Ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι υποχρεωτικός στην προσχολική ηλικία και αυτό θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα έρθει στη Βουλή στις 7 Ιανουαρίου.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του ΑΝΤ1, στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα παρεμβάσεων στις κτιριακές δομές των νοσοκομείων με διαγωνισμούς ανάμεσα σε τελειόφοιτους αρχιτεκτονικών σχολών προκειμένου τα νοσοκομεία να γίνουν πιο σύγχρονα και πιο οικολογικά.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησε και για τρέχοντα θέματα του υπουργείου. Αναλυτικά:
Για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, ο κ. Β. Κικίλιας δήλωσε ότι
«εκδώσαμε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Παραλάβαμε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία αυξήσεις μέχρι 10% στα φάρμακα. Πλέον, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και μειώσεις σε πάνω από 3.000 κωδικούς μέχρι 7%.
Για το 2020, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε ότι οι συμπολίτες μας θα καταβάλλουν 50 εκατομμύρια λιγότερα για τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.
Εξοικονόμηση για το κράτος 180 εκατομμύρια, έμμεσα δηλαδή στους πολίτες και 50 απευθείας στην τσέπη των συμπολιτών μας. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική και στήριξη στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι.
Επίσης, ήδη μειώθηκε σε κάποια φάρμακα η φορολογία στο 6% από 13% και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μειώσεις και στις παροχές της υγείας και στα φάρμακα».
Για το έργο της κυβέρνησης τους πρώτους 5 μήνες στο Υπουργείο Υγείας , ο κ. Κικίλιας σημείωσε χαρακτηριστικά:
«στο Υπουργείο Υγείας βάζουμε πρώτα από όλους τις ευπαθείς ομάδες, τους ασθενείς και τους ανθρώπους που δεν έχουν και δεν μπορούν.
Πήγαμε τα ογκολογικά φάρμακα στις κλινικές και μαζί με τα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας από 1/1/2020 στα φαρμακεία της γειτονιάς, για να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας στις ουρές της ντροπής του ΕΟΠΥΥ.
Εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο. 20.000 θάνατοι το χρόνο στην Ελλάδα οφείλονται στο κάπνισμα. 700.000 μέρες νοσηλείας και 1 δις ευρώ κοστίζει στο σύστημα. Ήταν θέμα πολιτισμού και θέμα υγείας και τους ευχαριστώ όλους για αυτή τη συγκλονιστική συμπαράσταση στην Πολιτεία στην εφαρμογή του νόμου.
Στα παράγωγα αίματος και στη γ σφαιρίνη, στην κυστική ίνωση, όπου υπάρχει συμπολίτης μας σε ανάγκη, προστρέχουμε και βοηθάμε.
Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων μέχρι 7%, και ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές τους».
«Είμαι θεματοφύλακας της δημόσιας, δωρεάν Υγείας», δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη ήταν, είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι δωρεάν.
Ήδη συνεργάζονται και ο ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία με τον ιδιωτικό τομέα και αγοράζουν υπηρεσίες. Θα εξακολουθήσουν να μπορούν να τις αγοράζουν στις καλύτερες δυνατές τιμές, με την πιο υψηλή ποιότητα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να αποτελούν εργαλείο στα χέρια γιατρών, τεχνολόγων, νοσηλευτών, διοικητικών.
Πρέπει να βαδίσουμε στο μέλλον, διατηρώντας στο ακέραιο τη δημόσια δωρεάν υγεία, αλλά εξελίσσοντας έτσι το σύστημα ώστε να μπορούμε να αγοράζουμε ως ελληνικό Δημόσιο, υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου για τους συμπολίτες μας».
Αυξήθηκε κατακόρυφα ο εμβολιασμός για τη γρίπη
«Από την αρχή της θητείας μου, δήλωνα σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «πέρυσι εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια Έλληνες, φέτος με την καμπάνια που κάναμε, διατέθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια εμβόλια. Και αυτό δείχνει ότι οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται και υπάρχει πρόληψη, υπάρχει δημόσια υγεία.
Υπήρχε μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ, με ευπαθείς ομάδες, οι οποίες δυστυχώς επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί, είχαν θέμα και έπρεπε να βρεθούν κρεβάτια εντατικής θεραπείας που δεν υπήρχαν τόσα πολλά.
Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε για τη Δημόσια Υγεία στις 7 Ιανουαρίου, θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τα εμβόλια αυτά τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι πρέπει να εμβολιάζονται».
Για περιστατικά χρηματισμού ιατρών
«Οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι σύγχρονοι ήρωες με τον τρόπο που λειτούργησαν μέσα στην κρίση. Απέναντι όμως σε τέτοια φαινόμενα, θα είμαστε αμείλικτοι, ανέφερε ο υπουργός.
Καλώ τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας και όλες τις πειθαρχικές επιτροπές που έχουν, να μη δείξουν επιείκεια όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Έχουμε ορκιστεί στον Ιπποκράτη όλοι και οφείλουμε να τηρούμε τον όρκο μας.
Αυτό όμως σε καμία των περιπτώσεων, δεν είναι ο κανόνας. Δεν το δέχομαι αυτό. Καταλαβαίνω ότι σε όλα τα επαγγέλματα και στους δικηγόρους, και στους μηχανικούς και παντού, υπάρχουν αυτοί οι οποίοι δεν τιμούν το επάγγελμά τους – που είναι λειτούργημα στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Δέχομαι όμως ότι μπορεί να συμβαίνει και παρακαλώ πολύ όποιος έχει τέτοια στοιχεία, άμεσα στον εισαγγελέα και άμεσα στις διωκτικές αρχές και άμεσα στα πειθαρχικά των ιατρικών συλλόγων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εγκαθιδρυθεί μια τέτοια νοοτροπία».
Για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «θα συναντηθεί μέσα στις επόμενες μέρες με τους προέδρους των τμημάτων αρχιτεκτονικών και πολυτεχνικών των σχολών.
Έχουμε καταγεγραμμένα τα προβλήματα των νοσοκομείων μας.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στηρίξει μετά από την εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου, πάνε πολλά χρόνια πίσω που «ακούμπησε» κάποιος τα νοσοκομεία μας, εντός του 2020 την επέμβαση σε νοσοκομεία σε ό,τι έχει να κάνει με το κτιριακό. Από τις τουαλέτες μέχρι τα επείγοντα, τα χειρουργεία, μέχρι τα μηχανήματα, τη μόνωση, τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό τους, μέχρι τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων.
Είτε με χρήματα του κράτους, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε με δωρητές και ευεργέτες, τους οποίους ευχαριστώ γιατί ήδη κάνουν παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας. Εντός του 2020 θα δείτε κτιριακές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας».
Τι θα αλλάξει εντός του 2020 στα νοσοκομεία
«Θα δείτε τη χάρτα υγείας με προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, είπε ο υπουργός. Και θα δείτε και ένα πιο σύγχρονο μάνατζμεντ, που έχει να κάνει με τη σωστή χρήση του εμψύχου δυναμικού στην υγεία σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Δηλαδή ο πολίτης όταν πηγαίνει στα επείγοντα, δεν θα τον καθοδηγεί κάποιος υπάλληλος σεκιούριτι.
Θα υπάρχει γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη στα επείγοντα, που θα τον οδηγεί σωστά».
Διορισμοί νέων διοικητών
Αναφερόμενος στο διορισμό τω νέων διοικητών ο υπουργός Υγείας είπε τα εξής: «Δεν έχει διοριστεί κανένας ακόμα. Ελέγχονται από την υπηρεσία όπως ορίζει ο νόμος και το ξέρετε αυτό. Ο νόμος λέει τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση ενός διορισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά όλων, τα ποινικά μητρώα κλπ.
Στις επόμενες μέρες θα διοριστούν οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά, με νόμο του κράτους, έφερα την αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία. Δηλαδή, ανά τρεις μήνες με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, οι εκάστοτε διοικητές θα αξιολογούνται και ανάλογα με το αν κάνουν καλά ή όχι τη δουλειά τους, θα παραμένουν στη θέση τους ή θα απολύονται αυτοδικαίως χωρίς να αποζημιώνονται.
Οι διοικητές πρέπει να είναι μαζί με τους γιατρούς και τον γιατρό υπηρεσίας στις εφημερίες και να βλέπουν ότι ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται. Πρέπει να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο κλείνονται τα ραντεβού, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Πρέπει εκεί που υπάρχουν παθογένειες να συνεργάζονται κεντρικά και να μπορούμε να τις λύνουμε.
Την αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία δεν τόλμησε να την φέρει κανείς Όλοι μιλάνε για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, θεωρητικά. Εμείς τη νομοθετήσαμε.
Και όποιες αστοχίες έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον ή κατά την εξέλιξη της αξιολόγησης, εμείς είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε.
Αφουγκράζομαι την κοινωνία και καταλαβαίνω τον κόσμο και την κριτική η οποία γίνεται. Και είμαι πάντα ανοιχτός στο να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε.
Ταυτόχρονα όμως, και είμαι κάθετος σε αυτό, δεν θα επιτρέψω την ανθρωποφαγία».
Νίνα Κομνηνού