Oι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, διμερή θέματα, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και η οικονομία και οι επενδύσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και της συνάντησης που θα έχει στις 15.30 με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο πλευρών που θα προηγηθούν στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος πρόεδρος .
Η κυβέρνηση αναμένει να επιβεβαιωθεί ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για την γαλλική στήριξη μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό επίπεδο.
Στην ατζέντα ης συνάντησης, που είναι η δεύτερη μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, περιλαμβάνεται και η οικονομία, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.
Σε ότι αφορά το επενδυτικό σκέλος ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και θα δώσουν μεταξύ άλλων το παρών σε αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.
Η ατζέντα περιλαμβάνει και το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς την πλευρά των Δυτικών Βαλκανίων, με την χώρα μας να θεωρεί ότι είναι μία ακόμη ευκαιρία να δείξει τη βούλησή της να προχωρήσουμε συντεταγμένα στη διεύρυνση γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και των χωρών αυτών, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα ότι και η γαλλική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου
Τέλος, αντικείμενο της συνάντησης θα αποτελέσει και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, για το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες όπου έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Στην κυβέρνηση θεωρούν μάλιστα ενθαρρυντικό ότι η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μισέλ με αρχηγό κυβέρνησης ή κράτους για το ζήτημα αυτό γίνεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το θέμα του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την Ε.Ε. και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι «αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι» και σημειώνουν ότι θέλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, (κλιματική αλλαγή, τεχνολογική πρόοδος), σε αρμονική συνύπαρξη με τις παραδοσιακές πολιτικές, (συνοχή, κοινή αγροτική πολιτική) με έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι μικρός καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει και το πρόσθετο πρόβλημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου
«Πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς οι πλούσιες χώρες δεν δείχνουν διάθεση να αυξήσουν το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού, ενώ η Ε.Ε. χρειάζεται αφενός να μην διαταραχθεί η πορεία της συνοχής και η στήριξη των αγροτών μας και αφετέρου να βρεθούν πόροι, τόσο για τη μετάβαση σε μία οικονομία με λιγότερους ρύπους, όσο και για να μην χάσει η Ευρώπη το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Απόστολος Χονδρόπουλος