Search

Τι θα γίνει με τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη;

621

Τις συστάσεις της για τον τουρισμό και τη διάσωση της θερινής περιόδου, που πλήττεται σοβαρά από την πανδημία κορονοϊού, θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενθαρρύνοντας τα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν εκ νέου σταδιακά τα εσωτερικά σύνορα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με «συντονισμένη» «όσο το δυνατόν πιο αρμονική» και «χωρίς διακρίσεις» μέθοδο.  Αυτές είναι απλές συστάσεις της Κομισιόν, δεδομένου ότι εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν να άρουν αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση, ενώ η Επιτροπή εξετάζει, επίσης, το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια και κρατήσεις διαμονής.

Τι λένε οι Βρετανοί;

Aπίθανο να μπορέσουν να κάνουν διακοπές oι Βρετανοί εκτός συνόρων αυτό το καλοκαίρι λόγω του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock. Μιλώντας στο ITV είπε ότι δεν θα υπάρξει κανονική καλοκαιρινή περίοδος διακοπών και τα μέτρα κοινωνικής απoστασιοποίησης θα πρέπει να διατηρηθούν για ικανό ακόμη χρονικό διάστημα.
Παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει τμήματα της οικονομίας και η Ryanair σχεδιάζει να ξεκινήσει υπηρεσίες τον Ιούλιο.

Σε αυτήν τη φάση η Γερμανία, δια μέσου του υφυπουργού Οικονομίας και εντεταλμένου της κυβέρνησης για θέματα τουρισμού Τόμας Μπαράις, βολιδοσκοπεί από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν για μια προσεκτική επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο ίδιος ο Μπαράις μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ ntv „Frühstart» αποκάλυψε ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, σε πρώτη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και προθέσεων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ταξιδιών και τη λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλή διαμονή σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο Τόμας Μπαράις αποκλείει πάντως τη σύναψη διμερών συμφωνιών για δημιουργία τουριστικών διαδρόμων, πρόταση που φαίνεται ότι υπεβλήθη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό προέκυψε από συνομιλία που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό Ντάριο Φραντσεσκίνι. Εκείνο που προκρίνει το Βερολίνο σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να βρεθούν κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τη DW ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε την ύπαρξη συνομιλιών με τον Τόμας Μπαράις και ανέφερε ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα. Και η ελληνική πλευρά αναμένει τις σημερινές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αλλά εάν είναι light, η Ελλάδα θα σπρώξει την διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων και μέσω διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών”.

Τι λένε οι Γερμανοί;

Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα βουλευτές του συντηρητικού συνασπισμού της «να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες για το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας», ένα θέμα που θα συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο σήμερα (Τετάρτη), την ίδια ημέρα που η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις συστάσεις τόσο για το άνοιγμα των συνόρων όσο και για τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί προς την κανονικότητα στη ζώνη Σένγκεν, αλλά η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γαλλία σίγουρα δεν θα ανοίξει τα σύνορά της πριν από τα μέσα Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν.
Η καγκελάριος στην ίδια συνάντηση με Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ανάφερε ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν την οικονομία τους μετά την κρίση του κωρονοϊού. «Είναι σημαντικό για τη Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, και οι εταίροι της στην ΕΕ να τα πάνε καλά», είπε η Μέρκελ στους βουλευτές, ενόψει των διαβουλεύσεων για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ε.Ε , του οποίου και το εύρος και η χρηματοδότηση είναι ανοιχτά, δήλωσε η καγκελάριος.
Η Γερμανία ήταν η πιο επιτυχημένη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, εν μέρει χάρη στις μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες οδήγησαν σε μερική επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός να είναι δυνατή μόνο η Γερμανία μετά την κρίση, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη συνάντηση αυτή, ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Τι λένε οι Αυστριακοί;

Στην κατάσταση που επικρατεί την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού στις δημοφιλείς χώρες διακοπών των Αυστριακών, αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας Kurier, από το οποίο διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την επιδημία και επίσης ότι είναι πρώτη στους τουριστικούς προορισμούς των Αυστριακών με αεροπλάνο.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία για τις πέντε πλέον δημοφιλείς χώρες διακοπών των Αυστριακών, που είναι, πέραν της Ελλάδας, η Ιταλία, η Κροατία, η Τουρκία και η Ισπανία, με την Ελλάδα να εμφανίζεται σε σχέση με τον κορονοϊό -με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις το μεσημέρι της 11ης Μαΐου- να έχει, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τον πολύ χαμηλότερο αριθμό θανάτων (151) αλλά και τα λιγότερα νέα κρούσματα, 10 (με εξαίρεση την Κροατία με 9 νέα κρούσματα).

Στην αναφορά της στην Ελλάδα, η εφημερίδα σημειώνει ότι για την περίπτωση που οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφωνήσουν σε ενιαίους κανόνες ως προς τον τουρισμό, η Αθήνα έχει προχωρήσει σε επαφές με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αυστρία, την Αυστραλία τη Βουλγαρία και άλλες χώρες, με στόχο την διαπραγμάτευση κανόνων σε διμερές επίπεδο, ώστε να μπορεί να υπάρξει πάλι μία επανεκκίνηση στον τουρισμό.

Στο δημοσίευμα, γίνεται ευρύτερη αναφορά στην Ιταλία, που λόγω εύκολης πρόσβασης οδικώς βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των Αυστριακών και στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, οι θάνατοι είχαν φτάσει χθες τους 30.395 και τα νέα κρούσματα ανέρχονταν σε 802.

Η Kurier παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι στην ίδια την Αυστρία, η πολιτική ηγεσία καλεί τους πολίτες να περάσουν εφέτος τις διακοπές τους στη χώρα τους, την στιγμή που, όπως σημειώνει, παραδοσιακά οι Αυστριακοί έχουν ετησίως 37 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις εκτός των συνόρων, η οποία έχει πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα στο 2019 οι αφίξεις Αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα είχαν καταγράψει αριθμό ρεκόρ, που μόνον από τις αεροπορικές πτήσεις ξεπέρασε τις 515.000, ενώ ιδιαίτερα ευοίωνες,, σύμφωνα με τα μηνύματα από την αυστριακή τουριστική αγορά, εμφανίζονταν οι προοπτικές και για το 2020.

Η Ελλάδα βρίσκεται από το 2014 σε συνεχή ανοδική πορεία στην τουριστική κίνηση από την Αυστρία, σημειώνοντας ρεκόρ-αυξήσεων, με κορύφωση το 2019, κατά το οποίο παρέμεινε, με διαφορά, στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών για τις κύριες θερινές διακοπές τους, έχοντας πετύχει θεαματική αύξηση της τάξης του 22,3% σε σχέση με το 2018.

Τι λένε οι Ισπανοί;

Σε καραντίνα για διάστημα δύο εβδομάδων θα τίθενται από τις 15 Μαΐου όλοι οι ταξιδιώτες στην Ισπανία από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση του Πέτρο Σάντσεθ.
Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και θα τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για ψώνια, να επισκέπτονται κέντρα υγείας και σε περίπτωση «κατάστασης ανάγκης», σύμφωνα με επίσημη οδηγία που δόθηκε σήμερα.
Η καραντίνα έχει τεθεί σε εφαρμογή για όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ισπανία μεταξύ 15 και 24 Μαΐου, οπότε πρόκειται να λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *