Σφοδρή κριτική στην Άγκυρα άσκησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τη Σύνοδο των 7 κρατών στο Κάιρο. Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή «Στάση των Δύο» διερωτήθηκε πως χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή που τις έχει χωρίσει αίμα, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών κάνοντας λόγο για ενέργεια ως καταλύτη ειρήνης στην περιοχή, την ώρα που η Τουρκία την χρησιμοποιεί ως πηγή έντασης. Χαρακτήρισε ατυχή τον χειρισμό του Βερολίνου να μην ζητήσει από την Ελλάδα να μετάσχει στην Σύνοδο, επισημαίνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική ανεξαρτήτως κυβερνήσεων- συχνά-δεν ασκείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αλλά βάσει του Δικαίου των συμφερόντων”.
Ο κ Χατζηδάκης, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και αναφέρθηκε στην επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, όπως και στη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και κενού περιεχομένου. «Οποιαδήποτε απομάκρυνση από τη συγκεκριμένη θέση, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, θα σημαίνει άσκηση βέτο από ελληνικής πλευράς”
Σε ερώτηση για την ιταλική στάση και την συμμετοχή της χώρας στην συμφωνία για τον East Med, τόνισε: “Το Σάββατο υπήρχαν διαφορετικά μηνύματα από την Ρώμη μέσω του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού. Στο πρώτο εμφανιζότανε ο ΥΠΕΞ κ. Ντι Μάιο να είναι κατά του αγωγού, ενώ λίγο μετά υπήρχε τροποποιητική του δήλωση. Αυτό που ξέρουμε επισήμως είναι ότι η Ιταλία έχει δώσει την συγκατάθεση της για τον αγωγό”.
Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος τον Ιούνιο θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απαγόρευση χρήσης πλαστικών, με ορίζοντα υλοποίησης έως το καλοκαίρι του 2021 και θα υπάρξει ενημερωτική εκστρατεία.
Για το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους στις πλαστικές σακούλες, είπε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση, ενώ σχετικά με το θέμα της ηλεκτροκίνησης επισήμανε ότι θα έρθει στην Βουλή συνολικό νομοσχέδιο από κοινού με τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, που θα αναφέρεται όχι μόνο στα φορολογικά κίνητρα αλλά και στις υποδομές, όπου και θα χρειαστεί η συμβολή της ΔΕΔΔΗΕ για την δημιουργία δικτύου σταθμών επαναφόρτισης οχημάτων.