Search

Εξάπλωση του κορονοϊού-290 εκατ. μαθητές δεν πηγαίνουν σχολείο

441

Περισσότεροι από 290 εκατομμύρια μαθητές σε όλον τον κόσμο δεν πηγαίνουν στο σχολείο, με την Ιταλία να είναι η τελευταία χώρα που κλείνει τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας του νέου κοροναϊού, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκανε έκκληση για μια επιθετική καταπολέμηση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και πάνω από 3.200 έχουν πεθάνει εξαιτίας του σε όλον τον κόσμο, ενώ ο κοροναϊός έχει ήδη εξαπλωθεί σε 80 χώρες.

Η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων και των μολύνσεων βρίσκονται στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στο τέλος του περασμένου χρόνου, αναγκάζοντας τη χώρα να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις, να κλείσει προσωρινά εργοστάσια και τα σχολεία επ΄αόριστον.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, κάποιες χώρες επιβάλλουν αυστηρά μέτρα. Χθες η UNESCO ανακοίνωσε ότι σε 13 χώρες έχουν κλείσει τα σχολεία, γεγονός που επηρεάζει 290,5 εκατομμύρια παιδιά, ενώ εννέα άλλες χώρες έχουν κλείσει σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ενώ το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων στη διάρκεια κρίσεων δεν είναι κάτι καινούργιο, η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρει Αζουλάι δήλωσε ότι «ο αριθμός των σχολείων που έχουν κλείσει παγκοσμίως και η ταχύτητα με την οποία διαταράσσεται το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν έχουν προηγούμενο και αν αυτό συνεχιστεί θα απειλείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Χθες η Ιταλία αποφάσισε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμείνουν κλειστά ως τις 15 Μαρτίου αυξάνοντας τα μέτρα καταπολέμησης του ιού καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη φθάσει τους 107–ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από τον ιό εκτός Κίνας.

Η Νότια Κορέα– η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός Κίνας, σχεδόν 6.000– ανέβαλε την έναρξη του νέου εξαμήνου για όλα τα σχολεία για τις 23 Μαρτίου.

Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε το κλείσιμο σχεδόν όλων των σχολείων από τις 2 Μαρτίου έως τις επικείμενες εαρινές διακοπές που τελειώνουν στις αρχές Απριλίου, ενώ στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα έκλεισαν περίπου 120 σχολεία σε περιοχές όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Απειλή για την οικονομία

Ο γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το ξέσπασμα του κοροναϊού συνιστά πλέον «παγκόσμια πανδημία»–ένας όρος τον οποίον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέφυγε να χρησιμοποιήσει, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές μέσω τοπικής μετάδοσης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πλέον αυξάνεται ταχύτερα στο εξωτερικό αντί στην Κίνα, όπου σήμερα καταγράφηκαν 31 θάνατοι και 139 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανέρχεται σε 3.012 και των κρουσμάτων σε 80.000.

Από τη δυτική Ευρώπη ως την ανατολική Ασία, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει τις τελευταίες εβδομάδες από προϊόντα, περιλαμβανομένων των χαρτιών υγείας και των απολυμαντικών ζελέ για τα χέρια.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα και η συνολική οικονομική εικόνα είναι αβέβαιη, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε χθες σε 11 και οι βουλευτές στο Κονγκρέσο κατέληξαν σε μια συμφωνία για την παροχή περισσότερων από οκτώ δισ δολαρίων για την καταπολέμηση του ιού.

Ο αντίκτυπος από το ξέσπασμα του ιού έχει επεκταθεί και πέραν των αλυσίδων προμηθειών–οι αγορές κλονίζονται έπειτα από τις προειδοποιήσεις από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι οι χώρες πιθανόν να οδηγηθούν σε ύφεση.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η επιδημία συνιστά μια «σοβαρή απειλή» και ότι θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το περυσινό 2,9%.

«Σε μια περίοδο αβεβαιότητας…είναι προτιμότερο να κάνεις περισσότερα από το να μην κάνεις αρκετά», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε ότι η επιδημία «είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια αντιμετώπιση».

Οι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν έπειτα από συνάντησή τους ότι είναι έτοιμοι να «χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχουν ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέρμα τα φιλιά

Με τον ιό να συνεχίζει να καλπάζει στον κόσμο, οι κυβερνήσεις ενισχύουν τις προσπάθειες αποτροπής του.

Στην Ιταλία αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί, μεταξύ των οποίων και η καραντίνα 11 πόλεων με 50.000 κατοίκους.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται η απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο για ένα μήνα της παρουσίας θεατών σε αθλητικές διοργανώσεις και η παροχή συμβουλών προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα φιλιά και τις χειραψίες.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αρκεί ο ιός να παραμείνει περιορισμένος.

«Αλλά σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης, όχι μόνο η Ιταλία αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση», πρόσθεσε.

Στο Ιράν, όπου έχουν πεθάνει 92 άνθρωποι από τον ιό, τα σχολεία έκλεισαν και ματαιώθηκαν μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε προσωρινά το προσκύνημα στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα για τους πολίτες της και τους υπόλοιπους πιστούς.

Παράλληλα οι χώρες συνεχίζουν να θέτουν προορισμούς στις διεθνείς μετακινήσεις.

Το Ισραήλ επεξέτεινε τα μέτρα υποχρεωτικής καραντίνας, που ήδη ισχύουν για ταξιδιώτες από την Ιταλία και από ορισμένες ασιατικές χώρες-και σε ταξιδιώτες από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Ακόμη και οι κινηματογραφόφιλοι δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τον αντίκτυπο του ιού–οι παραγωγοί της τελευταίας ταινίας Τζέιμς Μποντ “No Time To Die» μετέθεσαν την κυκλοφορία της στους κινηματογράφους από τον Απρίλιο για τον Νοέμβριο.H Ιταλία κλείνει τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σε μία νέα προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού, μεταδίδει το Bloomberg.

Το «λουκέτο», το οποίο ξεκινά την Πέμπτη, στοχεύει στην αντιμετώπιση της εκδήλωσης της επιδημίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 79 άτομα στη χώρα και έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στις πλούσιες βόρειες περιοχές.

Σημειώνεται πως θα επηρεαστούν έως 8,7 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές -από το νηπιαγωγείο, τα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια-, καθώς και οι οικογένειές τους. Πολλοί στις πληγείσες περιοχές, από το Μιλάνο έως τη Βενετία και τη Μπολόνια, έχουν ήδη περιοριστεί στα σπίτια τους.

Ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνιας κήρυξε χθες Τετάρτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς οι υγειονομικές αρχές μιλούν για 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Νωρίτερα καλιφορνέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο σε αυτή την πολιτεία ασθενούς που είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, ανθρώπου μεγάλης ηλικίας με επιβαρυμένη υγεία, αρκετές υποκείμενες παθήσεις.

Ο απολογισμός της ασθένειας COVID-19 στις ΗΠΑ ανήλθε χθες σε 11 νεκρούς.

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί τις πρώτες επιπτώσεις στον προεκλογικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, καθώς οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσιγκτον ακύρωσαν μία εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, πριν από την διεξαγωγή του προκριματικού κύκλου για την επιλογή προεδρικού υποψηφίου, στην αναφερόμενη πολιτεία.

Ο προκριματικός κύκλος την πολιτεία της Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου, ενώ ακυρώθηκε ένα δείπνο συγκέντρωσης χρημάτων που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου, μετά την προειδοποίηση του κυβερνήτη Τζέι Ινσλί κατά της πραγματοποίησης μεγάλων συγκεντρώσεων στην πολιτεία, όπου ήδη υπάρχουν δέκα θύματα από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τον Covid-19 επιχείρησε να εργαλειοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενόσω ο νέος κορονοϊός τώρα εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και η χώρα βρίσκεται σε εκλογικό έτος. Χωρίς να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ο Τραμπ κατηγόρησε ευθέως τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα για μία απόφαση της κυβέρνησής του – άγνωστο μέχρι στιγμής ποια ακριβώς – η οποία κατέστησε πιο αργή τη διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων για διάφορους ιούς.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα έλαβε μία απόφαση σχετικά με τις εξετάσεις, η οποία αποδείχτηκε πολύ επιζήμια. Ανατρέψαμε την απόφαση αυτή πριν από λίγες ημέρες, ώστε οι εξετάσεις να διεξάγονται με πιο ακριβή και γρήγορο τρόπο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με στελέχη των αεροπορικών εταιρειών, τα οποία είχε καλέσει για να συζητήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Η Αυστραλία θα απαγορεύσει τις αφίξεις από τη Νότια Κορέα και θα προχωρεί σε ενισχυμένους ελέγχους υγείας των ταξιδιωτών από την Ιταλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα, αλλά και από το Ιράν.

“[Οι έλεγχοι] αποτελούν την καλύτερη προστασία για την επιβράδυνση της εξάπλωσης [του κορονοϊού],” όπως δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Χωρίς επιβάτες επέστρεψε αεροσκάφος της Turkish Airlines στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, κατόπιν οδηγίας των αρχών της Σιγκαπούρης, αφότου επιβάτης ο οποίος είχε ταξιδέψει με το συγκεκριμένο αεροπλάνο την Τρίτη βρέθηκε θετικός στον Covid-19.

Ο ασθενής δεν ήταν Τούρκος. Ταξίδευε με προορισμό τη Σιγκαπούρη μέσω Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη πτήση υπήρχαν 143 επιβάτες, τρεις πιλότοι και 10 μέλη πληρώματος.

Σύμφωνα με τις αρχές της Σιγκαπούρης, οι πιλότοι και το πλήρωμα της πτήσης TK54 επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα τεθούν σε καραντίνα, αν και βρέθηκαν αρνητικοί στο νέο κορωνοϊό.

Οι υγειονομικές αρχές της Σενεγάλης ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν χθες Τετάρτη δύο νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μια Γαλλίδα και μια Αγγλίδα που έφθασαν στην αφρικανική χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που αύξησε σε τέσσερις το σύνολο των ασθενών εκεί.

Το πρώτο από τα νέα κρούσματα είναι γυναίκα 68 ετών, σύζυγος ασθενούς 80 ετών που οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαίωσαν πως έχει μολυνθεί την Τρίτη, εξήγησε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του. Υπήκοος και κάτοικος Γαλλίας, έφθασε στη Σενεγάλη την 29η Φεβρουαρίου μαζί με τον σύζυγό της.

Το δεύτερο κρούσμα είναι μια 33χρονη Αγγλίδα από το Λονδίνο η οποία αφίχθη στο Ντακάρ την 24η Φεβρουαρίου.

Τα δύο πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Πρόκειται για δύο Γάλλους.

Ως το βράδυ της Τετάρτης, στην αφρικανική ήπειρο είχαν επίσης καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νιγηρία (1), στην Αίγυπτο (2), και στην Αλγερία (3), χωρίς πάντως κανένα να έχει αποδειχθεί θανατηφόρο.

Έκθεση που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα έδειξε ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το δωμάτιο όπου βρίσκονται και την τουαλέτα τους και υπογραμμίζει την ανάγκη να καθαρίζονται τακτικά οι επιφάνειες, όπως οι λεκάνες και οι νιπτήρες.

Ο ιός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τον καθαρισμό των επιφανειών που έχουν μολυνθεί με κάποιο κοινό απολυμαντικό δύο φορές την ημέρα, κατάληξε η ίδια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών της Σιγκαπούρης και των DSO National Laboratories, πραγματοποιήθηκε μετά την εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε κάποια κινεζικά νοσοκομεία. Αυτό ώθησε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι πέρα από τον βήχα, η μόλυνση του περιβάλλοντα χώρου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξάπλωση της ασθένειας.

Από τα τέλη Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου εξέτασαν τα δωμάτια τριών ασθενών που παρέμεναν σε καραντίνα. Το ένα δωμάτιο εξετάστηκε πριν καθαριστεί, ενώ τα άλλα δύο αφού είχαν ληφθεί μέτρα απολύμανσης.

Ο ασθενής το δωμάτιο του οποίου εξετάστηκε πριν τον καθαρισμό είχε απλώς βήχα, ενώ οι άλλοι δύο πιο σοβαρά συμπτώματα της covid-19, όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια ο ένας και βλέννα στους πνεύμονες ο άλλος.

Παρά τα ήπια συμπτώματά του ο πρώτος ασθενής μόλυνε 13 από τις 15 επιφάνειες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, περιλαμβανομένης της καρέκλας, του κρεβατιού, του παραθύρου του αλλά και του πατώματος.

Στις τουαλέτες τρεις από τις πέντε επιφάνειες που ελέγχθηκαν, ανάμεσά τους η λεκάνη του και ο νιπτήρας του, είχαν ίχνη του ιού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό μετάδοσής του.

Εξάλλου τα δείγματα από τον αέρα του δωματίου βρέθηκαν αρνητικά, αλλά αυτά που ελήφθησαν από τον εξαερισμό θετικά, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του συστήματος εξαέρωσης.

Αντίθετα, τα άλλα δύο δωμάτια που ελέγχθηκαν αφού είχαν απολυμανθεί δεν εμφάνιζαν ίχνη του ιού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί «μέσο πιθανής μετάδοσης» και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να «τηρούνται αυστηρά κανόνες υγιεινής για τους χώρους και τα χέρια».

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του νέου κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά. Θεωρούν μάλιστα δυνατό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη.

Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «National Science Review» της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κορονοϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε ένα νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους.

Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος. Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι στην αρχή της εξάπλωσης της νόσου, οι ασθενείς τύπου L είχαν εντονότερα συμπτώματα και έσπευσαν πρώτοι στα νοσοκομεία, γι’ αυτό διαγνώσθηκαν συχνότερα. Οι ερευνητές θεωρούν επίσης πιθανό ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είχαν μεγαλύτερη επίπτωση στο επιθετικό στέλεχος L, με αποτέλεσμα το ηπιότερο στέλεχος S να κερδίσει έδαφος στην πορεία.

Λόγω του μικρού δείγματος των ασθενών (103), στους οποίους βάσισαν τις εκτιμήσεις τους, οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματα τους είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται επιβεβαίωση από μεγαλύτερη μελέτη, με συνδυασμό γενετικών, επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων.

‘Αλλοι επιστήμονες στη Βρετανία χαρακτήρισαν ενδιαφέροντα τα πρώτα αυτά ευρήματα, αλλά εξέφρασαν την επιφύλαξη τους για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Εφόσον όντως ο νέος κορονοϊός έχει διπλό «πρόσωπο», η ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου -κάτι που πλέον αναμένεται από το 2021- θα είναι πιο δύσκολη.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ως χειρότερο δυνατό σενάριο να μολυνθεί έως το 80% του πληθυσμού της χώρας (με σχετικά υψηλό αριθμό θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων) και οι επιστήμονες της χώρας προβλέπουν ότι το ξέσπασμα του ιού θα διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *