Search

Geabit: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται στη γεωργία – Tο «success story» του 19χρονου Τρικαλινού

2218

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, στον τόπο όπου ο παππούς του διατηρεί εδώ και 50 χρόνια μία εταιρεία εμπορίας γεωργικών ειδών. Η επαφή του με τους αγρότες της περιοχής ήταν καθημερινή από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους και τις καλλιέργειές τους. Όπως επίσης γνωρίζει πολύ καλά και προγραμματισμό. Για τον 19χρονο Βαγγέλη Καραθάνο ήταν θέμα χρόνου να συνδυάσει τις γνώσεις του και τα ερεθίσματά του, ώστε να προσφέρει στους αγρότες ένα εργαλείο που συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης παραγωγής και στην εξοικονόμηση πόρων.

Το Geabit, είναι μια συσκευή που επιτρέπει στον παραγωγό να παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τη θερμοκρασία, την υγρασία, τις καιρικές συνθήκες, βοηθώντας τον να αυξήσει τη σοδειά του. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της καλλιέργειας, που βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής για την επίτευξη ασφαλέστερης και υψηλότερης ποιότητας καλλιέργειας.

«Ξεκίνησα πρώτα με το να φτιάξω έναν μετεωρολογικό σταθμό, όπου έπαιρνα τα δεδομένα από την καλλιέργεια, δηλαδή καιρικές συνθήκες, στοιχεία σχετικά με την σύσταση του εδάφους, αγωγιμότητα, στοιχεία με αισθητήρες από τον αέρα για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα κ.α. Και όλα αυτά τα έδινα στον αγρότη σαν πληροφορία μέσω μία εφαρμογής, αρχικά μέσω ίντερνετ. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για εμάς. Οπότε αποφασίσαμε να πάρουμε αυτά τα στοιχεία και να κάνουμε κάτι πρωτόγνωρο, να τα αναλύσουμε», είπε στον Αθήνα 9.84 ο Βαγγέλλης Καραθάνος.

Όσον αφορά στις λειτουργίες της συσκευής ο Βαγγέλης εξηγεί: «Έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τον καιρό, μπορεί να προβλέψει με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια -που μπορεί να φτάσει έως και το 92%- ασθένειες και εχθρούς, δύο εβδομάδες πριν εμφανιστούν. Μπορεί επίσης να να βοηθήσει τον αγρότη στο πότισμα, υποδεικνύοντας πόσο πρέπει να ποτίσει ώστε να μη φτάσει το φυτό να έχει τα λεγόμενα “stress days”. Με αυτή την ανάλυση βοηθάμε τον αγρότη να μεγιστοποιήσει τη σοδειά του και να μειώσει και τα έξοδα. Αυτές οι λειτουργίες συμβάλλουν και στην προστασία του πλανήτη. Αν υπολογίσουμε ότι γύρω στο 70% του πόσιμου νερού καταλήγει στις καλλιέργειες αντιλαμβανόμαστε ότι όσο πιο πολύ νερό μπορούμε να εξοικονομήσουμε τόσο το καλύτερο για τον ίδιο τον πλανήτη».

Δύο συσκευές δίνουν στοιχεία για το έδαφος και τον αέρα

Το Geabit αποτελείται από δύο ξεχωριστές συσκευές, καθεμία έχει διαφορετικές δυνατότητες. «Η “Ace” είναι αποκλειστικά για συνθήκες για του αέρα και η “Jack” για συνθήκες για το έδαφος. Είναι πολύ μικρές, τις τοποθετείς σε δευτερόλεπτα στην καλλιέργεια χωρίς κόπο, αφού είναι εύχρηστες, plug and play. Μπαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί π.χ. να χρειαστεί μία ανά 100 στρέμματα ή μία ανά στρέμμα ανάλογα την καλλιέργεια και το τι θέλει να πετύχει ο αγρότης», σημειώνει ο Βαγγέλης.

Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του geabit ο Βαγγέλης μας είπε: «Στο πακέτο που προσφέρουμε έχει μια κάρτα SIM δική μας, η οποία συνδέεται με δίκτυα κινητής δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο ίντερνετ και στέλνει δεδομένα από την καλλιέργεια».

Μόλις στα 19 του, ο 2ο ετής φοιτητής στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, τόλμησε να καινοτομήσει και να δώσει λύσεις με την επαναστατική εφεύρεσή του που έχει τραβήξει τα βλέμματα επενδυτών και επιστημόνων παγκοσμίως. Ήδη για την ανάπτυξη της συσκευής συνεργάζεται με το StartLife, που υποστηρίζει startups στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και το πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν της Ολλανδίας.

«Πέρσι που ήταν ο πρώτος χρόνος χρήσης από ένα μεγάλο αριθμό αγροτών καταγράφηκε 30% κατά μέσο όρο αύξηση στις σοδειές τους και σημαντική μείωση εξόδων νερού, πόρων, λιπασμάτων κλπ», μας είπε ο Βαγγέλης, σημειώνοντας ότι οι συσκευές της geabit είναι κατάλληλες για κάθε τύπο καρπών και καλλιέργειας.

Όραμα και όνειρο του Βαγγέλη είναι να δει το geabit να αλλάζει την γεωργία στην Ελλάδα, ώστε να ακολουθεί τις επιταγές της σύγχρονης εποχής και της εξέλιξης  της τεχνολογίας.

Η Geabit ήταν και η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού “Israel at 70: Innovation at its Best 2018” και στις 2-6 Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ για να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε επιταχυντές και εταιρείες, καθώς και στο Φεστιβάλ Καινοτομίας του Τελ Αβίβ.

Ακούστε την συνέντευξη που έδωσε ο Βαγγέλης Καραθάνος στον Αθήνα 9.84 και στο ένθετο «Η Ώρα της Καινοτομίας»:

Νάντια Σκεπετάρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *