Search

Στο Eurogroup το αίτημα ταχύτερης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ

611

Tο θέμα της ταχύτερης αποπληρωμής του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, θα θέσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα στο Ελσίνκι.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών είχε χθές συναντήσεις  με τον επικεφαλήςτου ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο ενώ σήμερα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής  τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Αμέσως μετά, η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει επισήμως στον ESM αίτημα πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμερίζεται την άποψη που διατύπωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωβουλή για την ανάγκη επανεξέτασης του στόχου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας μας. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, η συγκεκριμένη τοποθέτηση αντανακλά την πάγια θέση που έχει διατυπώσει με συνέπεια το Ταμείο τα τελευταία χρόνια.

Στις 23 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα, με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν φτάσει μία εβδομάδα νωρίτερα. Στην ατζέντα θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2019 (εκτέλεση), αυτός του 2020, αλλά και οι εκκρεμείς από την προηγούμενη αξιολόγηση μεταρρυθμίσεις

Τα καλά νέα

Οι δύο πλευρές φαίνεται να μην έχουν σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αυτό δημιουργεί θετικό κλίμα ενόψει της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό του 2020. Ταυτόχρονα, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η μείωση των επιτοκίων δημιουργούν ένα (αξιοποιήσιμο) κενό, ενόψει της κατάρτισης της νέας Έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καλείται να καταρτίσει τόσο ο ESM (κατόπιν του αιτήματος της Ελλάδας) όσο και το Ταμείο, στο πλαίσιο της Έκθεσής του (article IV).

Τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης

Η μεταφορά των ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στον προϋπολογισμό (επενδύσεις) μπορεί να παραμένει μία δυνατότητα με βάση την συμφωνία του 2018, ωστόσο δε φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε θετική Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους.

Οι επόμενες εκταμιεύσεις έχουν ήδη συνυπολογιστεί στη μείωση του χρέους και η μεταφορά τους θεωρείται απίθανη, καθώς οδηγεί σε μη βιώσιμα σενάρια. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αποδείξει ότι οι αναμενόμενοι αυξημένοι δείκτες ανάπτυξης μπορούν να καλύψουν το κενό που προκύπτει είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο (έως ανέφικτο στην παρούσα φάση) εγχείρημα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πρώτα καλά νέα για την Ελλάδα αναμένεται να έρθουν μέσω της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ αλλά και της προώθησης μεταρρυθμίσεων που χρονίζουν. Ο,τιδήποτε παραπάνω στην σημερινή συγκυρία θα αποτελούσε έκπληξη.

Γιάννης Παπαγεωργίου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *