Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Ιταλία θέτοντας σε καραντίνα 16 εκατομμύρια Ιταλούς με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες.
Για κορονοϊό: Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε ενέκρινε την Κυριακή συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Το μέτρο αφορά τον περιορισμό της μετακίνησης για περίπου 16 εκατομμύρια Ιταλούς έως τις 3 Απριλίου. Οι κάτοικοι στη Λομβαρδία που περιλαμβάνει την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, Μιλάνο και 14 άλλες περιφέρειες στον βορρά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για έκτακτες ανάγκες που σχετίζονται με την υγεία αλλά και για επαγγελματικούς λόγους, σχολιάζει το Politico.
Η ανακοίνωση βγήκε μετά την αύξηση σε 1,200 των κρουσμάτων στη χώρα μόλις σε 24 ώρες ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό σε 6.000. Ανάμεσα σε αυτούς και ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζιγκαρέτι που όμως από το σπίτι του δηλώνει… πως είναι καλά.
Από την πλευρά της, η Γαλλία απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις για πάνω από 1.000 ανθρώπους αλλά εξαιρούνται οι μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς. Χίλια είναι τα κρούσματα σε όλη τη χώρα.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επίσης ζήτησε την ακύρωση δημοσίων συγκεντρώσεων για πάνω από 1.000 ανθρώπους. ο Σπαν δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα πολιτική διαχείρισης τέτοιων κρίσεων. Ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στη Ρουμανία.
Πάντως η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι οι προγαμματισμένες συναντήσεις για το γερμανικό πρωτάθλημα θα γίνουν κανονικά. Ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να διεξαχθεί, σε πρώτη φάση, χωρίς φιλάθλους το ντέρμπυ της Ρηνανίας ανάμεσα στη Γκλάντμπαχ και την Κολωνία την επόμενη Τετάρτη. Δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε όλα τα σχολεία της Γερμανίας ζητεί ο Καρλ Λάουτερμπαχ, εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών για θέματα υγείας.
Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εάν δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπονται περιορισμοί στα δρομολόγια «επί του παρόντος». Την ίδια στιγμή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευρύνει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει για συγκεκριμένες περιφέρειες της Ιταλίας, εντάσσοντας και την Άνω Αδίγη (Alto Adige) στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για αυτόνομη περιοχή τη βορειοανατολικής Ιταλίας, στην οποία ομιλείται η γερμανική γλώσσα, γι αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Γερμανούς τουρίστες.
Στο μεταξύ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακύρωσε την ολομέλεια στο Στρασβούργο για τον ίδιο λόγο, ενώ αρκετοί ευρωβουλευτές ζητούν την ακύρωση όλων των συνεδριάσεων για ένα εύλογο διάστημα.
Στις ΗΠΑ, ανοιχτό άφησε χθες ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής της μονάδας μολυσματικών ασθενειών στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το ενδεχόμενο να επιβληθούν εν καιρώ και στις ΗΠΑ καραντίνες ευρείας κλίμακας, όπως αυτές που επέβαλε πρώτη η Κίνα και, από χθες, η Ιταλία. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τα 466, οι θάνατοι τους 19. Περισσότερες από τις μισές αμερικανικές Πολιτείες έχουν καταγράψει κρούσματα. Η Νέα Υόρκη, με 105 κρούσματα, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Πολιτεία της Ουάσιγκτον μετρούσε χθες 16 θανάτους, όλοι συνδεόμενοι με έναν οίκο ευγηρίας. Η πόλη της Ουάσιγκτον κατέγραψε το Σάββατο το πρώτο της επί της αρχής θετικό κρούσμα, και μάλιστα σε έναν άνθρωπο που δεν είχε ταξιδέψει, σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εξωτερικό, ούτε είχε έρθει σε στενή επαφή με ανθρώπους ήδη μολυσμένους. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν ανησυχεί». Και αυτό, σημειώνουν αναλυτές, θα μπορούσε να του κοστίσει την επανεκλογή του.
Για Ερντογάν: Στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 6 τοπική. Αντικείμενο των συναντήσεων… η πρόσφατη απόφαση του να ανοίξει τα σύνορα με την Ευρώπη.
Ο Ερντογάν, όπως σχολιάζει το Politico, θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό του 2016 αλλά και φυσικά περισσότερα κονδύλια εκ μέρους της Ε.Ε.. Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν ωστόσο απορρίπτει μια τέτοια ιδέα. Το σύνολο της μελλοντικής χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία θα είναι «σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» είπε ο Χαν στη Welt. «Αρκετά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία για τους πρόσφυγες έχουν ήδη κατασκευαστεί και δεν χρειάζονται περαιτέρω χρηματοδότηση» είπε προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα δοθούν κυρίως «μέσω οργανισμών» αντί της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σόϊλου δήλωσε πάντως το Σάββατο ότι η σημερινή μεταναστευτική πίεση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα αποτελεί απλά την αρχή και απείλησε ότι θα μετακινηθούν και άλλοι μετανάστες. Όμως ο Ερντογάν σε μια προφανή προσπάθεια να ρίξει τους τόνους διέταξε την τουρκική ακτοφυλακή να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν το Αιγαίο.
Στο μεταξύ, ενώ η Ε.Ε θα ήθελε να είχε λόγο στη δημιουργία μιας «ζωνης ασφάλειας» στο Ιντλίμπ της Συρίας … το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε κατέδειξε ότι ηΕυρώπη δεν μπορεί να παίξει τελικά τον γεωπολιτικό ρόλο που θα ήθελε.
Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία καιΡωσία για κατάπαυση πυρόςστη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να θέσει σαφή όριαγια τη στάση της χώρας του αναφορικά με την τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί.«Διατηρούμε το δικαίωμα νακαθαρίσουμε την περιοχή μετον δικό μας τρόπο σε περίπτωση που οι υποσχέσεις για τη θέση της “Επιχείρησης Ασπίδα της Άνοιξης” στην Ιντλίμπδεν τηρηθούν» προειδοποίησεο Τούρκος πρόεδρος κατά τηδιάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι NTV. «Συμφωνήσαμε με τη Ρωσίαγια την επίλυση της κρίσης στη βόρεια Συρία χωρίς περαιτέρω αιματοκύλισμα. Εάν δεν τηρηθούν αυτά που συμφωνήσαμε,θα συνεχίσουμε κατά μήκος του δρόμου που έχουμε χαράξει» συμπλήρωσε με κατηγορηματικό ύφος.
Στον Λίβανο: Η πρώτη αδυναμία πληρωμής χρέους στην ιστορία του Λιβάνου είναι γεγονός. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, ανακοίνωσε χθες ότι ο Λίβανος δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει οφειλή 1,2 δισ. δολ. του χρέους του που λήγει σε δύο ημέρες, αναφέρει η WSJ. Χώρα που καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων -δηλαδή σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της- ο Λίβανος θα «αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Ντιάμπ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη Δεκεμβρίου,δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη του πρωτόγνωρου κινήματος διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τάξης η οποία κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα. «Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο,ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπσε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
«Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», συμπεριλαμβανομένης της «μείωσης των δημόσιων δαπανών»,πρόσθεσε. Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική του κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου(1975-1990), σε ένα γενικότερο κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας. Στις 9 Μαρτίου το κράτος έπρεπε θεωρητικά να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Δύο ακόμη προθεσμίες αποπληρωμής προβλέπονται τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, για ένα συνολικό ποσό1,3 δισ. δολαρίων.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη