O Πρόεδρος του ATHENS DEMOCRACY FORUM Αχιλλέας Τσάλτας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη για το συνέδριο που ήδη μετρά επτά χρόνια ζωής και τα πέντε τελευταία, έχει ανοιχθεί σε διεθνές κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα σε διεθνείς προσωπικότητες να συνομιλήσουν με δημοσιογράφους, φιλοσόφους επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες.
Σκοπός είναι η αναζήτηση νέων μοντέλων μέσω των συνομιλητών και των εξαγόμενων συμπερασμάτων και για αυτό έχουν προσκληθεί όχι μόνον δημοκράτες, αλλά και μη υποστηρικτές της δημοκρατίας.
Απόψε, μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγεται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τούσκ,ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η συμμετοχή του πρώην συμβούλου του Προέδρου των ΗΠΑ, Στήβ Μπάνον. Ονομα φορτισμένο και για τον τρόπο εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ, όπως και για το brexit.
Οπως είπε ο κ Τσάλτας «Είναι σημαντικό να μιλάμε όχι μόνον στους υποστηρικτές της δημοκρατίας, αλλά και με αυτούς από τους οποίους κινδυνεύει και επιθυμούν ένα νέο μοντέλο. Πρέπει να δίνουμε χώρο και στις φωνές που δεν αντιμετωπίζουν με θετικό πρόσημο τη δημοκρατία, γιατί αυτό είναι το ήθος της,ο διάλογος. Ο Στηβ Μπάνον δεν έρχεται απλά για να βγάλει έναν λόγο, αλλά για να μετάσχει σε ένα διάλογο με τον σπουδαίο Γάλλο διανοητή και φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, φιλοδοξώντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα από την λεκτική αντιπαράθεσή τους.»
*Για την επιστροφή σε θέματα Δημοκρατίας και αν αντιμετωπίζει κινδύνους.
Ο πρόεδρος του ATHENS DEMOCRACY FORUM πιστεύει πως η δημοκρατία εξελίσσεται αλλά δεν αποθαρρύνεται και οι πιέσεις από την παγκοσμιοποίηση, τις ανισότητες και την τεχνολογία συνιστούν προκλήσεις που χρήζουν αντιμετώπισης. «Δεν νομίζω ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει ή θα χαθεί. Η Δημοκρατία κινδυνεύει αν δεν εξελιχθεί. Στο συνέδριο προσκαλούμε επιστήμονες ώστε να δούμε ποια μπορεί να είναι η εξέλιξή της. Γιατί, η Δημοκρατία που είχαμε πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια, δεν είναι το μοντέλο που έχουμε σήμερα ή εκείνο που θα ισχύει αύριο» εξηγεί.
Στην ερώτηση της Νόνης Καραγιάννη εάν η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερο μοντέλο συζήτησης για το συνέδριο, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης αλλά και την επομένη , καθώς η η δημοκρατία δοκιμάζεται σε πολλά σημεία του πλανήτη από τον εθνολαικισμό και τα αυταρχικά καθεστώτα, ο κ Τσάλτας είπε: «Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για ιστορικούς λόγους και επειδή αποτελεί λίκνο της Δημοκρατίας. Οταν ξεκίνησαμε το εγχείρημά μας, η Ελλάδα ήταν στη δίνη της κρίσης, με μια κυβέρνηση κάπως διαφορετική και η τωρινή κυβέρνηση όπως και η χώρα, σίγουρα δεν είναι όπως τότε. Η κυβέρνηση έχει ένα άλλο ύφος. Ολα αυτά αποτελούν ενδιαφέροντα μαθήματα για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό προσφέρουν στο DEMOCRACY FORUM η Αθήνα και η Ελλάδα. Οχι μόνον την ιστορία αλλά τη σύγχρονη πραγματικότητα, την εμπειρία και αν κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να βγει δυνατότερη από την κρίση.»
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την Αθήνα και εάν άντεξε στη διάρκεια της κρίσης. «Εχει γίνει πιο δημιουργική, είναι διαφορετική παρότι υπέστη πολλές πιέσεις και μεγάλη μερίδα του κόσμου υποφέρει, οπότε έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο. Εχει εκλυθεί μια δημιουργικότητα μέσα από την κρίση» κατέληξε ο κ Τσάλτας.