Search

«A New Era (?) / Μια νέα εποχή (;)»: Εκεί που δεν υπάρχουν βεβαιότητες

1245

Διανύουμε μια νέα εποχή; Ή διαχρονικά τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στη ζωή τους; Η παράσταση «A New Era (?) / Μια νέα εποχή (;)» ψηλαφεί την εποχή μας, μέσα από τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στα θέματα φύλου, θέτοντας ένα μεγάλο ερώτημα: μπήκαμε στο κατώφλι μιας νέας εποχής;

Ιστορίες μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ζωντανεύουν μέσα από την παράσταση, που παρουσιάζεται στο six dogs μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου. Η ιδέα και ο σχεδιασμός της παράστασης έγιναν από τις Αλεξάνδρα Βασιλείου και Βέρα Λάρδη. Η Βέρα Λάρδη μίλησε στον Αθήνα 9.84.

Οι θεατές γίνονται οι δημιουργοί και οι συντελεστές γίνονται οι θεατές

Β.Λ: Η παράσταση είναι ένα ερώτημα το οποίο με την Αλεξάνδρα Βασιλείου αποφασίσαμε να θέσουμε: για το πως η νέα γενιά των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων βιώνουν τις θεσμικές αλλαγές και κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει την καθημερινότητα τους, τη ζωή τους. Οπότε αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε δυο ομάδες αφηγητών για να τους θέσουμε αυτό το ερώτημα. Κάναμε δύο συναντήσεις. Συλλέξαμε τις μαρτυρίες, μετά έγινε δραματουργική επεξεργασία του υλικού από την Μαργαρίτα την Καστρινού και εμένα και προέκυψε το θεατρικό κείμενο.

Ήρθαν οι ηθοποιοί και με αυτούς άρχισε μια άλλη διεργασία πάνω στο θέμα και προέκυψε το ένα μέρος αυτού του πρότζεκτ που είναι το παραστασιακό. Οι θεατές παρακολουθούν αυτό το μέρος, και στο τέλος αρχίζει ένας ανοιχτός διάλογος όπου πια οι θεατές γίνονται οι δημιουργοί και οι συντελεστές γίνονται οι θεατές. Παίρνει το λόγο το κοινό, μέσα από μια συντονισμένη συζήτηση την οποία αναλαμβάνουν η Αλεξάνδρα Βασιλείου και η Λένα Ασλανίδου και δίνεται χώρος στην δική τους τη φωνή. Να εκφράσουν τις εμπειρίες τις απορίες τους, το πως εκείνοι αντιλαμβάνονται τα θέματα, την αμηχανία τους. Δημιουργούμε ένα χώρο στον οποίο μπορούμε όλοι μαζί πια να ξεκινήσουμε μια διεργασία πάνω στο θέμα της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας.   

Δ: Το κοινό θέτει ερωτήματα και αν τα θέτει ποιος τα απανταει;

Β.Λ: Στην πραγματικότητα σκοπός δεν είναι να εκπαιδεύσουμε το κοινό πάνω σε ένα θέμα. Δεν είναι μια επιμόρφωση, είναι η δημιουργία ενός χώρου για να έρθει ο κάθε θεατής και θεάτρια με αυτό που φέρει αυθεντικά. Οπότε ο συντονισμός της συζήτησης έχει σαν σκοπό να δώσει τον χώρο να ακουστούν όλες αυτές οι φωνές. Δεν ξέρω πόσες απαντήσεις θα πάρουμε. Στόχος είναι να γίνει η κουβέντα. Δεν είναι μια συζήτηση που τίθενται ερωτήσεις και δίνονται απαντήσεις. Τίθενται ερωτήματα και συζητάμε από κοινού πάνω σε αυτά τα ερωτήματα. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες πάνω σε αυτό το θέμα. Μπορεί να υπάρχουν διευκρινίσεις σχετικά με τους ορισμούς γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ορολογία γύρω από το θέμα, η οποία είναι και αρκετά σύμπλοκη. Οπότε εκεί μπορεί να δοθεί και κάποια διευκρίνιση, είτε από μέλη του κοινού, είτε από τις συντονίστριες. Το θέμα είναι να συζητήσουμε πάνω στα ερωτήματα που θέτονται.  

Δ: Πως έχει αντιδράσει το κοινό μέχρι τώρα; και ποια είναι η σύνθεση του; Γιατί ουσιαστικά το κοινό είναι ενεργό κομμάτι της παράστασης.

Β. Λ: Ο κόσμος έρχεται με ενδιαφέρον και περιέργεια να παρακολουθήσει και στο τέλος έτσι όπως εγώ το βίωσα γιατί είμαι και πάνω στη σκηνή, έχω την αίσθηση ότι σαφώς συγκινησιακά κάτι μετακινείται και μιλάνε μέσα από το συναίσθημα περισσότερο και λιγότερο μέσα από τη λογική. 

Θέλαμε να τοποθετήσουμε την παράσταση σε έναν χώρο όπου αυτή η νέα γενιά των ΛΟΑΤΚΙ από 18 μέχρι 30 πηγαίνει για να διασκεδάσει, για δει, για να συνομιλήσει. Το κοινό είναι από 16 μέχρι 75. Και ο κάθε ένας, η κάθε μια και το καθένα έρχεται με τη δική τους εμπειρία για να μιλήσουν. Ήταν για μένα πάρα πολύ ανακουφιστικό στη γενική δοκιμή το ότι πήρε το λόγο η νέα γενιά, η πολύ νέα γενιά. Ότι είχαμε σε κοινό από 15 έως 17 μίλησε. 

Τα εισιτήρια για την παράσταση έχουν εξαντληθεί.

Βάσια Μπακετέα

Ταυτότητα Παράστασης

Ιδέα – Σχεδιασμός Βέρα Λάρδη – Αλεξάνδρα Βασιλείου

Δραματουργία – Σκηνοθεσία Μαργαρίτα Καστρινού – Βέρα Λάρδη

Επιστημονικοί σύμβουλοι Νάνσυ Παπαθανασίου – Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, (Orlando lgbt+), Λένα Ασλανίδου – Λίλη Βασιλείου (Processwork Hub)

Υπεύθυνη συντονισμού συζήτησης Αλεξάνδρα Βασιλείου

Επιμέλεια κίνησης Αντιγόνη Γύρα

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία Μάγδα Πλευράκη

Βοηθός σκηνογράφου Νατάσα Τσιντικίδη

Φωτισμοί Κώστας Μπεθάνης

Επιμέλεια μουσικής Αλέξανδρος Μισιρλιάδης

Βοηθός Σκηνοθετριών Μαρία Ουίτσι Χατζή

Φωτογραφίες Παύλος Μαυρίδης

Γραφιστικά pelpal productions

Παίζουν Φένια Αποστόλου, Αλέξης Βιδαλάκης, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Γεωργία Ζάχου, Χρήστος Καπενής, Μαργαρίτα Καστρινού, Βέρα Λάρδη, Ελίνα Παπαθεοδώρου

Παραγωγή Αθηναϊκή Σκηνή Μιχάλης Καλαμπόκης

Ευχαριστούμε την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας “Παλμός”, το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών Κινητήρα και τους Αέλια (26 χρονών), Αλκμήνη (25 χρονών), Άντα (27 χρονών), Βανέσα (37 χρονών), Βασίλη (25 χρονών), Βύρωνα (40 χρονών), Γιώργο (18 χρονών), Γιώργο- Κυβέλη (25 χρονών), Δημήτρη (19 χρονών), Λόλα (43 χρονών), Λουκά (18 χρονών), Ραφαήλο (28 χρονών), Parvus Princeps (21 χρονών), Χλόη (28 χρονών).

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *