«Τζάμπολ Αγάπης», λέγονται οι προσαρμοσμένοι αγώνες καλαθοσφαίρισης για παιδιά με αυτισμό ή άλλες αναπηρίες και παιδιά τυπικής ανάπτυξης.
Το 28ο «Τζάμπολ Αγάπης» πραγματοποιείται σήμερα 7 Ιουνίου 2019 στην Καλλιθέα στο Κλειστό Γήπεδο Λάμπρου Κατσώνη στις 8.00 το βράδυ και είναι ένα παιχνίδι της Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής για πρώτη φορά αποκλειστικά για κορίτσια.
Το 29ο «Τζάμπολ Αγάπης» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, για τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με Αυτισμό του Αιγάλεω. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο κλειστό γήπεδο «Νίκης 2ου Λυκείου» στις 12:30, στην Αγία Βαρβάρα.
Η φιλοσοφία
Βασική φιλοσοφία των αγώνων είναι η κοινή συμμετοχή όλων των παιδιών (με ή χωρίς αναπηρίες) σε μία ομάδα, χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα και με τελικό νικητή την αποδοχή της διαφορετικότητας.
«Είναι πολύ σημαντική, πέρα από την αίσθηση που έχουν τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ, η αποδοχή που έχουν από τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη. Το παιχνίδι έχει σκοπό την συνεκπαίδευση» επισημαίνει ο Γιάννης Τσουμπρής, βετεράνος καλαθοσφαιριστής προπονητής μπάσκετ και ιδρυτής του «Τζάμπολ Αγάπης» στη χώρα μας.
Το «Τζάμπολ Αγάπης» ξεκίνησε την πορεία του το 2016
Ο προπονητής Γιάννης Τσουμπρής, αντιμετωπίζοντας τη δυσκολία με τον αυτισμό του γιου του, απλοποιεί το Ιταλικό παιχνίδι Baskin. Φέρνει στο ίδιο γήπεδο του μπάσκετ, όλα τα παιδιά (με ή χωρίς αναπηρίες) σε μία κοινή ομάδα, με 3 μπασκέτες. Χωρίς σκορ αλλά με την κοινή συνεργασία όλων των παιδιών. Έτσι, καταργείται μέσα στο γήπεδο κάθε διαφορετικότητα. Οι αγωνιστικές δραστηριότητες και οι προπονήσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία Ειδικών Σχολείων, Αθλητικών, Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων.
«Όλα τα παιδιά γίνονται μία ομάδα, με μία μπάλα του μπάσκετ να τα ενώνει»
«Στόχος είναι μετά από ένα χρόνο το παιχνίδι να έχει πάρει τη μορφή του Ιταλικού Baskin» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο κ. Τσουμπρής. «Το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος το έμαθε και το έχει αγκαλιάσει και κυρίως οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ή άλλες μορφές αναπηρίας, οι οποίοι καταλαβαίνουν πλέον ότι δεν χρειάζεται τα παιδιά να είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι. Παράλληλα τα παιδιά χωρίς αναπηρία γνωρίζουν ότι κάποια άλλα παιδιά της ηλικίας τους δεν είναι τόσο τυχερά στη ζωή τους. Μέσω των μικτών ομάδων καταφέρνουν να τα αγαπήσουν και να γίνουν φίλοι τους. Επίσης παίρνουν το μήνυμα ότι πρέπει να βοηθάνε τον συνάνθρωπο.
Το ονόμασα Τζάμπολ γιατί πάντα ένα παιχνίδι μπάσκετ ξεκινάει με ένα τζάμπολ και πρόσθεσα και την λέξη αγάπη γιατί η αγάπη είναι το πιο δυνατό αντίδοτο σε κάθε μορφή δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Ιδιαίτερα τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Η αγάπη που τούς παρέχουμε και παίρνουμε από τα παιδιά αυτά είναι η πιο δυνατή δημιουργία μας».
Καλλιόπη Ασλανίδου