Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντιον του Ιράν είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.
Για Ιράν – ΗΠΑ: «Οι κυρώσεις του Τραμπ εναντίον του Ιράν προκαλούν νέα όξυνση» αναφέρουν οι NYTimes. Ο Ντ. Τραμπ προτιμώντας κυρώσεις αντί στρατιωτικών χτυπημάτων ανεβάζει την πίεση προς τους ιρανούς ηγέτες και στραγγαλίζει περαιτέρω την οικονομία του Ιράν. Οι κυρώσεις έχουν βασικό σκοπό να εμποδίσουν κάποιους ανώτατους αξιωματούχους του Ιράν από το να κάνουν χρήση διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μια κίνηση ξεκάθαρα συμβολική.
Πράγματι, χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν, ανακοίνωσε ότι το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν θα κλειδώσει δεκάδες επιπλέον δισ. δολάρια ιρανικών περιουσιακών στοιχείων πιέζοντας περαιτέρω την Ισλαμική Δημοκρατία, στην τελευταία κίνηση στην σκακιέρα των εντάσεων Ουάσιγκτον – Τεχεράνης. Ο Μνούτσιν τόνισε ότι το διάταγμα βρισκόταν στο σχεδιασμό πριν από την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ιρανικές δυνάμεις, αλλά τα τιμωρητικά μέτρα αποτελούν επίσης απάντηση και σε αυτό, όπως και σε πρωτύτερες ενέργειες του Ιράν στον Κόλπο. Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα στοχοθετήσουν και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Θα περιλάβουμε στον κατάλογο των κυρώσεων τον Ζαρίφ αργότερα αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οχτώ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης θα προστεθούν στην λίστα των προσώπων που θα τους επιβληθούν κυρώσεις.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το εν λόγω διάταγμα με τις νέες «σκληρές» κυρώσεις που έχουν στόχο και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, οι νέες κυρώσεις έρχονται σε συνέχεια «μιας σειράς επιθετικής συμπεριφοράς του ιρανικού καθεστώτος τις προηγούμενες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και την κατάρριψη του αμερικανικού UAV». Έπειτα, είπε ότι το εκτελεστικό διάταγμα θα υπογραφόταν ανεξάρτητα από την κατάρριψη του αεροσκάφους.
Από την πλευρά του το Ιράν απαντά πως «κυρώσεις εναντίον του Χαμενεϊ σημαίνουν το τέλος της διπλωματίας» αναφέρει ο Guardian. «Η επιβολή ανούσιων κυρώσεων εναντίον του ανώτατου ηγέτη, επικεφαλής της ιρανικης διπλωματίας προκαλούν κλείσιμο δια παντός του δρόμου της διπλωματίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί με ένα tweet. «Η απελπισμένη αμερικανική διοίκηση καταστρέφει τους καθιερωμένους διεθνείς μηχανισμούς προκειμένου να διατηρήσει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Για Βέμπερ: Παρ’ ότι οι πιθανότητες του Μάνφρεντ Βέμπερ να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κομισιόν είναι σχεδόν ανύπαρκτες, η πρόεδρος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ εξακολουθεί να τον υποστηρίζει. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Spiegel η πρόεδρος του CDU κάνει έκκληση στους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους να επανεξετάσουν την αρνητική τους στάση για τον κ. Βέμπερ. Η «αρχή» να γίνεται πρόεδρος της Κομισιόν ο επικεφαλής της λίστας με τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές συνιστά «ένα βήμα προς μια δημοκρατικότερη Ευρώπη» υποστηρίζει η κ. Κράμπ-Κάρενμπαουερ. Οι ΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει «να το σκεφτούν καλά αν θέλουν να εγκαταλείψουν αυτή την πρόοδο.».
Όπως αποκαλύπτει στη συνέχεια, προκειμένου να διασφαλιστεί αυτός ο τρόπος εκλογής του υποψήφιου πρόεδρου της Κομισιόν, είχε προτείνει πριν τρεις εβδομάδες κατά τη συνάντηση τους στο Παρίσι στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναλάβουν την πρωτοβουλία για ευρωεκλογές στη βάση πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων και όχι εθνικών. Αν κρίνει κανείς από την στάση του κ. Μακρόν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η πρόταση της κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν κατάφερε να κάμψει τις αρνητικές του διαθέσεις για τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Αλλά και στη Γερμανία ο αριθμός των υποστηρικτών του κ. Βέμπερ στα κόμματα είναι αρκετά περιορισμένος. Από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης κανένα δεν τον στηρίζει, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα προτιμούσαν τον ολλανδό επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στις ευρωεκλογές Φραντς Τίμερμανς ως νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Οι μόνοι που παρέχουν στήριξη στον Μάνφρεντ Βέμπερ είναι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες – τουλάχιστον δημόσια. Οι δηλώσεις πάντως της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έδωσαν πολλούς πολιτικούς παρατηρητές την εντύπωση ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ δεν βρίσκεται άλλο στην ατζέντα. Αναμένεται ότι η κ. Μέρκελ, ο κ. Μάκρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε όπως και οι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία της συμμετοχής τους στην ετήσια σύνοδο των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας (28/29 Ιουνίου) για περαιτέρω διαβουλεύσεις αναφορικά με το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Politico υπάρχουν 9 συνολικά υποψήφιοι «διάδοχοι» του Γιούνκερ. Μισέλ Μπαρνιέ, Αλεξάντερ Στουμπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Λέο Βαράντκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας, Κολίντα Κράμπαρ – Κιτάροβιτς, πρόεδρος της Κροατίας, Ντόναλντ Τουσκ
Στη Γερμανία: «Σκληρό όχι απο Μέρκελ για συνεργασία με το AfD» αναφέρει η DW. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε χθες ότι θα γίνει επίσημη γραμμή του κόμματος ο αποκλεισμός της ιδέας για κυβερνητική συνεργασία ή κάθε είδους πολιτική συνεργασία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο γ.γ του κόμματος, Πολ Ζιμιακ δήλωσε «όποιος στο κόμμα ζητά προσέγγιση ή συνεργασία με την ακροδεξιά θα πρέπει να γνωρίζει ότι μιλάει για ένα κόμμα που ανέχεται ακροδεξιές ιδέες, αντι- σημιτικές και ρατσιστικές». «Το κόμμα μας αρνείται κάθε συμμαχία ή κάθε είδους συνεργασία με το AfD. Για πάντα» προσέθεσε. Υπήρξε έντονη φημολογία ότι τα δύο κόμματα ίσως συνεργαστούν καθώς υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων του CDU που διαφωνούν με την κίνηση της Μέρκελ να φέρει το κόμμα προς το κέντρο. Η ανακοίνωση όμως ήρθε μια μέρα μετά τη δήλωση ανώτατου στελέχους του CDU, Φρίντριχ Μέρτς στην Bild am Sonntag ότι το κόμμα χάνει ψηφοφόρους από τα δεξιά, και ειδικά αστυνομικούς και στρατιωτικούς.
Στην Ισπανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE έχει τη βούληση και τη νομική δυνατότητα να αποκλείσει τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Vox στις επιτροπές των δύο Σωμάτων του ισπανικού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της παράταξης Αδριάνα Λάστρα στους εκπροσώπους του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και του κεντροδεξιού Ciudadanos, που από την πλευρά τους εξέφρασαν επιφυλάξεις. Το ακροδεξιό κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ εξασφάλισε στις περασμένες εκλογές της 28ης Απριλίου 24 βουλευτές κι ευελπιστούσε ότι θα είχε τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί, σύμφωνα με τις ποσοστώσεις, ως πέμπτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο, στις γνωμοδοτικές και προπαρασκευαστικές επιτροπές του. Όμως το PSOE αρνείται να διευκολύνει αυτήν την εξέλιξη, άποψη την οποία στηρίζει κι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ήδη, η Βουλή βρίσκεται σε μία αδράνεια, μολονότι έχει συσταθεί ως Σώμα από πολλών εβδομάδων μετά τις εκλογές του Απριλίου. Στο ενδιάμεσο τούτο διάστημα τα κόμματα έχουν αποδυθεί στην αναζήτηση συμμαχιών για την εναρκτήρια συνεδρίαση–που ακόμη δεν έχει ορισθεί η ημερομηνία της–και στην επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων τους. Η πρώτη διακομματική συνεννόηση πραγματοποιήθηκε γύρω από την διανομή των χώρων του Κοινοβουλίου στα κόμματα, τα γραφεία και τους χώρους εργασίας και συνεδρίασής τους, στη χωροθέτηση των κομμάτων στα έδρανα και πλέον η συζήτηση έχει εισέλθει στο ακανθώδες ζήτημα της σύστασης και σύνθεσης των επιτροπών. Από το ακροδεξιό Vox έχουν διαμηνύσει πως η ακροδεξιά παράταξη θα διεκδικήσει παρουσία, τόσο σύνθεση, όσο και στην προεδρία κάποιας επιτροπής του Κοινοβουλίου και θα το πράξει επικαλούμενη το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως τονίζει το κόμμα, τους έχουν έλθει μηνύματα από τις άλλες παρατάξεις για την επείγουσα ανάγκη να συσταθούν οι επιτροπές, διότι αφ’ ενός είναι αναγκαίο να υπάρξει κυβερνησιμότητα (καθώς οι επιτροπές συζητούν, τροποποιούν και παρασκευάζουν τα νομοθετήματα που προτείνει η κυβέρνηση), αλλά και γιατί οι βουλευτές που συμμετέχουν στα όργανα αυτά λαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση 700 έως 1.500 ευρώ τον μήνα.
Στη Βρετανία: «Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίζεται το σχέδιο του για το Brexit αλλά σιωπά για τον τσακωμό με την σύντροφο του» αναφέρει το BBC. Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι χρειάζεται τη συνεργασία με την Ε.Ε ώστα να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία ή θα επιβληθούν δασμοί στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Σε αποκλειστική του συνέντευξη με το BBC, ο ευνοούμενος να γίνει πρωθυπουργός της χώρας είπε πως «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς». Αλλά δήλωσε ότι «Δεν πιστεύει ούτε για ένα λεπτό» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται πρόθυμος να το κάνει. Ερωτηθείς για τον τσακωμό που είχε με τη σύντροφό του δήλωσε ότι είναι «απλώς άδικο» να περιλαμβάνονται ‘αγαπημένα πρόσωπα» στην πολιτική σύγκρουση. Δημοσιεύματα την περασμένη Παρασκευή ανέφεραν ότι είχε μια διαμάχη με την φίλη του, Κάρι Σάιμοντς καθώς εκλήθη η αστυνομία στο σπίτι τους, στο Λονδίνο. Η συνέντευξη του Τζόνσον δόθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση από το Sky News ότι θα πρέπει να ακυρώσει την τηλεμαχία με τον Χαντ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα καθώς ο Τζόνσον αρνηθηκε να λάβει μέρος. Στο μεταξύ, ο άλλος υποψήφιος, Τζέρεμι Χαντ δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 15 δισ στερλίνες τα επόμενα πέντε χρόνια, αν γίνει πρωθυπουργός.
«‘Ενα σχέδιο γεμάτο με εάν και αλλά» η ανάλυση της Λώρα Κινσμπεργκ για το BBC. Όπως επισημαίνει ότι ο κ Τζόνσον αμφιλεγομένο σχέδιο είναι όταν λέει πως θα μπορέσει να καταλήξει σε μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε πριν από τα τέλη Οκτωβρίου. Αναφέρει δε ότι θα μπορέσει να το κάνει προτού λυθεί το πιο αμφιλεγόμενο θέμα – που είναι το δίλημμα για τα ιρλανδικά σύνορα. Πιστεύει ξεκάθαρα ότι έχει τη πολιτική δυνατότητα να τα καταφέρει. Εκείνος και οι υποστηρικτές του λένε ότι αυτό είναι ένα σχέδιο. Ναι, αλλά πρόκειται για ένα σχέδιο γεμάτο με «εάν και αλλά» . Μάλλον ειναι κάπως αφελές να πιστεύει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το κοινοβούλιο θα είναι έτοιμοι να στηρίξουν το όραμα του – ειδικά πριν από την ημερομηνία εξόδου. Η πολιτική πίεση συνεχίζεται ή να γίνει ακόμα πιο γρήγορα, αλλά θα γίνει με έναν τρόπο ώστε να μην ζημιωθούν οι σχεσεις με τον υπόλοιπο κόσμο και η ζωή των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα. Σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι υπάρχουν ερωτήσεις που δεν χρειάζεται να απαντήσει. Και για έναν πολιτικό, ο χαρακτήρας του οποίου έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά αυτό θα τον ακολουθεί έως ότου τελικά αλλάξει στάση.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη