Η συμφωνία Ε.Ε – ΗΠΑ σχετικά με μια σειρά μέτρων για την γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για συμφωνία Ε.Ε – ΗΠΑ
Οι βρετανικοί Τimes αναφέρουν ότι ο Ντ. Τραμπ απέφυγε τελικά έναν “εμπορικό πόλεμο” συμφωνώντας τελικά με την Ε.Ε να εργαστούν από κοινού για την κατάργηση των διατλαντικών δασμών.
Για “ανακωχή” κάνουν λόγο οι FT σχετικά με τη χθεσινή συμφωνία την οποία η Ε.Ε εκτιμά πως είναι μια σημαντική νίκη.
Οι NYTimes αναφέρουν ότι ο κ Τραμπ έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τους τιμωρητικούς δασμούς προκειμένου να πάρει ως αντάλλαγμα μικρές έως και ελάχιστες υποχωρήσεις από την Ε.Ε. Η εφημερίδα πιστεύει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς αν η συμφωνία είναι μια αξιόπιστη “ανακωχή” ή μια “παύση” μιας σύγκρουσης, που μπορεί να ξεσπάσει ξανά με δεδομένο το απρόβλεπτο διαπραγματευτικό στυλ του Ντ. Τραμπ.
Μιλώντας στο Politico ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε “διαπραγματευθήκαμε για 3,5 ώρες. Είναι καλό ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε”. Ποια ήταν η μεγαλύτερη νίκη για την Ε.Ε, σύμφωνα με τον ίδιο; “Συμφώνησε να μην αυξήσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα από τη στιγμή που διαπραγματευόμαστε τους όρους” είπε ο Γιούνκερ. “Συνομιλίες ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι τα πάμε τελικά αναπάντεχα καλά” δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν καθώς ο Τραμπ “εκτιμά ότι τον προκάλεσα μεν δύο φορές στις συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου των G7 σκληρά… αλλά με πολύ ευγενικό τρόπο. Δεν του αρέσουν εκείνοι που τον προσβάλλουν”.
Ο Γιούνκερ τελικά… φίλησε τον Τραμπ και ο δεύτερος έστειλε σχετικά μήνυμα στο Twitter λέγοντας ότι “είναι φανερό πως η Ε.Ε και οι ΗΠΑ αγαπούν η μια την άλλη”
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι γίναμε μάρτυρες μιας καθοριστικής στιγμής στην καριέρα – ή την “κληρονομιά” – του Γιούνκερ. Επιστρέφει στην Ευρώπη έχοντας αποφύγει νέους δασμούς στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, που φθάνουν τα 50 δισ το χρόνο. “Ήρθα να κάνω συμφωνία και την έκανα” αναφώνησε γενναία ο Γιούνκερ στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον “Κήπο των Ρόδων” μαζί με τον Τραμπ
“Τα πιο δύσκολα σημεία”
Για τα αυτοκίνητα: Οι τρέχοντες δασμοί για τα αυτοκίνητα και για τις δύο πλευρές δεν περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση για “τρέχοντα μέτρα δασμών” σύμφωνα με άνθρωπο που έχει γνώση των συνομιλιών στις ΗΠΑ καθώς ως “μέτρα δασμών” αφορούν τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Τραμπ στο πλαίσιο του “εμπορικού του πολέμου”. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Τραμπ αντιλαμβάνεται ότι το να αποσύρει εντελώς τους δασμούς στα αυτοκίνητα θα σημαίνει περισσότερα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στους αμερικανικούς δρόμους.
Γεωργία: Ο Γιούνκερ δήλωσε στον Τραμπ ότι δεν έχει εντολή να διαπραγματευθεί για τα αγροτικά προϊόντα με την εξαίρεση της σόγιας. Αυτό είναι σημαντικό για τον Τραμπ γιατί οι τιμές της αμερικανικής σόγιας έπεσαν κατακόρυφα λόγω των κινεζικών δασμών που επιβλήθηκαν ως αντίμετρα στον “εμπορικό πόλεμο” του Τραμπ. Η Ε.Ε έχει μηδενικούς δασμούς για τη σόγια με τους Ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν φθηνή σόγια από τις μεσοδυτικές πολιτείες.
Η Ε.Ε έχει επίσης μηδενικούς δασμούς για τις εισαγωγές αμερικανικού LNG. Ο Γιούνκερ δεσμεύθηκε στον Τραμπ ότι η Ε.Ε θα επενδύσει στην κατασκευή σταθμών LNG. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ήδη συμβαίνει ως μέρος μάλιστα του επενδυτικού σχεδίου του Γιούνκερ και της ευρωπαϊκής στρατηγικής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και ενώ το LNG από τις ΗΠΑ δεν έχει ανταγωνιστική τιμή, η τιμή στην αγορά του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί πρόσφατα.
Επί της ουσίας, για να λάβει αυτά που ήθελε, ο Γιούνκερ δεσμεύθηκε στον Τραμπ πράγματα τα οποία ήδη συμβαίνουν. Να αναμένεται κάποιες αντιδράσεις από τη Γαλλία για τα αγροτικά προϊόντα, από τη Γερμανία για το φυσικό αέριο και ίσως κάποια… μουρμούρα για το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν παραδόθηκε άνευ όρων, αλλά τελικά κατάπιε το χθεσινό ως νίκη του Γιούνκερ.
Στη Γαλλία
Μετά το τέλος στη σιωπή… του Ε. Μακρόν καθώς ανέλαβε την ευθύνη για το “σκάνδαλο Μπεναλά” Monde και Liberation σημειώνουν την απροθυμία του Προέδρου να δώσει εξηγήσεις για το πώς διαχειρίστηκε την υπόθεση.
H Liberation παίζοντας με τις λέξεις… λέει “Ο Μανού αναλαμβάνει ευθύνη, ο Μακρόν δεν απαντά” και αναφέρει επίσης ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επέκρινε τα media αντί να απαντήσει επί της ουσίας για την υπόθεση.
Στη Βρετανία
Μεγάλο θέμα σήμερα είναι ο καύσωνας που έχει “χτυπήσει” τη Μ. Βρετανία όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα όπως σε αυτό της Metro επικεντρώνεται στις καθησυχαστικές δηλώσεις της Τερέζα Μει που παροτρύνει τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμη σχετικά με την προοπτική μιας μη συμφωνίας σχετικά με το Brexit που μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα. Η πρωθυπουργός είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να αισθανθεί ασφαλής καθώς η κυβέρνηση εργάζεται σε συνεργασία με εταιρείες για να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει τις απαιτούμενες προμήθειες αν η Βρετανία αποχωρήσει ατάκτως από την Ε.Ε.
Στο μεταξύ, έτοιμη να στηρίξει παράταση του χρονοδιαγράμματος για το Brexit εμφανίζεται η Ιρλανδία, την ώρα που πληθαίνουν οι ανησυχίες για πι- θανές ελλείψεις σε τρόφιμα στην περίπτωση μιας… άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα υποστηρίξει “πλήρως” τη Βρετανία, εάν ζητήσει παράταση του χρονοδιαγράμματος του άρθρου 50 για την έξοδο από την Ε.Ε. “Εάν η Βρετανία ζητήσει περισσότερο χρόνο, και αν αυτό είναι αναγκαίο για να υπάρξει μία εύλογη συμφωνία, στην περίπτωση αυτή θα το υποστηρίξουμε” δήλωσε ο Κόβενι. Η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019, αφού προηγουμένως προχώρησε σε ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας τον Μάρτιο του 2017. Με δεδομένο τις δυσκολίες στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης, μετά τη δημοσιοποίηση της Λευκής Βίβλου για ένα “ήπιο Brexit” από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, φαίνεται να συζητείται ανεπίσημα ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας εξόδου, με βάση τουλάχιστον όσα δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός στο BBC.
Για καύσωνα στην Ευρώπη
“Ο καύσωνας σκοτώνει” αναφέρει η DW. Για τους ανθρώπους στο Νότο οι 30 βαθμοί Κελσίου δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Για τους ανθρώπους όμως σε όπως στη Μεγάλη Βρετανία ή την Ιρλανδία που έχουν συνηθίσει σε μέσο όρο θερμοκρασιών 20 βαθμών Κελσίου, η μεγάλη ζέστη έχει μια άλλη βαρύτητα. Στις 28 Ιουνίου στη Γλασκώβη το θερμόμετρο έδειξε 31,9 βαθμούς Κελσίου και στο Σάνον της Ιρλανδίας έφθασε τους 32 βαθμούς Κελσίου. Ένα νέο ρεκόρ. Oι Γερμανοί αντίθετα έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τις θερμοκρασίες πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Γεωργία ξεπεράστηκε ένα ρεκόρ όλων των εποχών, όταν πρόσφατα καταγράφηκε θερμοκρασία 40,5°.Στο Μόντρεαλ του Καναδά οι θερμοκρασίες άγγιξαν κόκκινο με αποτέλεσμα 70 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα τα κύματα καύσωνα θα εμφανίζονται κάθε δύο χρόνια.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν όμως και την υγεία προκαλώντας προβλήματα του αναπνευστικού αλλά και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Ακόμη διαταράσσεται ο βραδινός ύπνος με αποτέλεσμα το σώμα να μην ξεκουράζεται επαρκώς. Κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν περισσότερο από τη ζέστη. Εκτός αυτού είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. Πολλαπλασιάζονται ευκολότερα τα έντομα. Στην Αγγλία διπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα για παροχή βοήθειας τον περασμένο Ιούνιο εξαιτίας των τσιμπιμάτων από έντομα. Μέσω των κουνουπιών μεταφέρονται επίσης πιο εύκολα ασθένειες όπως ελονοσία και δάγκειος πυρετός. Τέλος, επηρεάζεται και η γεωργία. 80.000 εκτάρια γης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Ρωσία καταστράφηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και της ξηρασίας. Στη Μεγάλη Βρετανία οι αγρότες είχαν πρόβλημα να καλύψουν την αγορά με μπιζέλια και μαρούλια αφού είχαν ξεραθεί μεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Στη Γερμανία οι αγρότες παραπονούνται ότι η σοδειά των σιτιρών θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε κάποιες περιοχές σκέφτονται μάλιστα να μην μαζέψουν τη σοδειά αλλά να την πετάξουν μια και δεν αξίζει τον κόπο η εκμετάλευσή της. Οι ειδικοί συνιστούν να μην υποτιμάται το φαινόμενο της παρατεταμένης ζέστης και καλούν την πολιτεία να επέμβει με καλύτερο σχεδιασμό και έργα
Για Πολωνία – Κράτος Δικαίου
“Το Κράτος Δικαίου είναι δικαίωμα για κάθε ευρωπαίο πολίτη” αναφέρει το Politico σε ρεπορτάζ του σχετικά με την πρόθεση της Ιρλανδίας να αρνηθεί την έκδοση ενός φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών στην Πολωνία ανησυχώντας ότι μπορεί να μην έχει μια δίκαιη δίκη, σύμφωνα με την πιο “πολιτική” απόφαση που έχει λάβει δικαστήριο. Η απόφαση αυτή ανοίγει πάντως τον δρόμο για την ιρλανδική δικαιοσύνη να “πλήξει” και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό το σύστημα δικαιοσύνης της Πολωνίας – αν τα ιρλανδικά δικαστήρια απορρίψουν το πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης επί της ουσίας θα αποφασίσουν ότι το σύστημα δικαιοσύνης της Πολωνίας πάσχει από “συστημικές ελλείψεις”. Επί της ουσίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτρέπει σε ευρωπαϊκές χώρες να προστατεύουν Ευρωπαίους πολίτες από νομικά συστήματα άλλων χωρών της Ένωσης. Η απόφαση αυτή ίσως είναι το χειρότερο πλήγμα που θα δεχθεί η πολωνική κυβέρνηση, όμως αυτή η πίεση θα αφορά την ίδια ώρα και την Ουγγαρία.
Στην Ισπανία
Η πλειοψηφία των εφημερίδων, Pais, Mundo και ABC αναφέρουν ότι μετά από σύσκεψη στο κόμμα του ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο απέρριψε την πρόταση της συνυποψηφίας του για την ηγεσία του κόμματος, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία για “ποσοστώσεις” εξουσίας εντός του κόμματος. Η ντε Σανταμαρία είχε ζητήσει να δοθεί το 43% των ηγετικών θέσεων του κόμματος σε υποστηρικτές της.
Η ABC έχει τίτλο: “Ο Κασάδο δείχνει τα όρια… στη Σοράγια” προσθέτοντας ότι της υπενθύμισε “ευγενικά” ότι αυτός είναι πλέον ο αρχηγός του κόμματος.
Η Razon αποκαλύπτει ότι η Σάενθ ντε Σανταμαρία απέρριψε από την πλευρά της να γίνει εκπρόσωπος του κόμματος.
“Πουτζδεμόν: Αλλαγή πολιτικού κλίματος στην Ισπανία” αναφέρει η DW. Μετά την ολοκλήρωση της τετράμηνης διαδικασίας εκδόσεώς του και την παραίτηση της ισπανικής δικαιοσύνης από το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι το Σάββατο θα επιστρέψει στο Βέλγιο από όπου θα συνεχίσει τον αγώνα του για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σύμφωνα με τον πρώην καταλανό πρόεδρο, η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Ισπανία αλλά συνιστά ευρωπαϊκό ζήτημα. Αυτό εξηγεί και την επιλογή των Βρυξελλών ως τόπου διαμονής του. Ο κ. Πουτζντεμόν είχε συλληφθεί πριν από από τέσσερις μήνες σε γερμανικό έδαφος βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης. Ο 55χρονος πολιτικός επέστρεφε οδικώς στο Βέλγιο όπου ζούσε αυτοεξόριστος μετά από ένα ταξίδι στην Φινλανδία. Αναφερόμενος στη συνέντευξη τύπου στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ισπανία ο κ. Πουτζντεμόν διαπίστωσε μια «αλλαγή του πολιτικού κλίματος» στη χώρα και τόνισε ότι δεν είναι πλέον οι εποχές για χειρονομίες αλλά για γεγονότα». Ρητά κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ σε διάλογο για την αυτονομία της Καταλονίας. Ενώ υποστήριξε το δικαίωμα των Καταλανών για αυτοδιάθεση επεσήμανε παράλληλα πως «στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος υπάρχουν πολλές δυνατότητες» για την επίτευξη λύσης. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές των αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλονίας στην ισπανική βουλή θα εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Βέβαια η στήριξη συνδέεται με προσδοκίες. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο Πουτζντεμόν, «είναι φυσικό όταν κάποιος παίρνει την ψήφο μας να ανταποκρίνεται.»
Τέλος, διευκρίνισε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν στηρίζει το αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας και χαρακτήρισε ψέμα την πληροφορία που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για στήριξη της Ρωσίας.
Για ανακάλυψη σε Άρη
Η ανακάλυψη νερού στον πλανήτη Άρη είναι ένα από τα θέματα, που φιλοξενούν πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, όπως στις βρετανικές εφημερίδες “i” και Μetro αλλά και η ισπανική Pais. Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι αστρονόμοι μιλούν για “τεράστια ανακάλυψη” σχετικά με τις έρευνες για ενδείξεις ζωής στον “Κόκκινο Πλανήτη” περιγράφοντας τη λίμνη.
Μια τεράστια λίμνη κάτω από τον πάγο ανακαλύφθηκε στον Αρη, όπου ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί ένας τέτοιος όγκος νερού σε υγρή μορφή, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ζωής, ανακοίνωσε χθες μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, αναφέρει το BBC. Η λίμνη, που βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου, έχει διάμετρο περίπου 20 χλμ. και το σχήμα ενός στρογγυλεμένου τριγώνου δημιουργεί την ελπίδα για την παρουσία και άλλου νερού, ακόμη και ζωής, στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science. Ο πλανήτης Αρης είναι παγωμένος, ερημικός και άνυδρος αλλά προηγουμένως ήταν ζεστός και υγρός και φιλοξενούσε μεγάλη ποσότητα νερού σε υγρή μορφή και λιμνών πριν από τουλάχιστον 3,6 δισ. χρόνια
Επιμέλεια; Αλεξάδρα Βουδούρη