Search

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

196

Η νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου και η αντίστοιχη βαριά ήττα του Ερντογάν είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για Τουρκία: Για «νέα εποχή» κάνει λόγο σε άρθρο του στην Hurriyet ο Σερκάν Ντεμιρτάς. Όπως σημειώνει «η εκλογική διαδικασία αδιαμφισβήτητα ενισχύει τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τη μεταξύ τους συνεργασία. Το μοντέλο συνεργασιών που εγκαινίασε το AKP-MHP μπορεί να λειτουργήσει και για την αντιπολίτευση. Ως αποτελέσμα των χθεσινών εκλογών ο Ιμάμογλου εξελέγη δήμαρχος με 55% ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει λάβει κανείς στις τελευταίες εκλογές. Στον Ερντογάν ανήκει η φράση «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία» και φαίνεται πως ο ίδιος υπέστη την πιο επώδυνη ήττα στην πολιτική του καριέρα. Το μήνυμα είναι καινούργιο και εγκαινιάζει μια διαφορετική εποχή για την πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Η άνοδος του Ιμάμογλου ως νέου πολιτικού χθες ανοίγει τον δρόμο για τον ίδιο και ενδεχομένως για τις φιλοδοξίες του, αν και είναι ακόμα νωρίς για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον. Πάντως τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

«Επώδυνη ήττα για τον Ερντογάν» σχολιάζουν οι NYTimes. Ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν υπέστη χθες τη μεγαλύτεη ήττα στην πολιτική του καριέρα καθώς ο υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος κόμματος ηττήθηκε σε επαναληπτικές εκλογές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου βγήκε πρώτος με 54% έναντι 45% που συγκέντρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο οποίος αποδέχθηκε την ήττα του. Ύστερα από 25 χρόνια κυριαρχίας στην Κωνσταντινούπολη για το κυβερνών κόμμα AKP η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας περνά στην αντιπολίτευση. Η μεγάλη εικόνα: Η Κωνσταντινούπολη είναι η πατρίδα του Ερντογάν αλλά και η πολιτική του βάση, όπου όλα ξεκίνησαν για εκείνον όταν εξελέγη εκεί δήμαρχος. Οι αντίπαλοί του λένε ότι τα αποτελέσματα ίσως αποτελούν την αρχή για το τέλος της 16χρονης εξουσίας του στη χώρα. Η ψήφος «δείχνει ότι η δημοκρατία αντιστέκεται και πως οι εκλογές έχουν τελικά σημασία» δήλωσε ακαδημαϊκός. Δύο μήνες πριν το κόμμα του Ερντογάν αποφάσισε την ακύρωση των αποτελεσμάτων επικαλούμενο παρατυπίες. Αυτό είχε οδηγήσει σε διαδηλώσεις και πτώση της τουρκικής λίρας.
«Ο Ερντογάν χάνει και πάλι» σχολιάζει το Politico. Ο Ερντογάν παραδέχθηκε την ήττα του συγχαίροντας τον Ιμάμογλου με ένα tweet. Οι επαναληπτικές εκλογές ήταν ένα ρίσκο για τον Ερντογάν προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο στη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης όπου το συντηρητικό πολιτικό κίνημα του επικρατούσε εκεί για 25 χρόνια. Το AKP τον Μάρτιο έχασε και σε άλλες πόλεις όπως και στην πρωτεύουσα, Άγκυρα.

«Η τουρκική δημοκρατία παραμένει ζωντανή» σχολιάζει η DW. Η 23η Ιουνίου 2019 αδιαμφισβήτητα θα καταγραφεί στην Ιστορία της Τουρκίας. Ήταν ακριβώς 19:15 όταν διάφορα μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα. Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που φαινόταν εξαρχής ποιος θα είναι ο νικητής. Από την πρώτη στιγμή ο Ιμάμογλου έδειχνε ότι έχει προβάδισμα. Για αρκετούς στην Τουρκία οι χθεσινές εκλογές είναι κάτι παραπάνω από μια ένδειξη… Είναι μήνυμα αφύπνισης: Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι ακόμα ζωντανή. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ιμάμογλου που στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του είχαν επιτεθεί με προσωπικές προσβολές και δυσφημιστικά σχόλια τον συνεχάρησαν χθες αμέσως όπως και ο Ερντογάν. Για τον πρόεδρο η ήττα αυτή είναι χωρις αμφιβολία ένα «χαστούκι». Με όλα τα μέσα διαθέσιμα αποκλειστικά για εκείνουν, επιχείρησε να βγάλει νικητή τον υποψήφιο του, άσκησε πιέσεις στην Εκλογική Επιτροπη. Και όμως το εκλογικό σώμα τον τιμώρησε. Ο Ερντογάν τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο δίλημμα. Δεν μπορεί να συνεχίσει με την ίδια τακτική, σκληρών πολιτικών, περιορισμού του Τυπου και πίεσης προς τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας υπάρχει πλέον και μια εσωτερική πολιτική δύναμη ενώπιον του. Υπάρχει έντονη φημολογία τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες ότι ιδρυτικά μέλη του AKP σχεδιάζουν να ιδρύσουν νέο κόμμα, μια ιδέα που τώρα ενισχύεται μετά την επικράτηση του CHP στην Κωνσταντινούπολη. Είναι αυτό το τέλος του Ερντογάν; Σίγουρα, οχι. Ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει αυτή η ήττα να τον ρίξει. Είναι ένα σημείο καμπής; Σίγουρα. Ο Ερντογάν έχει δύο δρόμους ενώπιον του: είτε θα συνεχίσει με ακόμα πιο σκληρή πολιτική ή θα κάνει ό,τι μπορεί ακόμα και υποχωρήσεις για να παραμείνει στην εξουσία. Ο μεγαλύτερος στόχος του είναι να παραμείνει πρόεδρος έως την επέτειο ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας το 2023, που συμπίπτει με προγραμματισμένες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Για να το πετύχει θα πρέπει να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς, ή ίσως τους πρωτους συμβιβασμούς στην πολιτική του καριέρα.

«It´s over, Mr President» Τιτλοι τέλους στην εξουσία Ερνογτάν βάζει από τις στήλες της Welt ο Ντενίζ Γιουτσέλ, ο δημοσιογράφος που επί ένα χρόνο έμεινες στις τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορητήριο: «Τον περιμένουν δίκες για διαφθορά».Γράφει ο Γιουτζέλ: «Αυτό το βράδυ του Ιουνίου του έτους 2019 ξεκινά για άλλη μια φορά το τέλος της εποχής Ερντογάν, ένα τέλος που δρομολογήθηκε με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Από τότε ο Ερντογάν δεν έχει νέο αφήγημα να προσφέρει. Ούτε αυτό της δημοκρατίας και της ελευθερίας, με το οποίο είχε ξεκινήσει κάποτε, ούτε αυτό της ευημερίας και των μεγαλοφαντασιώσεών του στο μεσοδιάστημα. Τελευταία έδινε αγώνα για τον ίδιο του τον εαυτό, την ώρα που η χώρα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά είχε μπει σε βαριά κρίση» σημειώνει ο αρθρογράφος, που προβλέπει τα χειρότερα, όταν φύγει από την εξουσία. «Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν παραδώσει την εξουσία, τα δειλινά στην Μαρμαρίδα δεν θα είναι ειδυλλιακά. Τον περιμένουν δίκες για διαφθορά, εκτροπή την συνταγματικής τάξης και για μια σειρά άλλων αδικημάτων». Ο Ντενίζ Γιουτσέλ σχολιάζει και το «μήνυμα» Οτζαλάν προς τους Κούρδους να κρατήσουν «ουδέτερη» στάση στις χθεσινές εκλογές και τις κατηγορίες Ερντογάν προς τον φυλακισμένο πρώην αρχηγό των Κούρδων Σαλαχατίν Ντεμιρτάς, ότι δεν υπακούει στον Οτζαλάν. «Πρόκειται για μια διαδικασία εξαπάτησης σε μια χώρα, στην οποία δεκάδες πρώην βουλευτές και πρώην τοπικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στις φυλακές, επειδή πήραν εντολές από το ΡΚΚ».

Για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών ισοδυναμεί με ράπισμα: «Για το μέλλον της Τουρκίας αυτές οι εκλογές αποτελούν σημάδι ελπίδας, γιατί δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας παρά τις ελλείψεις είναι ικανό να κάνει διορθώσεις με δημοκρατικό τρόπο. Η ισχύς του Ερντογάν ξεπέρασε το ζενίθ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν τόσο εύκολα οι συνθήκες στην Τουρκία. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2023. Σε περίπτωση που γίνουν νωρίτερα η αντιπολίτευση θα πρέπει να δείξει στη χώρα ό,τι ακριβώς έγινε στην Κωνσταντινούπολη για να επιτύχει».

Για το Spiegel ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε ιστορία: «Είναι ο θρίαμβος ενός ανθρώπου, με την οποία κανείς δεν υπολόγιζε. Για το κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό, που φαίνεται ότι είχε ξεσυνηθίσει να νικά. Θρίαμβος και για την τουρκική δημοκρατία, που χιλιάδες φορές θεωρήθηκε νεκρή, αλλά νεκραναστήθηκε. Όμως για τον Ερντογάν το αποτέλεσμα αποτελεί την χειρότερη ήττα της πολιτικής του θητείας». Αντίθετα ο σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt υποστηρίζει ότι η εξουσία του Ερντογάν δεν διερράγη ακόμη: «Καταρχήν είναι σαφές ότι η παντοδυναμία Ερντογάν με τη απώλεια της Κωνσταντινούπολης και των άλλων μεγαλουπόλεων υπέστη σημαντικό πλήγμα. Μόνο η μητρόπολη του Βοσπόρου αντιπροσωπεύει το 1/3 της οικονομικής ισχύος της χώρας. Σε αυτή δίνονται τα μεγαλύτερα δημόσια έργα, όπως η οικοδόμηση γεφυρών, αεροδρομίων και τούνελ. Και πολύ συχνά κέρδιζαν τους διαγωνισμούς εταιρείες που πρόσκεινταν στο κόμμα του Ερντογάν, που με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζε μια βάση μεγάλης υποστήριξης, ακόμη και στην οικονομία. Όποιος νομίζει τώρα ότι όλα τελειώνουν, κάνει λάθος. Η αντιπολίτευση έγινε λίγο πιο δυνατή, αλλά όχι τόσο δυνατή για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και το κόμμα του χωρίς φόβο. Η νίκη Ιμάμογλου αποτελεί τομή, αλλά με αβέβαια έκβαση».

Για Ιράν – ΗΠΑ: «Διεθνή συμμαχία εναντίον του Ιράν ζητά ο Πομπέο» αναφέρει η DW. O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες ότι θα αναζητήσει «μια διεθνή συμμαχία» στη διάρκεια συνομιλιών που θα έχει με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone απο το Ιράν. «Θα συζητήσουμε μαζί τους για το πώς θα διασφαλιστεί μια κοινή στρατηγική γραμμή και πώς θα χτίσουμε μια διεθνή συμμαχία» είπε ο Πομπέο. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δηλωσε ότι θα επισκεφθεί τις δύο χώρες καθοδόν προς Ινδία, όπου θα βρεθεί την Τρίτη. Στόχος των συνομιλιών θα είναι να εμποδίσουν το Ιράν «να έχει πρόσβαση σε πηγές που μπορούν να προκαλέσουν χτυπήματα, να αποκτήσει το δικό του πυρηνικό οπλικό σύστημα και να χτίσει ένα πυραυλικό πρόγραμμα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με τους NYTimes η Ουάσινγκτον πιέζει για αντίμετρα εναντίον του Ιράν ως «απάντηση» στον σκιώδη πόλεμο που κατηγορεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει η Τεχεράνη. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται άλλοι ηγέτες, ακόμα και μπερδεμένοι. Ξεκάθαρη καταδίκη προήλθε μόνο από αναλυτές και βουλευτές χωρίς όμως επίσημες θέσεις στην κυβέρνηση. «Αυτό που λέει ο Πρόεδρος Τραμπ ή κάνει σίγουρα είναι αυτό που πιστεύει πως είναι καλό για τις ΗΠΑ» δήλωσε η Μιρέλ Κλαπό, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας. «Δεν μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι είναι καλό για όλο τον κόσμο». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε και τις δυο πλευρές «να σκεφθούν λογικά, να αποκλιμακώσουν την ένταση και να συζητήσουν». Η βρετανική κυβέρνηση απέστειλε έναν υφυπουργό στην Τεχεράνη για συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους. Μια εκπρόσωπος της Ε.Ε μίλησε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης αποκλειστικά όμως «μέσω διπλωματικών οδών».

Νωρίτερα και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήταν ικανοποιημένος με μια διμερή ή πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC σημείωσε: «Δεν με νοιάζει τι είδους συμφωνία θα είναι. Μπορεί να είναι μεμονωμένη ή συλλογική. Οτιδήποτε που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου από το Ιράν». Σημείωσε επίσης, ότι δεν έστειλε ένα μήνυμα στην Τεχεράνη προειδοποιώντας το Ιράν για μία αμερικανική επίθεση, την οποία και ανακάλεσε αργότερα. Ιρανικές πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι ο Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη, μέσω του Ομάν, για μία επικείμενη αμερικανική επίθεση. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως τάσσεται κατά του πολέμου και επιθυμεί συνομιλίες.
Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ενώ είχε σχεδιαστεί πριν από εβδομάδες σε αντίποινα για τα περιστατικά που η Ουάσιγκτον αναφέρει ως »
«ιρανικές επιθέσεις κατά δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν», ανέφεραν οι New York Times. Χθες, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, μέσω του περιστατικού που το Ιράν χαρακτηρίζει ως παραβίαση του εναέριου χώρου του, από αμερικανικό drone το οποίο και κατέρριψε η Τεχεράνη.

Στα χαρτιά… ένας πόλεμος με την Τεχεράνη δεν θα ήταν ακριβώς μια πρόκληση για την Ουάσινγκτον. Μιλώντας με όρους ΑΕΠ, οι ΗΠΑ είναι 44 φορές πιο εύπορη από την Ισλαμική δημοκρατία. Οι ΗΠΑ επενδύουν 70 φορές περισσότερα για στρατιωτικές δαπάνες και έχει 15 φορές περισσότερα στρατιωτικά αεροπλάνα από το Ιράν. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης τεχνολογικό πλεονέκτημα καθώς τα πολεμικά αεροσκάφη του Ιράν είναι παλαιάς τεχνολογίας πρώην αεροσκάφη του αμερικανικού, κινεζικού και σοβιετικού στρατού. Ο στόλος των F-14 είχε αποκτηθεί πριν από την επανάσταση του 1979. Το ίδιο ισχύει και για το πολεμικό ναυτικό. Είναι ξεκάθαρο ότι 40 χρόνια κυρώσεων έχουν αποδώσει. Παρ΄όλα αυτά το Ιράν έχει στην κατοχή του σειρά πυραύλων ακριβείας, πυραύλους κρουζ, εξοπλισμένα drones, κάτι που σημαίνει ότι πόλεμος με το Ιράν θα μπορούσε να αποδειχθεί μια τεράστια πρόκληση με πραγματικούς όρους. Αν ξεσπάσει πόλεμος, το Ιράν ίσως αντεπιτεθεί πέραν των αμερικανικών στρατιωτικών στόχων και ίσως επικεντρωθεί σε ήπιους στόχους στην περιοχή, όπως πλοία που ταξιδεύουν στα στενά του Ορμούζ. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης και όχι συμβατικές στρατιωτικές μονάδες θα παίξουν τον βασικό ρόλο, σχολιάζει η DW.

Στη Βρετανία: Ο Μπορις Τζόνσον αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με το γιατί η αστυνομια εκλήθη στο σπίτι της συντρόφου του τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μετά από καυγά που ξέσπασε μεταξύ τους. Το θέμα αυτό όπως ήταν φυσικό κυριάρχησε στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ που διοργανώθηκε για τους δύο φιναλιστ, Τζόνσον και Χαντ, στη κούρσα διαδοχής της Μέι, στο Μπέρμινγχαμ. Ήταν το πρώτο από 16 συνολικά ντιμπέιτ, αναφέρει το Politico. Ο συντονιστής, Ίαν Ντέιλ, από το ραδιόφωνο LBC και πρώην υποψήφιος με το κόμμα των Συντηρητικών ρώτησε γιατί η αστυνομία εκλήθη και ο Τζόνσον απάντησε: «δεν πιστεύω ότι θα θέλουν να ακούσουν τέτοια πράγματα, εκτός αν κάνω λάθος. Νομίζω ότι θέλουν να ακούσουν ποια είναι τα σχέδια μου για τη χώρα και το κόμμα μας» Αλλά ο Ντέιλ επέμεινε «αν η αστυνομία εκλήθη στο σπίτι σας, αυτό είναι υπόθεση που αφορά όλους μας. Είστε υποψήφιος όχι μόνο για αρχηγός του κόμματος αλλά και για πρωθυπουργός. Επιπλέον υπάρχει πολύς κόσμος που εκτιμά τις πολιτικές σας αλλά αναρωτιέται για τον χαρακτήρα σας και πιστεύω ότι θα πρέπει να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση».

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Χαντ ζήτησε από τον αντίπαλό του, Μπόρις Τζόνσον να μην είναι «δειλός» σχετικά με αυτό το ζήτημα. Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η προσωπική ζωή του Τζόνσον αλλά συγχρόνως τον κάλεσε να απαντήσει αντρίκια σε ντιμπέιτ που διοργανώνει το Sky News, αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το BBC. Ο Τζόνσον σε άρθρο του στην Daily Telegraph, ανέφερε ότι μοναδικός στόχος του είναι να βγει η χώρα από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου. Επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί αντιμέτωπο με «μια δημοκρατική έκρηξη» αν δεν συμβεί αυτο, εκείνη την ημέρα. «Αυτή τη φορά δεν πρόκειται να προσπεράσουμε. Αυτή τη φορά δεν θα αποτύχουμε» τόνισε.

Σε εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά ενδιαφέρουσα φάση εισήλθε η προεκλογική εκστρατεία στο Συντηρητικό Κόμμα για την ανάδειξη του διαδόχου της Τερέζας Μέι, Μετά την αποκάλυψη τoυ Guardian του μεταμεσονύχτιου καυγά μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της συντρόφου του, που ξεσήκωσε τους περιοίκους του διαμερίσματος στο οποίο ζει τους τελευταίους μήνες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και δήμαρχος Λονδίνου βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητας να μειώνονται.Όσο κι αν η ομάδα του Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να μετριάσει την απήχηση του σκανδάλου και να κλονίσει την αξιοπιστία των μαρτύρων, τα ηχογραφημένα ντοκουμέντα είναι άλλη μια απόδειξη για την ηθική υπόσταση του εκλεκτού μεταξύ των μελών του κόμματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση τα ποσοστά του κ. Τζόνσον μειώνονται σε ανησυχητικό βαθμό, ενώ όλες οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα παίρνουν θέση εναντίον του, εκτός της Τέλεγκραφ που βλέπει κομμουνιστική συνομωσία πίσω από τη δημοσιοποίηση των κατορθωμάτων του συνεργάτη της. Άλλο ένα χτύπημα για τον Μπόρις Τζόνσον είναι δήλωση του Στιβ Μπάνον, του ακροδεξιού πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τράμπ, με την οποία επιβεβαιώνει πως συμβούλευσε τον Τζόνσον για το πώς θα κινηθεί μετά την παραίτηση του τελευταίου από το Φόρειν Ὀφις.

Στην Τσεχία: «Οι Τσέχοι διαδηλώνουν στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε μετά την πτώση του κομμουνισμού» αναφέρει το Politico. Σχεδόν 250,000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στη μεγαλύτερη αντι-κυβερνητική διαδήλωση στην Τσεχία από την εποχή του κομμουνισμού απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα πάρκο στο κέντρο της Πράγας και είναι η τελευταία από μια σειρά διαμαρτυριών εναντιον του πρωθυπουργού που εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις περιλαμβανομένου του πρόσφατου διορισμού στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Μπάμπις διόρισε την Μαρι Μπενεσόβα, στενή του συνεργάτη υπουργό μια μέρα μετά τις κατηγορίες οτι ο πρωθυπουργός έχει καταχραστεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 2 εκ ευρώ. Αρκετοί διαδηλωτές εκτιμούν ότι οι κατηγορίες θα καταπέσουν.

Ο κ Μπάμπις κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να αναπτύξει μια φάρμα και ένα συνεδριακό χώρο γνωστό ως Stork Nest. Τον Απρίλιο η αστυνομία είπε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για απάτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε την επομένη και τον διαδέχθηκε στενή σύμβουλος του Μπάμπις. Στην Τσεχία μόνο ο εισαγγελέας που διορίζεται από τον υπουργό μπορεί να στοιχειοθετήσει υπόθεση και να απαγγείλει κατηγορίες, αναφέρουν οι NYTimes. Σημαντικό: η διαδήλωση χθες ήταν η μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια με 750.000 να ήταν εκείνοι που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια γενικής απεργίας το 1989.

«Η Πράγα απαιτεί την παραίτηση του Μπάμπις» αναφέρει και η DW. Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο η αντιπολίτευση έχει ήδη καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Για να εκδιωχθεί ο Μπάμπις η αντπολίτευση χρειάζεται να συμμαχήσει με τους κυβερνητικούς εταίρους του, τους Σοσιαλδημοκράτες ή να αποσύρει το Κομμουνιστικό κόμμα τη κοινοβουλευτική στήριξη προς την κυβέρνηση. Κάποιοι ωστόσο εκτιμούν ότι ο Μπάμπις ίσως στραφεί προς το ακροδεξιό κόμμα, Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Ειδικός εισαγγελέας αναμένεται να αποφασίσει αν ο Μπάμπις θα πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη για κατάχρηση κονδυλίων.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *