Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν εμπλακεί σε έναν όλο και πιο σκληρό εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.
Το κινεζικό νόμισμα, το γιούαν ρενμίνμπι, κατέγραψε νέα πτώση σήμερα, φθάνοντας σε χαμηλό 11ετίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εν μέσω της νέας έξαρσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.
Στις 10:15 ώρα Σανγκάης (05:15 Ελλάδας) η συναλλαγματική του γιούαν βρισκόταν στο 7,1449:1 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 0,69% από την Παρασκευή. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει το κινεζικό νόμισμα από το πρώτο τρίμηνο του 2008.
Η εξέλιξη ακολουθεί την αναγγελία της Κίνας την Παρασκευή ότι θα επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για δασμούς που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον ανταπάντησε αμέσως, ανακοινώνοντας μεγαλύτερες των προβλεπόμενων αυξήσεις των επιπρόσθετων δασμών που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε εξάλλου οι αμερικανικές εταιρείες να πάψουν να συναλλάσσονται με την Κίνα.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος κατέγραψε ήδη θεαματική πτώση στις αρχές Αυγούστου, μετά την αναγγελία του Τραμπ ότι παρατείνει την ισχύ των τιμωρητικών αμερικανικών δασμών που πλήττουν σχεδόν το σύνολο των αγαθών που εξάγει η Κίνα στις ΗΠΑ.
Καθώς η ισοτιμία του γιούαν δεν διαμορφώνεται ελεύθερα, αλλά ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε κατόπιν επίσημα το Πεκίνο ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της για να υποστηρίζει τις κινεζικές εξαγωγές.
Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ, μετά την αναγγελία της επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον χαρακτηρισμό «εχθρός» τον οποίο χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τη «διαταγή» του προς αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν «εναλλακτικές» στην Κίνα.
Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, μερικές ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αντίποινα σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως την Κυριακή, ο ρεπουμπλικάνος φάνηκε να υπαναχωρεί από την απειλή του να διατάξει τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα.
Η επίσημη κινεζική εφημερίδα China Daily τονίζει στο σημερινό κύριο άρθρο της ότι «ουδέποτε θα επιτραπεί» στην Ουάσινγκτον να «ορίσει τη μοίρα της Κίνας».
Πόλεμος δασμών
«Γίνεται αναμφίβολα ολοένα πιο σαφές ότι ο πόλεμος δασμών της κυβέρνησης [του Τραμπ] έχει πολιτικά κίνητρα. Αυτό που αξιώνει η Ουάσινγκτον από τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο είναι να δηλώσει ευτυχής στον ρόλο του δεύτερου βιολιού και να εκτελεί πειθήνια τις απαιτήσεις της», συνεχίζει η Ημερησία της Κίνας.
«Η Ουάσινγκτον ανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρωτοβουλία να κλιμακώσει τη σύγκρουση, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα πετάξει την πετσέτα το συντομότερο δυνατό. Αλλά το Πεκίνο θεωρεί τον εμπορικό πόλεμο αναπόφευκτη δοκιμασία διά πυρός» από την οποία η Κίνα «θα βγει πιο δυνατή», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας.
Η αγγλόφωνη ταμπλόιντ The Global Times, την οποία τυπώνει η Ημερησία του Λαού, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, έκρινε ότι η αποχώρηση αμερικανικών εταιρειών από την αγορά της Κίνας θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» τους, ειδικά στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.
«Οι εταιρείες των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, όμως εάν κάποιες αμερικανικές εταιρείες θελήσουν να υπακούσουν τη διαταγή του Τραμπ και να ενταχθούν στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό γι’ αυτές. Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η αγορά της Κίνας πολύ απλά ισοδυναμεί με αυτοκτονία», έκρινε η εφημερίδα.
Ο εμπορικός πόλεμος έχει θορυβήσει συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ επιτείνει την ανησυχία των αγορών, διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών και αναλυτών ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση. Τα ασιατικά χρηματιστήρια πέφτουν σήμερα, μετά τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters