Search

Δέκα σημαντικά τουριστικά προβλήματα ζητούν λύση

283

Μεγάλα προβλήματα ταλαιπωρούν τον τουρισμό τη στιγμή που ο κλάδος είναι από τους βασικούς -αν όχι ο βασικότερος- πυλώνες της ελληνικής οικονομίας συνεισφέροντας τόσο στην απασχόληση (το 17% των εργαζομένων και πάνω από 40% των μισθωτών εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις), όσο και στο ΑΕΠ με 11,7% για το 2018, που υπολογίζεται στα 21,6 δισ. ευρώ.

Προβλήματα, που η νέα κυβέρνηση καλείται να λύσει και τα οποία άπτονται μεν των αναγκών κατοίκων και επισκεπτών, αλλά ανάλογα με τη στρατηγική που μπορεί να χαραχθεί θα εξασφαλίσει τη μελλοντική πορεία του κλάδου και της οικονομίας.

Τα προβλήματα αυτά είναι:

  • Επάρκεια σε ενέργεια
  • Επάρκεια σε νερό
  • Διαχείριση απορριμμάτων και καθαριότητα των δημόσιων χώρων
  • Εκσυγχρονισμός των υποδομών στα λιμάνια
  • Διαχείριση κυκλοφοριακών ζητημάτων
  • Ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
  • Αστυνόμευση
  • Επαρκείς υπηρεσίες υγείας και για τον οδικό τουρισμό
  • Ενίσχυση των τοπικών οδικών δικτύων και συνοριακών σταθμών
  • Ξεκάθαρο και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τους φορείς του τουρισμού οι υποδομές είναι το πρωταρχικό πρόβλημα αφού τα οδικά δίκτυα και οι λιμενικές υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μεγάλου αριθμού τουριστών με όσα πλάνα ανακοινώνονται να μετατίθενται προς τα πίσω.

Oι φορείς ζητούν συγκεκριμένο προγραμματισμό, ίσως αντίστοιχο με την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport προσαρμοσμένο ανάλογα στα λιμάνια, όπου οι ανάγκες αυξάνονται κάθε χρόνο.

Για τους οδικούς άξονες και με δεδομένο ότι το 30% των τουριστών έρχεται οδικώς απαιτούνται μεγαλύτερες παρεμβάσεις στα εθνικά δίκτυα και μικρότερες σε τοπικό επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Κρήτη με τουριστικές εισπράξεις πάνω από 3,1 δις ευρώ για πέρσι το κακό οδικό δίκτυο και η απουσία σήμανσης είναι τα σοβαρότερα αρνητικά στοιχεία, που υποδεικνύουν οι τουρίστες από το νησί.

Ακόμη, ειδικά για τον οδικό τουρισμό που για το 2018 κατέγραψε πάνω από 12,5 εκατομμύρια επισκέπτες, οι φορείς ζητούν άμεσες βελτιώσεις στους συνοριακούς σταθμούς, που δεν έχουν πολλαπλές εισόδους με απαρχαιωμένες και μη επανδρωμένες υποδομές.

Παράλληλα, εκτός από τα παραχωρηθέντα στη Fraport αεροδρόμια, οι φορείς περιμένουν το τι μέλλει γενέσθαι για τα υπόλοιπα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία αποφασίσθηκε η αξιοποίησή τους μέσω ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης.

Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κέρκυρα, όπου τουριστικοί οργανισμοί φέρονται διατεθειμένοι να αποχωρήσουν- καταδεικνύει την ευθύνη όλων των εμπλεκομένων Πολιτείας, ΟΤΑ και πολιτών, καθώς απαιτεί συλλογική βούληση και σταθερή οργάνωση της διοίκησης.

Οι μεγάλες διακοπές σε ηλεκτρικό και ύδρευση επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τους τουρίστες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Τα προβλήματα με τις διακοπές εντοπίζονται κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ σε συνδυασμό με τις προβληματικές υποδομές υγείας δοκιμάζουν ακόμη περισσότερο κατοίκους και επισκέπτες.

Τέλος, το αίσθημα ασφάλειας και η αστυνόμευση είναι για τους τουριστικούς φορείς πολύ κρίσιμο, δεν αφορά όμως μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά όλους ανεξαιρέτως τους τουριστικούς προορισμούς, όπου οι ανάγκες αυξάνονται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *