Search

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

511

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για το καθαρό νερό και την αποχέτευση.

2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από το βρώμικο νερό

“Περισσότεροι από 844 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και περίπου 1,1 δισεκατομμύριo δεν έχουν πρόσβαση σε νερό τουλάχιστον για ένα μήνα”, ανέφερε ο Γιώργος Καμιζούλης, πρώην στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμπληρώνοντας ότι “ασφαλές νερό είναι το νερό που έχει υποστεί επεξεργασία, έχει ελεγχθεί και μπορεί να δοθεί στον κόσμο”. Ο κύριος Καμιζούλης τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονο στη Νότια Αφρική και στη Δυτική Ασία επισημαίνοντας πως “όταν δεν υπάρχει καθαρό νερό προκαλούνται υδατογενείς ασθένειες” όπως η χολέρα, ο τυφοειδής πυρετός και ιοί που προκαλούν πυρετό και διάρροιες από τις οποίες πεθαίνουν κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια παιδιά.
Σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο περιβαλλοντολόγος εξήγησε πως σχετίζεται κυρίως με τις εθνικές κυβερνήσεις και τις πρόνοιες κάθε κράτους: “Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας πρέπει να συνοδεύονται από άρτιο αποχετευτικό δίκτυο και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού”. Η ισότιμη πρόσβαση στο νερό, ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ακόμα ζητούμενο, όπως σχολίασε.
Το νερό πηγή ζωής για τον άνθρωπο

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη υπογράμμισε την σημαντικότητα των στόχων του ΟΗΕ, που όπως είπε “μας οδηγούν απευθείας στην βιώσιμη ανάπτυξη”. “Ο στόχος έξι που συζητάμε σήμερα είναι η καρδιά για την ισότητα όλων των πολιτών σε ότι αφορά την πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο αγαθό”, είπε ενώ χαρακτήρισε το νερό “πηγής ζωής για τον άνθρωπο” και “λευκό χρυσό”. Επισήμανε ότι ενώ υπάρχει σε αφθονία, ο καταμερισμός και η ποιότητα δεν είναι αυτά που πρέπει και γιαυτό δημιουργούνται τόσα προβλήματα.
Αναφέρθηκε εκτενώς στη ρύπανση των υδάτων που ουσιαστικά είναι “μία ανεπιθύμητη αλλαγή των νερών των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών” και που συχνά μπορεί να τα κάνει ακατάλληλα για κατανάλωση. Κατά την πρώην Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ δεν είναι μόνο οι εργοστασιακές δραστηριότητές που μολύνουν τα ύδατα αλλά και οι χωματερές, τα ακατάλληλα ΧΥΤΑ ή τα θαμμένα απόβλητα που βρίσκουμε σε κάθε περιοχή της χώρας και που όλα, όπως διευκρίνισε, καταλήγουν στα πιάτα μας.
Η μόλυνση στον Σαρωνικό

Τα πράγματα μετά το ατύχημα με το Αγία Ζώνη στο Σαρωνικό πήγαν καλά αφού “το πετρέλαιο είχε πάει στο μεγαλύτερο μέρος του στις παραλίες και έτσι μαζεύτηκε πιο εύκολα» εξήγησε ο Γιάννης Χατζηανέστης διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, διευκρινίζοντας ότι από ότι φαίνεται το πετρέλαιο δεν είχε επικαθίσει στον πυθμένα όπως αρχικά φοβόντουσαν.
Παρ΄ όλ΄ αυτά ο Σαρωνικός, ειδικά στο βόρειο τμήμα του δέχεται πολλές πιέσεις και είχε προβλήματα με τη ρύπανση και πριν το συγκεκριμένα ατύχημα. “Τα πράγματα ωστόσο βελτιώθηκαν πάρα πολύ με τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην απορρύπανση με αποτέλεσμα πολλά είδη που ήταν εξαφανισμένα να επανέλθουν”, σημείωσε σχετικά ο κύριος Χατζηανέστης.
Όπως είπε υπάρχει σήμερα ακόμα δυνατότητα αντιστροφής της κατάστασης εφόσον τηρούνται τα μέτρα και υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου – “κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την αλόγιστη χρήση του πλαστικού».
«Το θέμα είναι να προλαμβάνουμε γιατί οι διαδικασίες απορρύπανσης είναι δύσκολες και αρκετά κοστοβόρες», ανέφερε διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι “να τηρούνται οι κανόνες και τα όρια» ώστε «τα λύματα να πέφτουν στη μορφή που πρέπει».
Σημείωσε δε, ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται οι νόμοι ενώ σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχουν καν δίκτυα αποχέτευσης και εργοστάσια βιολογικού καθαρισμού. Πάντως όπως επεσήμανε ο κύριος Χατζηανέστης οι ελληνικές θάλασσες βρίσκονται σε γενικές γραμμές σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και σε αυτό παίζει ρόλο ότι η χώρα μας δεν έχει μεγάλη βιομηχανία.

Η εκπομπή δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου 2018

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *