Search

Έκθεση ΔΝΤ: Ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους- H απάντηση της Αθήνας

613

Μεσοπρόθεσμα βιώσιμο χαρακτηρίζει το ΔΣ του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος, όπως περιγράφεται στην έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με ορισμένα μέλη του Συμβουλίου το χρέος είναι μη διατηρήσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση και χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση με ρεαλιστικότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάπτυξης.

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι τα μέτρα του 2019 και 2020 θα πρέπει να εφαρμοσθούν. Τονίζει ότι δε θα πρέπει να αντιστραφούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών συμβάσεων. Τονίζει μάλιστα ότι οι πολιτικές αναφορικά με τον κατώτατο μισθό δε θα πρέπει να επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το Ταμείο επαναλαμβάνει τη θέση του για ανάγκη απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών προϊόντων.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα παραμείνει το ίδιο έως το 2022. Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% φέτος, 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020, η οποία θα πέσει στο 1,6% το 2021.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθήνα 9.84, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πίτερ Ντόλμαν δήλωσε ότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα μαζί με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς το φθινόπωρο με θέμα συζήτησης τον επόμενο προϋπολογισμό. Οι εκθέσεις του ΔΝΤ θα είναι δύο ετησίως, ωστόσο όπως τόνισε, το Ταμείο θα συνοδεύει τις αποστολές των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μ. Ψαλιδόπουλος εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: «Υπερβολικά απαισιόδοξες οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του Ταμείου

Την παραδοχή του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, καλωσορίζει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος θεωρώντας, όμως, ότι οι μακρόχρονες προβλέψεις του οργανισμού είναι υπερβολικά απαισιόδοξες σε επίπεδο ανάπτυξης και μακροοικονομικών μεγεθών.
Η κριτική του Έλληνα εκπροσώπου εστιάζεται κυρίως στην αμφισβήτηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και στην επιμονή του Ταμείου για τη διατήρηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων όπως αυτή του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας.
Επιπλέον, ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρεται στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη, εστιάζοντας στην ικανότητα που επέδειξε η χώρα για τη παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Όσον αφορά το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ο Έλληνας εκπρόσωπος επισημαίνει το εύρος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ ασκεί κριτική στην έκθεση, καθώς δεν τη θεωρεί «ισορροπημένη», υποστηρίζοντας ότι εστιάζει υπερβολικά σε ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα και έτσι παραβλέπει τη μεγάλη εικόνα του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει επιτευχθεί.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος εκφράζει την έντονη αντίθεση της Ελλάδας στη διατήρηση των μέτρων για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς, όπως υποστηρίζει, η αναθεώρηση τους δεν συνιστά αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας δεδομένου ότι είχε συμφωνηθεί εξαρχής ότι η αναστολή τους θα είχε προσωρινό χαρακτήρα και προέβλεπε την αποκατάσταση τους με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρχών.

 

Γιάννης Παπαγεωργίου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *