Search

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για την «προστασία α’ κατοικίας»

241

Διευκρινίσεις για όσα είπε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με την προστασία της α΄κατοικίας έδωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας στην «αθλιότητα», όπως τη χαρακτήρισε, του ΚΙΝΑΛ που τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε «να πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας των δανειοληπτών» ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η διαφωνία μου ήταν στην απόλυτη προστασία της α΄ κατοικίας λες και είμαστε στο 2010».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η απόλυτη απαγόρευση ίσχυσε για 10 χρόνια όσο η χώρα ήταν στην κρίση και αναρωτήθηκε «όσο πάμε προς την κανονικότητα δεν πρέπει να επιστρέψουμε προς το 2000 όταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε απόλυτη προστασία της α΄κατοικίας;».

«Το να μιλήσουμε για 2-3 χρόνια να το καταλάβω, να μιλάμε για πάντα;» έθεσε το ερώτημα ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγώντας ότι «η απόλυτη προστασία σημαίνει απαγορεύται ο πλειστηριασμός».

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι «μέχρι 30 Απριλίου υπάρχει απόλυτη προστασία. Από τις 30 Απριλίοιυ θα υπάρχει προστασία για τον αδύναμο. Μέχρι τις 30 Απριλίου ισχύει η πλατφόρμα. Όποιος πιστεύει ότι είναι κάτοχος μέσης ιδιοκτησίας και αισθάνεται ότι θέλει να πληρώνει και δεν μπορεί, με βάση τα όρια που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κάνει αίτηση και να σώσει το σπίτι του και να πάμε μπροστά ως πολιτισμένοι άνθρωποι. Αυτοί προφανώς πρέπει να προστατεύονται και θα προστατεύονται».

Τόνισε, δε, ότι «αυτός που έχει και δεν πληρώνει στερεί από κάποιον να παρει στο μέλλον στεγαστικό δάνειο, στερεί από τον οικοδόμο τη δυνατότητα να έχει δουλειά».

«Δεν δέχομαι να προστατεύουμε τον μπαταχτσή» έστειλε το μήνυμα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σε νέα ερώτηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα υπογράμμισε ότι «οι πραγματικά αδύναμοι θα προστατεύονται» αν και συμπλήρωσε ότι «αυτό που προέχει είναι όποιος αισθάνεται ότι χρήζει προστασίας να μπει στην πλατφόρμα μέχρι 30 Απριλίου». Τόνισε, ακόμα ότι «μαζικά δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί γιατί αυτό δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες».

«Όπως στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 2000-2004 ή στις προηγούμενες δεν είχε απόλυτη προστασία α΄κατοικίας και δεν ήταν κακό αλλά έτσι λειτουργεί η αγορά, έτσι είπα εγώ ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος επιτέθηκε στην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία, επίσης, στον ΘΕΜΑ 104,6 είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό δεν είναι ένα πρόσωπο κοινωνικής κυβέρνησης, είναι ένα σκληρό άγριο νεοφιλέλευθερος πρόσωπο».

Υπενθυμίζεται πως ενώ χιλιάδες νοικοκυριά να ζουν με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, κινδυνεύοντας να χάσουν την κύρια κατοικία τους και να μείνουν στο δρόμο, ο Αδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην κυνική και αντικοινωνική -αν μη τι άλλο- δήλωση ότι η προστασία της α’ κατοικίας είναι ζημιογόνος για την οικονομία και δεν πρέπει να υπάρχει.

«Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει είσοδο στην κανονική καπιταλιστική οικονομία» επισήμανε ακόμη αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του.

Η σκληρή και αντιλαϊκή αυτή δήλωση τη δεδομένη συγκυρία δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη από την Αντιπολίτευση που άνοιξε πυρ εναντίον του αντιπροέδρου και υπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «αποκρουστική, απάνθρωπη, και εσφαλμένη άποψη» και να εγκαλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό αφού όπως υποστηρίζει «ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους».

Σε κάθε περίπτωση, με τους πλειστηριασμούς να απελευθερώνονται πλήρως από την 1η Μαΐου, όποτε παύει να ισχύει το υπάρχον πλαίσιο προστασίας, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού του ακινήτου και της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη, τους θεσμούς να πιέζουν αφόρητα προς αυτή την κατεύθυνση και τα «γεράκια» των funds να εποφθαλμιούν κέρδη από την πώληση και διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικές.

Μιλώντας στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει».

Μάλιστα, αναπτύσσοντας τη σκέψη του ο κ. Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία.

«Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκπλειστηριασμού της α΄κατοικίας δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο της α’ κατοικίας, γιατί ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στεγαστική πίστη σε κάποιον που δεν έχει καμία άλλη περιουσία είναι να εκπλειστηριάζεται η α’ κατοικία» εξήγησε ο υπουργός.

«Είσοδος στην κανονικότητα σημαίνει κανονική καπιταλιστική οικονομία»

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αν υπερασπίζεσαι την προστασία της α΄κατοικίας με ένα είδος ιδεολογικής εμμονής στην πραγματικότητα θέλεις να αφήσεις άλλους ανθρώπους χωρίς δουλειά. Όχι εγώ αυτό δεν το δέχομαι»

Εάν και στο βίντεο δεν φαίνονται οι αντιδράσεις των παριστάμενων, μάλλον τον κοιτούσαν με μια έκπληξη αφού ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ναι ήταν σωστός ο νόμος Κατσέλη, σωστά ψηφίστηκε τότε που η Ελλάδα κατέρρεε. Όσο η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης όμως, σε κάποιο σημείο της διαδρομής, μπορεί να διαφωνούμε ως προς το πότε πρέπει να είναι αυτό Απριλίος του 2020 ή Απρίλιος του 2021, – αλλά σε κάποιο σημείο της διαδρομής ότι είσοδος στην κανονικότητα σημαίνει είσοδο στην κανονική καπιταλιστική οικονομία, που σημαίνει τράπεζες ισχυρές».

Μάλιστα είπε ότι αυτοί που κυρίως πρέπει να ενδιαφέρονται και να αγωνιούν για να συμβούν τα παραπάνω είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα βρουν χρηματοδότηση.

Π. Χρηστίδης: Οι διάφορες μας είναι βαθιές

«Πράξεις και όχι λόγια» για την προστασία της α΄ κατοικίας ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγης Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

«Κύριε Γεωργιάδη οι διάφορες μας είναι βαθιές. Θα έπρεπε να ‘λυπάστε’ για τους αδύναμους πολίτες που θα τους πάρουν τα σπίτια τα funds με τους πλειστηριασμούς. Αλλά αντίθετα φτιάχνετε κλίμα και διαφημίζετε αυτό που θα συμβεί μετά τον Απρίλιο» ανέφερε.

«Η απάντηση είναι μια: Προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών. Πράξεις και όχι λόγια» , υπογράμμισε ο κ. Χρηστίδης.

Χριστιάννα Κούσιου – Κατερίνα Παπαβασιλείου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *