Η έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνει και επίσημα τις εκτιμήσεις που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας για χαμηλότερη ανάπτυξη, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,9% φέτος για να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 2,1% το 2020 και 2,2% το 2021.
Παράλληλα, εκτιμά ότι το πακέτο των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης καθιστά ανέφικτη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος. Όπως αναφέρει η έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά τα μέτρα δημιουργούν ένα δημοσιονομικό «κενό» ίσο με 0,6% του ΑΕΠ.
Για ακόμη μία φορά η κεντρική τράπεζα επικρίνει την πολιτική των υπερπλεονασμάτων που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το 2018, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας, διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας για τέταρτο συνεχόμενο έτος τους στόχους του προγράμματος. Αν και αναγνωρίζει ότι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου που παρατηρείται τα τελευταία έτη συμβάλλει στη συγκράτηση του δημόσιου χρέους και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επιτύχουν τους καθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους, σπεύδει να επισημάνει τις παρενέργειες: «Όπως έχει ήδη τονίσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε προηγούμενες εκθέσεις της, οι υψηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και η παρατηρούμενη συστηματική υπέρβασή τους, με έμφαση στην αύξηση των φόρων και την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων, επιβραδύνει την ανάκαμψη και ασκεί αρνητική επίδραση στο μακροχρόνιο δυνητικό προϊόν της οικονομίας» γράφει χαρακτηριστικά.
Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης
Σοφία Δήμτσα