Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρία Ipsos σε 30 χώρες, το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν πιστεύει ότι όσοι δηλώνουν πρόσφυγες είναι «αληθινά πρόσφυγες».
Οι μισοί πολίτες δεν πιστεύουν ότι μιλάμε για «αληθινούς πρόσφυγες» όταν αναφέρονται σε όσους φτάνουν στην χώρα τους ζητώντας άσυλο ως πρόσφυγες. Αντίθετα, θεωρούν ότι οι λόγοι της μετανάστευσης είναι κυρίως οικονομικοί ή πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν «να εκμεταλλευτούν ένα καλύτερο σύστημα υγείας».
Αυτό τουλάχιστον δείχνει η έρευνα της εταιρίας Ipsos που δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρες του πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, ήταν το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού που είχε αυτήν την άποψη και το ποσοστό αυξήθηκε κατά δύο μονάδες το 2019.
Μόνο το 61% εκτιμά ότι το να ξεφύγει κανείς από έναν πόλεμο ή από διώξεις και απειλές, «αποτελεί έναν ικανοποιητικά πειστικό λόγο για μετανάστευση». Παράλληλα, το κλείσιμο των συνόρων δείχνει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και να επιλέγεται από πολλούς σαν λύση.
Σχετικά με την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, το 47% (έναντι του 44% που ίσχυε το 2017) δεν θεωρεί ότι όσοι φτάνουν στην χώρα τους μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία και τον πολιτισμό της.