Search

Γιώργος Γεραπετρίτης στον Αθήνα 9,84:“Δεν αρκούν αποσπασματικές δράσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα master plan για την αναβάθμιση της περιοχής των Εξαρχείων»

438

 

“Δεν αρκούν αποσπασματικές δράσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα master plan για την αναβάθμιση της περιοχής των Εξαρχείων. Στη συνάντηση υπουργών και φορέων με το νέο Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, συζητήθηκε ένα συνολικό πλάνο αναμόρφωσης και αναβάθμισης, που δεν περιορίζεται στη φυσική αποκατάσταση των κτηρίων, αλλά περιλαμβάνει δράσεις, καθώς πρέπει να δημιουργηθούν κοινωνικοί πυρήνες στις γειτονιές”. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη στάση των 2 με τον Αρη Τόλιο.

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ρυθμίζει τα της αγοράς και οφείλει να έχει ακεραιότητα και αμεροληψία σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει απολύτως κομματική εξάρτηση,γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στην ισορροπία της αγοράς. Να διαμορφώσει δηλαδή συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ή περιορισμένων φιλικά προσκείμενων προς την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία .Είχαμε επιλογές, οι οποίες ήταν αναμφισβήτητα κομματικές .Δεν ήταν πολιτικές επιλογές . Ήταν επιλογές μέσα από τα πολιτικά γραφεία των υπουργών και του πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια βάναυση παραβίαση της αμεροληψίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η παρούσα κυβέρνηση συμμορφούμενη προς τη δέσμευση που είχε αναλάβει προεκλογικά ,αποκαθιστά την αμεροληψία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ,όχι καρατομώντας ανθρώπους ,αλλά ερχόμενη για πρώτη φορά και βάζοντας αυστηρούς κανόνες ακεραιότητας ,δηλαδή ασυμβίβαστα των μελών, τα οποία αναλαμβάνουν αυτές τις υπεύθυνες θέσεις» .

‘Να επισημάνω ότι ήδη έχει υπάρξει η πρώτη απόφαση σε επίπεδο προσωρινής δικαστικής προστασίας , η προσωρινή διαταγή. Απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσωρινή διαταγή της τέως Προέδρου της Επιτροπής ,της κυρίας Θάνου, εκκρεμεί η απόφαση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης και το οριστικό ένδικο βοήθημα» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε : «Αυτό που πρέπει να δούμε καταρχήν δεν είναι το δέντρο αλλά το δάσος» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας ,δηλαδή της αμεροληψίας της Επιτροπής. Το δεύτερο είναι -επειδή τα πρόσωπα διαμορφώνουν τις αρχές- οι άνθρωποι οι οποίοι είναι κορυφαίοι και έρχονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα, υποβαθμίζοντας το επαγγελματικό τους επίπεδο , διότι είναι προφανές ότι δεν θα έχουν τις απολαβές που είχαν στο εξωτερικό, πιθανώς να μην έχουν και τις ίδιες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάδειξης και δεν έχουν καμία προηγούμενη πολιτική ένταξη.

*Ερωτηθείς για την «ανακατάληψη» τεσσάρων κτηρίων στα Εξάρχεια ,που εμφανίστηκε ως μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα και στις σαράντα καταλήψεις που παραμένουν στο κέντρο της Αθήνας. «Δεν αρκούν αποσπασματικές δράσεις .Πρέπει να υπάρχει ένα master plan ,ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Πριν ένα μήνα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρμοδίων υπουργών και φορέων με το νέο Δήμαρχο Αθηναίων ,τον κύριο Κώστα Μπακογιάννη και είχε κατατεθεί ένα συνολικό πλάνο ,για την αναμόρφωση της περιοχής των Εξαρχείων. Υφίσταται αυτό το πλάνο .Είναι κατατεθειμένο και προβλέπει ένα συνολικό κεντρικό σχέδιο για την αισθητική και πολιτιστική αναβάθμισή τους.Να υπάρξουν δράσεις μέσα στο κέντρο των Εξαρχείων, οι οποίες θα δημιουργήσουν κοινωνικούς πυρήνες ,έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας. Πρέπει να υπάρξουν δράσεις γειτονιάς».

*Για την Συνταγματική Αναθεώρηση και πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τη δημόσια διαβούλευση για άρθρα ,το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό.

«Υπάρχει μια πολύ σαφής πρόγευση αυτών ,γιατί η ΝΔ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε καταθέσει συγκροτημένο Σχέδιο Συνταγματικής Αναθεώρησης .Δυστυχώς δεν υπήρξε ευρεία συναίνεση ,ώστε να τεθούν σε αναθεώρηση , τα άρθρα τα οποία ήταν αναγκαία για την επανεκκίνηση των θεσμών .Περιοριστήκαμε σε μια πολύ μικρή αναθεώρηση .Τότε η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε μια πολύ μικρή αναθεώρηση ,έτσι ώστε σήμερα να έχουμε ουσιαστικά έξι μόνο άρθρα, στα οποία φαίνεται να υπάρχει ευρεία σύγκλιση .Τα άρθρα τα οποία αναφέρονται στην ευθύνη του πολιτικού προσωπικού, στον τρόπο με τον οποίο ορίζονται οι Ανεξάρτητες Αρχές ,στο κομμάτι του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης , σε ζητήματα τα οποία δεν είναι μείζονα, πλην του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η προηγούμενη προτείνουσα βουλή έχει διαγράψει ένα σαφές πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε .Απομένει να υπάρξει ρύθμιση του περιεχομένου αυτών των διατάξεων ,το πλαίσιο όμως είναι πολύ συγκεκριμένο .Θα μου επιτρέψετε να πω ότι με πολύ μικρές παρεκκλίσεις, το μόνο που ενδεχομένως θα είχε μια σοβαρή υπεραξία στο πολίτευμα ,είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει διαχείριση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ,όπου και εκεί υπάρχει σύμπλευση στο ότι θα πρέπει επιτέλους -και ήδη καθυστερημένα- να απαγκιστρωθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

«Εχει τεθεί προς αναθεώρηση το άρθρο 54 παράγραφος 1 του Συντάγματος ,το οποίο αναφέρεται στην αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει αμέσως ο εκλογικός νόμος . Με την υφιστάμενη διάταξη απαιτούνται διακόσιες θετικές ψήφοι ,για να έχουμε άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού συστήματος. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια συνολική κατανόηση από το πολιτικό προσωπικό της χώρας ,ότι θα πρέπει ο εκλογικός νόμος ,το εκλογικό σύστημα να διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Η απλή αναλογική η οποία είναι το ερχόμενο εκλογικό σύστημα , είναι ένα εκλογικό σύστημα που είναι έξω από τη δική μας πολιτική κουλτούρα , ιστορικώς έχει διαμορφώσει συνθήκες ακυβερνησίας σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και είναι ένα σύστημα το οποίο εν τέλει δεν διασφαλίζει μια αποτελεσματική και λειτουργική δημοκρατία. Το επιχείρημα ότι είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα είναι κατά την άποψή μου ένα αφελές επιχείρημα , γιατί το εκλογικό σύστημα δεν διαμορφώνει συνθήκες μόνο αντιπροσώπευσης, πάνω από όλα όμως πρέπει να είναι ένα λειτουργικό εκλογικό σύστημα .Πιστεύω ότι υπάρχει ωριμότητα του πολιτικού συστήματος να δεχθούμε ένα σύστημα το οποίο θα έχει μια εύλογη αντιπροσώπευση αλλά θα εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα της χώρας .

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *