακοινωθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει τις συστάσεις της Κομισιόν  για το testing και tracking (διάγνωση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων) και τη μεταξύ των κρατών- μελών συνεργασία  για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μια τέτοια διμερής  συμφωνία προετοιμάζεται με το Ισραήλ . Βρίσκονται, επί του προκειμένου, σε εξέλιξη οι εργασίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της κατ’ αρχήν συμφωνίας διμερούς συνεργασίας για την υποδοχή Ισραηλινών ταξιδιωτών, στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει η ελληνική και η ισραηλινή κυβέρνηση. 

Αναμένοντας λοιπόν το πλαίσιο θέσεων της Κομισιόν η κυβέρνηση αναζητά την χρυσή τομή ανάμεσα στην επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης και την διατήρηση των χαμηλών επιδημιολογικών δεικτών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στις 8 Ιουνίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Πάντα με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και την διατήρηση των νέων κρουσμάτων COvid-19 σε χαμηλά επίπεδα.

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στον «Real FM», άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες χώρες πιθανόν να βάζουν εμπόδια στον ελληνικό τουρισμό, ώστε να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω, όπως είπε χαρακτηριστικά

Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε : «Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες που να μην είναι αποτρεπτικοί του τουρισμού. Υπάρχουν αρκετά αντιτιθέμενα συμφέροντα, είναι αυτονόητο ότι ορισμένες χώρες θέλουν να παραμείνουν σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού για να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω. Θα θέσουν εμπόδια -και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε- δίνουμε καθημερινή μάχη να υπάρξουν τέτοιου τύπου υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μη λειτουργούν, ψυχολογικά και ουσιαστικά, αποτρεπτικά για τους τουρίστες». Για παράδειγμα με μέτρα, όπως ήπιος προέλεγχος, θερμομέτρηση και ατομικά μέτρα προφύλαξης, αλλά «δεν θα δεχθούμε όμως με κανέναν τρόπο διαβαθμίσεις στα επιμέρους μεταφορικά μέσα π.χ. άλλα πρωτόκολλα για χερσαίες και άλλα για αεροπορικές ή ναυτικές μεταφορές, όπως επίσης δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένας έλεγχος στην επιστροφή που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Το θέμα της δημόσιας υγείας μας απασχολεί όλους από την άλλη δυσανάλογα εμπόδια δεν θα γίνουν δεκτά από την ελληνική Πολιτεία, διεμήνυσε επί λέξει ο υπουργός Επικρατείας.

Newsroom Αθήνα 984

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *