Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1974 ήταν η διοργάνωση που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Δυτική Γερμανία από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου. Μπεκενμπάουερ και Κρόιφ οδήγησαν με μαεστρία Γερμανία και Ολλανδία στον τελικό, με τα «πάντσερ» να κατακτούν τον τίτλο.
Αυτή τη φορά το Μουντιάλ είχε ένα νέο τρόπαιο, το οποίο ονομαζόταν Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA. Το Ζιλ Ριμέ είχε πλέον εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, για λογαριασμό της Βραζιλίας που είχε κατακτήσει τρεις Παγκόσμιους τίτλους και με απόφαση της FIFA οι 16 εθνικές ομάδες, θα αγωνίζονταν για ένα καινούργιο έπαθλο.
Ένα ολόχρυσο τρόπαιο 18 καρατίων που αναπαριστά δύο ποδοσφαιριστές να σηκώνουν τον πλανήτη Γη, ύψους 36 εκατοστών και βάρους 4,97 κιλών, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη, Σίλβιο Γκατζανίκα. Ήταν σαφές ότι θα το κατακτούσε η ομάδα που θα απέδιδε με τον καλύτερο τρόπο το λεγόμενο «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο», το οποίο κυριαρχούσε τότε στην Ευρώπη με ιδανικό εκφραστή τον Άγιαξ.
Με ηγέτη τον Γιόχαν Κρόιφ και κορμό τους συμπαίκτες του στον Άγιαξ, η Ολλανδία έδειξε ότι θα ήταν η διάδοχος της γερασμένης Βραζιλίας, από την οποία είχε αποσυρθεί ο Πελέ.
Δείτε στιγμές από το Μουντιάλ του 1974
Η…ανταρσία των ποδοσφαιριστών της Δ.Γερμανίας
Οι διοργανωτές όμως Δυτικογερμανοί είχαν τη δική τους συνταγή. Ηγέτης ήταν ο «Κάιζερ», Φραντς Μπεκενμπάουερ και κορμός η Μπάγερν Μονάχου, που τότε διαδεχόταν τον Άγιαξ στη συλλογή Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Πάντως λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, οι ποδοσφαιριστές της οικοδέσποινας απείλησαν με αποχή όταν πληροφορήθηκαν ότι τα πριμ που είχαν υποσχεθεί Ιταλοί και Ολλανδοί στους παίκτες τους ήταν πολλαπλάσια από αυτά που τους είχε τάξει η δυτικογερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Ο προπονητής της ομάδας, Χέλμουτ Σεν, άρχισε τότε να ψάχνει άλλους 22 ποδοσφαιριστές, σε περίπτωση αποχής των βασικών του επιλογών. Όμως χάρη στην ενωτική παρέμβαση του Φραντς Μπεκενμπάουερ και νέες υποσχέσεις της Ομοσπονδίας, η τάξη αποκαταστάθηκε.
Ο μεγάλος τελικός
Ογδόντα χιλιάδες θεατές, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου είδαν τους Ολλανδούς να κάνουν τη σέντρα. Άλλαξαν 14 πάσες και κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Κρόιφ από τον Χένες. Πριν στηθεί η μπάλα στην άσπρη βούλα οι Δυτικογερμανοί δεν είχαν αγγίξει τη μπάλα. Ο Νέεσκενς εκτέλεσε το πέναλτι και πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, η Ολλανδία έκανε το 1-0.
Για πρώτη φορά είχε καταλογιστεί πέναλτι σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και στον συγκεκριμένο τελικό δεν θα ήταν το μοναδικό. Οι Ολλανδοί έδωσαν στους αντιπάλους τους χώρο και χρόνο για να ξεπεράσουν το σοκ. Ο Φογκτς εξουδετέρωσε πλήρως τον Κρόιφ και με διασφαλισμένα τα νώτα τους, οι οικοδεσπότες άρχισαν να ξεδιπλώνουν τις επιθετικές τους αρετές. Ο Χελτσενμπάιν ντριμπλάροντας μπήκε στον ολλανδική περιοχή. Ο Γιάνσεν τον ανέτρεψε. Νέο πέναλτι κι ο Μπράιτνερ ισοφάρισε 1-1.
Η Δυτική Γερμανία συνέχισε στον ίδιο ρυθμό. Πλησίαζε η λήξη του ημιχρόνου. Ο Μπόνοφ ξέφυγε από δεξιά και σέντραρε, ο Γκερντ Μίλερ έκανε μία στροφή γύρω από τον εαυτό του και σούταρε. Ήταν το 68ο και τελευταίο γκολ του με τη φανέλα της εθνικής. Το πιο πολύτιμο από όλα. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι προσπάθειες των Ολλανδών σταμάτησαν μπροστά στον Ζεπ Μάγερ.
Το ολοκαίνουργιο Παγκόσμιο Κύπελλο βρέθηκε στα χέρια του Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο «Κάιζερ» είχε αποκτήσει πλέον το στέμμα του. Το τρόπαιο αυτό το ξανασήκωσε 16 χρόνια αργότερα αλλά με την ιδιότητα του προπονητή.
Απόστολος Βαξεβανέλλης