Search

Σύνοδος G7: όλες οι εξελίξεις

371

Από χθες έχουν συγκεντρωθεί στην γαλλική παραθαλάσσια πόλη Μπιαρίτζ οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ εκπροσωπείται και η ΕΕ. Ο λόγος: η Σύνοδος G7 (Ομάδας των Επτά), η οποία θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα. Σε αυτές τις παγκόσμιες δυνάμεις αντιστοιχεί το 50% της παγκόσμιας οικονομίας.

Συνάντηση Μακρόν-Τραμπ

Χθες, ενόψει της επίσημης έναρξης της Συνόδου, είχαν γεύμα εργασίας ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Γαλλία είναι η χώρα που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου έχει την προεδρία της G7, την οποία αναλαμβάνουν τα μέλη της εκ περιτροπής.

«Στην πραγματικότητα έχουμε πολλά κοινά», δήλωσε ο Τραμπ για τον οικοδεσπότη Μακρόν. Οι δύο χώρες, είπε ο Τραμπ, έχουν μια «ιδιαίτερη σχέση», παρότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά, ως αντίποινα για την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τους αμερικανικούς διαδικτυακούς κολοσσούς.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι επιθυμεί να συζητήσει για τα καυτά σημεία στον κόσμο, περιλαμβανομένης της Συρίας, της Βόρειας Κορέας και της Λιβύης και επιπλέον για το Ιράν, μήλον της έριδος για τις δύο χώρες.

Πάντως, η συνάντηση θεωρήθηκε ότι ήταν η καλύτερη ανάμεσα στους δύο ηγέτες, μέχρι στιγμής.

Συνάντηση Τραμπ-Τζόνσον

Σήμερα το πρωί ο αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον για πρώτη φορά έπειτα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου από τον δεύτερο.

«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το Brexit, το λέω εδώ και καιρό», παρόλο που «αυτό δεν άρεσε στην προκάτοχό του …», τόνισε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Τζόνσον.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συνάψει με τη Βρετανία μετά την αποχώρηση της από την ΕΕ «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ».

Από την πλευρά του ο Τζόνσον επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «μια φανταστική εμπορική συμφωνία, μόλις αρθούν τα εμπόδια». Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει «την εμπορική ειρήνη» αντί του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής δασμών.

Συνάντηση Τουσκ-Τζόνσον

Σήμερα, θα συναντηθεί και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκπροσωπεί στη Σύνοδο την ΕΕ, με τον Μπόρις Τζόνσον. Στο επίκεντρο της μεταξύ τους συζήτησης θα βρεθεί το Brexit.

Ο Τουσκ, ενόψει της συνάντησης, έγραψε στο Twitter: „Ελπίζω ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα περάσει στην ιστορία ως ο “Mr. No Deal“’, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, σενάριο που ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει. Και ο Τουσκ συνέχισε: “Η ΕΕ είναι διατεθειμένη να ακούσει λειτουργικές, ρεαλιστικές ιδέες που θα είναι αποδεκτές από όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, εάν η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να τις βάλει στο τραπέζι”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από την συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Βερολίνο με τον Τζόνσον, έδωσε στο Λονδίνο προθεσμία 30 ημερών για την υποβολή νέας βιώσιμης πρότασης που θα λύνει με τρόπο ρεαλιστικό, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του ιρλανδικού συνόρου.

Ο Τζόνσον απάντησε στον Τουσκ. “Εάν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο “Mr. No-Deal Brexit”, ελπίζω και αυτός να σκεφτεί με τον τρόπο που μου προτείνει”.

Φόβοι για την παγκόσμια οικονομία

Σήμερα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των Τραμπ και Τζόνσον με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άνγκελα Μέρκελ, τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίντζο Άμπε, τον απερχόμενο ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και τον καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, για να συζητήσουν για θέματα όπως η παγκόσμια ασφάλεια και η κατάσταση της οικονομίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάστηκαν ανησυχητικά σημάδια στη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, προκαλώντας φόβους για μια περίοδο αποδυνάμωσης της διεθνούς ανάπτυξης.

Ο Αμαζόνιος στην ατζέντα

Έπειτα από εισήγηση του Εμανουέλ Μακρόν, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο εντάχθηκαν στην ατζέντα της Συνόδου. Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σήμερα σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, αλλά, επίσης, κάτι που αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Συμμετοχή Ρωσίας

Ένταση είχε προκληθεί τις τελευταίες ημέρες έπειτα από την αμερικανική πρόταση να επανενταχθεί στη Σύνοδο η Ρωσία και να συμμετέχει εκ νέου από το 2020. Έως και το 2014, η Ρωσία συμμετείχε στη Σύνοδο η οποία πραγματοποιούταν υπό τη μορφή G8, της Ομάδας των 8, απεπέμφθη, ωστόσο, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι ηγέτες των υπόλοιπων κρατων απέρριψαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Βρυξέλλες, με τον Τουσκ να δηλώνει: „Καλύτερα στην επόμενη Σύνοδο να προσκαλέσουμε την Ουκρανία“.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να «ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» για τις τρέχουσες εξελίξεις με τη Ρωσία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να την επανεντάξουν στην Ομάδα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Διαδηλώσεις

Χιλίαδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποποίησης και ακτιβιστές για το περιβάλλον ένωσαν χθες τις δυνάμεις τους με μέλη των Κίτρινων Γιλέκων αλλά και βάσκους αυτονομιστές -η Μπιαρίτζ βρίσκεται στα σύνορα με την Ισπανία- και πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας.

Συμμετοχή και άλλων κρατών

Στο πλαίσιο της ανανέωσης της Συνόδου, φέτος έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και μη μέλη. Χώρες που ασκούν επιρροή στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκονται και συμμετέχουν ενεργά στην πρόασπιση και την προώθηση των δημοκρατικών ελευθεριών, η Αυστραλία, η Χιλή και η Ινδία. Έντονη είναι η αφρικανική παρουσία, καθώς έχουν προσκληθεί οι ηγέτες τηςΜπουρκίνα Φάσο, της Σενεγάλης, της Ρουάντα, της Νότιας Αφρικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (αντίστοιχη προς την ΕΕ).

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν

H Σύνοδος θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα κατ’ εξαίρεση κατά πάσα πιθανότητα χωρίς κοινό ανακοινωθέν, καθώς δεν αναμένεται να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται ο αστάθμητος παράγοντας, ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην περσινή Σύνοδο είχε αποχωρήσει πρόωρα λόγω κριτικής που είχε δεχθεί και είχε αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο αρχικά είχε συμφωνήσει.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *