Search

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

276

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας λόγω διαρροής τηλεγραφημάτων του βρετανού πρέσβη στα οποία ο Ντ. Τραμπ περιγράφεται ως «ανίκανος» είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ελλάδα: «Ελληνική αποτελεσματικότητα» το σχόλιο του Politico. Ενισχυμένος με άνετη και πέραν του αναμενόμενου πλειοψηφία 159 εδρων στο κοινοβούλιο, του καλύτερου εκλογικού αποτελέσματος πολιτικού κόμματος σε όλη την Ε.Ε στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε χθες πρωθυπουργός της χώρας. Παρουσίασε την κυβέρνηση του λίγες ώρες μετά.
Οι φιλοδοξίες του Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μια τέτοια νίκη σίγουρα ενισχύει τη θέση του όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (και όχι μόνο στο ΕΛΚ, την ευρωπαϊκή του οικογένεια) – θα υπάρξουν άλλωστε πολλές δύσκολες συζητήσεις στο άμεσο μέλλον και ο Μητσοτάκης θέλει οι πιστωτές της χώρας να μετριάσουν τις προσδοκίες και να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ.
Με αστραπιαία ταχύτητα: Ο Μητσοτάκης που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα για πολύ καιρό (δηλαδή 4,5 χρόνια για την ακρίβεια) έχασε χρόνο και ενέργεια σε λάθος προτεραιότητες θα πρέπει πλέον να τρέξει… Οι υπουργοί του θα ορκιστούν σήμερα το πρωί και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Η λίστα των υπουργών και των υφυπουργών περιλαμβάνει 51 μέλη, 20 εκ των οποίων είναι κάποιοι που συνήθως αποκαλούνται τεχνοκράτες, δηλαδή δεν είναι εκλεγμένοι στη Βουλή. Μονο 5 είναι οι γυναίκες.
Ανάμεσα… στους λεγόμενους τεχνοκράτες: Ο Γεράσιμος Θωμάς, ο αναπληρωτής διευθυντής της Κομισιόν για την ενέργεια. Απουσιάζει… ο εκπροσωπος της Κομισιόν: Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Σχοινάς ταξίδεψε στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και ίσως είχε στο νου του το κινητό του τηλέφωνο καθώς είχε υπάρξει έντονη φημολογία ότι θα λάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή του επόμενου Επιτροπου της Ελλάδας. Η μια θέση έφυγε… και για την άλλη επί της ουσίας τιποτα δεν είναι σίγουρο».

Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει ως πρωθυπουργός της χώρας με ριζοσπαστικές αλλαγές στο στυλ διακυβέρνησης» αναφέρει ο Guardian. Η νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε μετρά 51 μέλη, 21 εξωκοινοβουλευτικούς και κάποιους από κεντροαριστερό πολιτικό παρελθόν, κάποιους τεχνοκράτες για κάποιους από τον επιχειρηματικό κόσμο που ήρθαν πίσω «για να βοηήσουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα» (…) Από την αρχή έγινε φανερή η αλλαγή του στυλ σε όλα τα επίπεδα. Με την αποχώρηση του ριζοσπάστη, αριστερού, άθεου Τσίπρα που φορούσε μόνο πουκάμισο χωρίς γραβάτα εμφανίστηκε ο Μητσοτάκης που φορά πάντα κουστούμια, ενώ χθες ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά. Η αλλαγή δεν αφορά μόνο την επιστροφή στην εξουσία για τους συντηρητικούς, αλλά την απαρχή για μια νέα εποχή: ύστερα από δεκαετία βαθιάς ύφεσης, πολλαπλών προγραμμάτων διάσωσης και άνευ προηγουμένου ποσοστών φτώχειας, αλλά και αναρίθμητων διαδηλώσεων η Ελλάδα έκλεισε ένα κύκλο εκλέγοντας την πρώτη μεταμνημονιακή της κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση άλλωστε δεσμεύεται να μειώσει τους φόρους και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα με υψηλή ανεργία – τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη – που θα εστιάσει στη μεσαία τάξη που επλήγη περισσότερο τα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το πρωτοσέλιδο σχόλιό της «Νέα αρχή στην Αθήνα» και παρατηρεί: «Οι ψηφοφόροι έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία με απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και αριστεροί ψηφοφόροι επέλεξαν στη Νέα Δημοκρατία εμπιστευόμενοι την ικανότητά της σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον ρεαλιστή πρόεδρό της. Φαίνεται ότι οι θεατρινισμοί του Αλέξη Τσίπρα ή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν τραβάνε πλέον. Ανακούφιση προκαλεί και το γεγονός ότι παρά την μακροχρόνια ύφεση και την άλυτη προσφυγική κρίση ακροδεξιά κόμματα δεν πέρασαν το κατώφλι της βουλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο από την απόδοσή του στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θα επιτύχει το στόχο του μόνο αν μειώσει την υπερβολική φορολογία. Οι δανειστές όμως αναμένουν από το νέο πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να αποκτήσει ευχέρεια κινήσεων ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και να περιορίσει δραστικά το δημόσιο τομέα. Κάτι που ο προκάτοχος του δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει. Για να κυβερνήσει με επιτυχία ο νέος πρωθυπουργός οφείλει να μεταρρυθμίσει και τη Νέα Δημοκρατία. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συνδέσει το όνομά του με τον νεποτισμό, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα. Την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα προς τον κεντρώο πολιτικά χώρο διευρύνοντας έτσι τη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του. Υπάρχουν συνεπώς οι ευκαιρίες για μια νέα αρχή».

«Οι ελληνικές εκλογές στέλνουν θετικό μήνυμα. Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα σταθεροποιείται, γράφει σε σχόλιό με τίτλο «Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά» η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «οι ψηφοφόροι χάρισαν στον Κ. Μητσοτάκη άνετη πλειοψηφία, όχι όμως παντοδυναμία. Την ίδια στιγμή όμως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε συντριπτική. Με ψηλά το κεφάλι ο Αλέξης Τσίπρας περνά στα έδρανα της αντιπολίτευσης με το κόμμα του να παραμένει ισχυρό και διατηρώντας τη δυνατότητα επιστροφής στην εξουσία. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκαν πάνω από το 71% των ψήφων. Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου από την περίοδο της κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν. Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα βουλή και το ακροδεξιό Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να υπερπηδήσει το όριο του 3%. Οι εκλογές έδειξαν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί και πως η χώρα σταθεροποιείται».

«Η κληρονομιά της κρίσης» επιγράφει σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε το κόμμα του σε νέα πρόσωπα. Εκτιμά περισσότερο μετριοπαθείς αποτελεσματικούς συνεργάτες παρά ιδεολόγους υψηλών τόνων. Το γεγονός ότι προέρχεται από παλιά οικογένεια πολιτικών όχι μόνο δεν τον ζημίωσε, αλλά αντίθετα τον ωφέλησε. Στον προεκλογικό αγώνα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλλιέργησε πολλές προσδοκίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των φόρων. Κατάφερε να αποφύγει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του αναμένουν ωστόσο σύντομα δείγματα γραφής. Η κληρονομιά του προκατόχου του δεν αφήνει περιθώρια για περίοδο χάριτος στον Κ. Μητσοτάκη. Επί Τσίπρα η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει από τα μνημόνια ωστόσο οι δανειστές πραγματοποιούν τακτικά ελέγχους. Από την αξιολόγησή τους εξαρτάται αν η Ελλάδα θα καρπωθεί, για παράδειγμα, τα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομολόγα. Στην κληρονομία της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ ανήκει και η τάξη που επικρατεί σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, στην εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ βελτιώθηκαν, ενώ με την επίλυση του ονοματολογικού η χώρα αποτίναξε ένα σημαντικό βαρίδι του παρελθόντος. Στα αρνητικά της περασμένης τετραετίας εντάσσεται και η πολιτική χειραγώγηση της δικαιοσύνης με τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορήθηκε για «τεχνητή» διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να θέτει τέλος σε τέτοιες εμμονές. Ούτως ή άλλως δεν έχει να φοβηθεί πλέον μια έξοδο από το ευρώ ή μια οικονομική κατάρρευση. Όλα αυτά είναι καλές προϋποθέσεις για μια νέα αρχή».

Για κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας: Μια πολιτικο-διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βρετανίας-ΗΠΑ ξέσπασε χθες με την βρετανική κυβέρνηση αναζητεί τους υπεύθυνους της διαρροής στον Τύπο διπλωματικών τηλεγραφημάτων που ενημέρωναν για την κατάσταση της υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αμερικανικής κυβέρνησης, σε μία αποκάλυψη που φέρνει σε δύσκολη θέση το Λονδίνο απέναντι στον ιστορικό σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου, τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Times όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η υπογραφή μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου αποτελεί βασική επιδίωξη της βρετανικής ηγεσίας εν όψει του Brexit.
Το γεγονός προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τραμπ.
Η Mail δημοσίευσε το βράδυ του Σαββάτου το περιεχόμενο των εμπιστευτικών σημειωμάτων, μέσω των οποίων οι πρεσβευτές συνήθως ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους δίνοντάς τους εκ των έσω πληροφορίες ή εκτιμήσεις για τους αρχηγούς και τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες είναι διαπιστευμένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα σημειώματα ανήκαν στον Βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Κιμ Νταρόκ, ο οποίος έκανε μία σειρά αξιολογικών κρίσεων για τον Ντόναλντ Τραμπ -«ανισόρροπος» και «ανίκανος»- και την κυβέρνησή του -«ανίκανη στο διπλωματικό πεδίο» και «μοναδικά δυσλειτουργική». Ορισμένα από αυτά τα διπλωματικά τηλεγραφήματα χρονολογούνται από το 2017.
Σύμφωνα με το BBC πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει την εμπιστοσύνη της στον Ντάροκ ο οποίος παραμένει στη θεση του μέχρι νεωτέρας, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει «ότι δεν θα συνεργαστεί εκ νέου μαζί του»
Σύμφωνα με την Daily Telegraph η κυβέρνηση της Μέι αναγκάσθηκε να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας.

Για Τουρκία: Παραιτήθηε χθες από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) ένα από τα ιδρυτικά του στελέχη, ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, εξαιτίας «σημαντικών διαφορών» με την ηγεσία του κόμματος αναφέρει η Hurriyet. Ο 52χρονος πολιτικός, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, σχεδιάζουν – σύμφωνα με πληροφορίες – να ιδρύσουν σε λίγο καιρό ένα νέο πολιτικό κόμμα. «Υπό τις σημερινές συνθήκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπαμπατζάν, «η Τουρκία χρειάζεται ένα εντελώς καινούργιο όραμα για το μέλλον της. Υπάρχει ανάγκη για σωστές αναλύσεις σε κάθε τομέα, νέες στρατηγικές, σχέδια και προγράμματα για τη χώρα μας. Είναι αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Πολλοί από τους συναδέλφους μου κι εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι’ αυτή την προσπάθεια».
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg o Μπαμπατζάν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και κατόπιν Εξωτερικών στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΑΚΡ, πριν γίνει αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ένα αξίωμα που κράτησε από το 2009 έως το 2015. Να σημειωθεί ότι μια εβδομάδα μετά την ψηφοφορία στην Κωνσταντινούπολη και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Ερντογάν από το 2016 και έχει εκφράσει τη διαφωνία του με αρκετές πολιτικές επιλογές του ΑΚΡ, επέκρινε τη ρητορική του κόμματος και την οικονομική διαχείριση. Οι πληροφορίες φέρουν τον Νταβούτογλου να συντάσσεται με τον Μπαμπατζάν και τον Γκιουλ στο νέο κόμμα. Στο μεταξύ, η αιφνιδιαστική καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετινκάγια από τον ίδιο τον Ερντογάν, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και οδήγησε τη λίρα να πέσει 2% έναντι του δολαρίου χθες. Ολα αυτά φτιάχνουν ένα αρνητικό περιβάλλον για την τουρκική οικονομία, καθώς όχι μόνο τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά παράλληλα προκαλείται ανησυχία στους επενδυτές, ενώ αναμένονται οι αμερικανικές κυρώσεις λόγω της άφιξης στην Τουρκία των ρωσικών οπλικών συστημάτων S-400.

Στην Αλβανία: Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στα Τίρανα με βασικό σύνθημα την παραίτηση Ράμα, αναφέρει η DW. Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν χθες στους δρομους της αλβανικής πρωτεύουσας ζητώντας από τον Ράμα να παραιτηθεί αλλά και να γίνει η χώρα τους «όπως άλλες χωρες στην Ευρώπη» προκειμένου να γίνει μέλος της Ε.Ε. Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το τελευταιο καιρό καθώς ισχυρίζονται ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ζητούν εδώ και καιρό νέες εκλογές. Επίσης προειδοποιούν ότι η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε θα βρει εμπόδια αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση στη χώρα.

Στη Γερμανία: Το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνο του, αν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφασίσει να αποχωρήσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής -πρώην υπουργός Οικονομικών- Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το SPD έχει δει τα ποσοστά του να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την απόφαση της ηγεσίας του να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Παράλληλα, η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα να ορίσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και σύμμαχο της Μέρκελ, νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει οξύνει την κατάσταση στο SPD. «Αν το SPD, έπειτα από εσωτερική συζήτηση, αποφασίσει να αποχωρήσει από τον συνασπισμό πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) θα πρέπει να συνεχίζει να κυβερνά μόνη της» δήλωσε ο Σόιμπλε. «Οι μεγάλοι συνασπισμοί θα πρέπει στην πραγματικότητα να αποτελούν μόνο εξαιρέσεις» τόνισε ο Σόιμπλε. «Αλλά από το 2005 έχουμε δέκα χρόνια μεγάλων συνασπισμών. Προφανώς ήταν πολλά» εκτίμησε.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *