Search

ΠΟΥ: Εχθρός της ανθρωπότητας ο Covid-19

559

Από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 209.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε 150 χώρες και εδάφη. Τουλάχιστον 8.784 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία σε θανάτους: μετρά 4.112 θύματα, έναντι 3.384.

Στην Κίνα, τα συνολικά κρούσματα είναι 80.894, οι νεκροί 3.237 και οι ιαθέντες 69.601.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο μετά την Κίνα είναι η Ιταλία (2.978 νεκροί και 35.713 κρούσματα), το Ιράν (1.135 νεκροί και 17.161 κρούσματα), η Ισπανία (598 νεκροί και 13.716 κρούσματα) και η Γαλλία (264 νεκροί και 9.134 κρούσματα).

ΠΟΥ: Μια πρωτόγνωρη απειλή

«Εχθρό της ανθρωπότητας», χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου. «Ο κορονοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω Διαδικτύου

Ο κορονοϊος στον κόσμο

475 νεκροί και 4.207 νέα κρούσματα σε μια ημέρα στην Ιταλία

Έκρηξη κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση των νεκρών στην Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 35.713. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.978. Παράλληλα, 4.025 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο των κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 475 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.207 νέα κρούσματα. Άλλα 1084 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό.

Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.

Δεύτερος θάνατος στην Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον δεύτερο θάνατο από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν 61χρονο άνδρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Δήλωσε επίσης  ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε σε 191 από 98 που ήταν χθες.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν σήμερα ότι τα μέτρα είναι πολύ αναγκαία. Υπάρχουν 93 νέα διαγνωσμένα κρούσματα τα οποία άρχισαν να υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή», έγραψε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά στο Twitter. Ο αριθμός των κρουσμάτων είχε επίσης διπλασιαστεί χθες σε σχέση με προχθές, Δευτέρα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε  ένα πακέτο στήριξης της τουρκικής οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες του να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γερμανία

«Ο κορονοϊός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε η Καγγελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτικό της διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», είπε. «Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης όσο περισσότερο μπορούμε», είπε και προέτρεψε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τους επιβεβλημένους κανόνες. «Στην παρούσα συγκυρία, η μοναδική ένδειξη στοργής είναι η απόσταση», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ειδικοί πιστεύουν ότι έως 60-70% του πληθυσμού στην Γερμανία θα μπορούσε να μολυνθεί από τον ιό. Ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), κάλεσε τους Γερμανούς να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και σκιαγράφησε ένα ζοφερό σενάριο: εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορονοϊό εάν δεν τηρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου περιέγραψε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν δέκα εκατομμύρια λοιμώξεις από κορωνοϊό στη Γερμανία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγους μήνες, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχει επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ ο οποίος έκανε λόγο για «εκθετική πορεία της επιδημίας». Γι’ αυτό έκανε «έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους, διότι ο ιός μεταδίδεται μόνο από τον έναν στον άλλον άνθρωπο».

Ειδικοί πιστεύουν ότι έως 60-70% του πληθυσμού στην Γερμανία θα μπορούσε να μολυνθεί από τον ιό. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 50 έως 58 εκατομμύρια άτομα επί συνολικού πληθυσμού περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Γερμανία παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες παρασκευάσματος για τη μαλάρια ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) το οποίο παρασκευάζει η εταιρεία Bayer. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στην Γαλλία. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε.

Γαλλία: 264 νεκροί – Αύξηση κρουσμάτων κατά 18% μέσα σε 24 ώρες

Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των θανάτων από την πανδημία Covid-19 ανακοίνωσε η Γαλλία, ενώ η χώρα διανύει την δεύτερη ημέρα της καραντίνας σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλομόν είπε ότι αναφέρθηκαν 89 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 264. Επίσης, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 9.134, από 7.730 την Τρίτη, αύξηση δηλαδή 18% μέσα σε 24 ώρες.

Ο Σαλομόν είπε ότι 931 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Ξενοδοχεία στις Κάννες δηλώνουν έτοιμα να φιλοξενήσουν γιατρούς και νοσηλευτές

Κλείνουν τα ξενοδοχεία στις Κάννες, άλλα δηλώνουν έτοιμα να φιλοξενήσουν γιατρούς και νοσηλευτές.  «Έχουμε επικοινωνήσει με τον δήμο και το νοσοκομείο Σιμόν Βέιλ και προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», δήλωσε η  πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Κριστίν Βελτέρ.

Το Πεκίνο στέλνει προστατευτικό υλικό στη Γαλλία

Ένα πρώτο αεροπλάνο γεμάτο με μάσκες, γάντια και άλλα είδη προστασίας, έστειλε την Τετάρτη η Κίνα στη Γαλλία και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο αύριο Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Πριν από έναν μήνα, όταν κορυφωνόταν η κρίση στην Κίνα, εμείς οι ίδιοι εκδηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στις κινεζικές αρχές, στέλνοντας προστατευτικό υλικό. Οι Κινέζοι, που αρχίζουν να βγαίνουν από τη δύσκολη κατάσταση, ανταπέδωσαν την αλληλεγγύη και σήμερα προσγειώθηκε ένα κινεζικό αεροπλάνο με προστατευτικό υλικό», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Σύμφωνα με τον Λε Ντριάν, το Πεκίνο έστειλε «ένα εκατομμύριο μάσκες».

«Αυτό δείχνει πως (…) όταν κάνουμε μια πράξη αλληλεγγύης κάποια στιγμή, θα μας την ανταποδώσουν», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια χειρονομία που πρέπει να την εκτιμήσουμε» και ένα «θαυμάσιο παράδειγμα».

Η πρεσβεία της Κίνας στο Παρίσι διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ μετέφερε χειρουργικές μάσκες, στολές προστασίας και ιατρικά γάντια.

Βρετανία: Κλείνουν τα σχολεία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη το κλείσιμο των σχολείων από την Παρασκευή 20 Μαρτίου και μέχρι νεωτέρας, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Αφού κλείσουν τις πύλες τους το απόγευμα της Παρασκευής, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας», είπε ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, μολονότι τα περισσότερα σχολεία θα κλείσουν, θα υπάρχουν και εξαιρέσεις: από κάποια θα ζητηθεί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για να στηρίξουν τα παιδιά ανθρώπων που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς, όπως των υγειονομικών.

«Ξέρω ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Είχα πει και προηγουμένως ότι αν η επιστήμη έκρινε πως η διατήρηση των σχολείων ανοιχτών δεν εξυπηρετούσε πλέον τα συμφέροντα των παιδιών και των δασκάλων, τότε θα ενεργούσαμε», πρόσθεσε ο υπουργός. «Τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο. Η κορύφωση (της επιδημίας) αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι αναμέναμε», τόνισε.

Τζόνσον: Ήταν αναγκαίο το κλείσιμο των σχολείων

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα ήταν αναγκαίο, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας. «Πρέπει να ασκήσουμε πίεση προς τα κάτω, περισσότερη πίεση προς την ανοδική καμπύλη, κλείνοντας τα σχολεία. Αφού κλείσουν τα σχολεία, θα παραμείνουν κλειστά για τους περισσότερους μαθητές, για τη μεγάλη πλειοψηφία, μέχρι νεωτέρας», επιβεβαίωσε.

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, όταν ρωτήθηκε αν θα επιβάλει μέτρα για τον αποκλεισμό του Λονδίνου, επειδή ο κόσμος αγνοεί τις προειδοποιήσεις σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Βρετανούς να μην πηγαίνουν σε παμπ, εστιατόρια, κινηματογράφους και εστιατόρια. Στην ερώτηση αν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ανέκαθεν λέγαμε ότι θα πάρουμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή. Πολλοί άνθρωποι καταβάλλουν μια πραγματικά ηρωική προσπάθεια να συμμορφωθούν με τις συμβουλές που δώσαμε αλλά όπως έχω πει (…) επανεξετάζουμε συνεχώς τα πάντα και δεν θα διστάσουμε να εφαρμόσουμε περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί».

Νωρίτερα σήμερα, η Σκωτία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σχολεία της από αυτήν την Παρασκευή και η τοπική κυβέρνηση τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα ξανανοίξουν πριν από το καλοκαίρι.

Από σήμερα, τα σχολεία άρχισαν να στέλνουν επιστολές στους γονείς, ρωτώντας αν εργάζονται σε τομείς που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους κατά την κορύφωση της κρίσης, όπως για παράδειγμα αν είναι γιατροί ή νοσηλευτές.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Brexit, ο Τζόνσον απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη μεταβατική περίοδο που τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε όμως ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι υπό συζήτηση αυτήν την περίοδο στην Ντάουνινγκ Στριτ, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Ισπανία: 558 νεκροί

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 έφθασε τα 13.716 στην Ισπανία και ο αριθμός των θανάτων τους 558, ανακοίνωσε ο Φερνάνδο Σιμόν, επικεφαλής του κέντρου εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων.

Κατά τον χθεσινό απολογισμό, τα κρούσματα ανέρχονταν σε 11.178 και οι θάνατοι στους 491.

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ζήτησε από το κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να κηρυχθεί η Πορτογαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του νέου κορονοϊού κι ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με το μέτρο αυτό.

Το κοινοβούλιο αναμένεται σύντομα να επικυρώσει το μέτρο, το οποίο θα προβλέπει περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμόζεται σε εθνική κλίμακα στα 46 χρόνια της δημοκρατικής ιστορίας της χώρας.

Η Πορτογαλία καταμετρά 642 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και δύο θανάτους.

Η πόλη Οβάρ, στην κεντρική Πορτογαλία, είναι από σήμερα η πρώτη πόλη της χώρας που μπαίνει σε καραντίνα, την οποία ο Πορτογάλος πρόεδρος ενδέχεται να κηρύξει αργότερα σήμερα σε κατάσταση έκτακης ανάγκης, προτού επεκτείνει το μέτρο στο σύνολο της επικράτειας.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κηρύξει σε «κατάσταση δημόσιας καταστροφής» την Οβάρ, λόγω του αυξημένου κινδύνου γενικευμένης διασποράς του νέου κορονοϊού σε αυτήν την πόλη, τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Η κοινότητα αυτή με πληθυσμό 55.000 κατοίκων καταμετρούσε έως χθες το βράδυ καμιά τριανταριά επιβεβαιωμένα κρούσματα και είχε υπό παρακολούθηση περισσότερους από 440 ανθρώπους. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν υψηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μια σχετικά περιορισμένη ζώνη» εξήγσε η Μάρτα Τεμίντο, υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας.

Η πρώτη αυτή καραντίνα εφαρμόζεται λίγες ώρες προτού ο συντηρητικός πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον πορτογαλικό λαό.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας συγκάλεσε σήμερα το Συμβούλιο του Κράτους, ένα συμβουλευτικό όργανο που απαρτίζεται κυρίως από πρώην προέδρους, για να συζητηθεί «το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα, επισήμανε η προεδρία σε μια ανακοίνωση.

Προτού ληφθεί μια τέτοια απόφαση, που θα επέτρεπε την απαγόρευση προσωρινά της ελευθερίας των μετακινήσεων, θα πρέπει να συζητηθεί με την κυβέρνηση και να υποβληθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο.

Το πρωτοφανές αυτό μέτρο, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας 1974, μπορεί να κηρυχθεί για ένα διάστημα 15 ημερών προτού ληφθεί εκ νέου απόφαση για την παράτασή του.

Ο ντε Σόουζα επέστρεψε χθες στο προεδρικό μέγαρο, αφού αποφάσισε στις 9 Μαρτίου να τεθεί σε καραντίνα, για προληπτικούς λόγους. Πριν από αυτό, ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε σε δεύτερο τεστ για τον νέο κορονοϊό, στο οποίο βγήκε αρνητικός.

Ο 71χρονος έλαβε αυτήν την απόφαση, αφού βρέθηκε σε επαφή με μαθητές ενός σχολείου, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό σήμερα, η Πορτογαλία καταμετρά 642 κρούσματα και δύο θανάτους από τον Covid-19.

Ιράν: Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί – Κανένα μέτρο καραντίνας

Οι θάνατοι στο Ιράν ξεπέρασαν σήμερα τους 1.000 και η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει λάβει προς το παρόν κανένα μέτρο καραντίνας ή απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων, υπερασπίζεται την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Αλιρεζά Ραϊσί, μέσα σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν 147 θάνατοι, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα που είναι μία από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, μετά την Κίνα.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 17.361 και οι θάνατοι σε 1.135.

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο Ραϊσί εξέφρασε τη λύπη του γιατί ορισμένοι Ιρανοί δεν αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα σοβαρότητα την ασθένεια μολονότι «όλοι είναι ενήμεροι». «Αν μας βοηθήσει ο κόσμος, μπορούμε να ελέγξουμε (την κατάσταση), διαφορετικά πρέπει να αναμένουμε ότι η κρίση θα παραταθεί πέραν των δύο μηνών», προειδοποίησε.

Ο υφυπουργός διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί στην Τεχεράνη «τα παζάρια είναι γεμάτα» από κόσμο και οι άνθρωποι κυκλοφορούν διαρκώς με τα αυτοκίνητά τους, παρά τις εκκλήσεις των αρχών.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησαν πάντως ότι στις αγορές της πρωτεύουσας επικρατεί λιγότερος συνωστισμός απ΄ότι συνήθως. Φαίνεται ωστόσο ότι πολλοί σπεύδουν να κάνουν αγορές ενόψει και της περσικής πρωτοχρονιάς που φέτος πέφτει στις 20 Μαρτίου. Συνήθως η εμπορική δραστηριότητα αυξάνεται πριν από τις μεγάλες γιορτές.

Στην Τεχεράνη η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των δυτικών πόλεων, όπως του έρημου Παρισιού. Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπερασπίστηκε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις, όπως έγινε στην Κίνα ή την Ιταλία. «Ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση, όμως νομίζω ότι έχουμε παρέμβει σημαντικά. Κάναμε πολλά πράγματα και λάβαμε μέτρα που καμία άλλη χώρα δεν έχει πάρει», όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των σχολείων για τουλάχιστον 45 ημέρες σε ορισμένες περιοχές, είπε.

Ο Ροχανί αναφέρθηκε επίσης στο κλείσιμο πολλών σιιτικών τόπων προσκυνήματος, επαινώντας τις προσπάθειες τις κυβέρνησης που διασφαλίζει στον λαό τα τρόφιμα που χρειάζεται σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν «στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι» όπου, όπως είπε, τα ράφια των καταστημάτων είναι άδεια, ορισμένα νοσοκομεία δεν έχουν πλέον κρεβάτια και οι άνθρωποι τσακώνονται για το χαρτί υγείας.

«Να κάνετε υπομονή για δύο εβδομάδες ώστε, Θεού θέλοντος, να νικήσουμε αυτόν τον ιό», προέτρεψε από την πλευρά του τους Ιρανούς ο Ραϊσί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, 5.710 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Το επίσημο πρακτορείο Irna έκανε λόγο για την ανάρρωση δύο υπερηλίκων, μιας γυναίκας 103 ετών και ενός άνδρα 91 ετών.

ΗΠΑ: Αναστολή υπηρεσιών βίζας παγκοσμίως, εξαιτίας του κορονοϊού

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν από σήμερα όλες τις τακτικές υπηρεσίες χορήγησης θεωρήσεων για μεταναστευτικούς και μη σκοπούς, στις περισσότερες χώρες στον κόσμο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρίνισε σε ποιες ή πόσες χώρες αναστέλλουν τις υπηρεσίες τους. Σημείωσε πως οι αμερικανικές αποστολές στο εξωτερικό θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες για βίζα έκτακτης ανάγκης, «όσο επιτρέπουν τα μέσα» και πως οι υπηρεσίες στους Αμερικανούς υπηκόους θα παραμείνουν διαθέσιμες.

Οι αποστολές θα επιστρέψουν στις τακτικές υπηρεσίες βίζας το ταχύτερο δυνατό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, χωρίς να αναφέρει ημερομηνία.

«Πλωτό νοσοκομείο» στη Νέα Υόρκη

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στείλει ένα «πλωτό νοσοκομείο» στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ροές των ασθενών που αναμένονται από την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα οργανώσει την αποστολή ενός πλωτού νοσοκομείου, του US Comfort, που διαθέτει 1000 δωμάτια και χειρουργεία» και θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, είπε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μέτρο, ξεκάθαρα. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα πλωτό νοσοκομείο, που θα ενισχύσει τις δυνατότητες που έχουμε. Ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) είπε θα το στείλει αμέσως» συμπλήρωσε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει από πού απέπλευσε ή πότε θα φθάσει στη Νέα Υόρκη.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία του νέου κορονοϊού, καταμετρώντας σήμερα 2.300 κρούσματα για περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Εδώ και ημέρες, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ζητάει την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αυξηθούν οι νοσοκομειακές δυνατότητες, που σήμερα περιλαμβάνουν 53.000 κρεβάτια, εκ των οποίων 3.000 κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Οι προβλέψεις που γίνονται για τη διασπορά του ιού δείχνουν ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν 110.000 κρεβάτια εκ των οποίων 37.000 σε μονάδες εντατικής θεραπείας τις επόμενες 45 ημέρες, λέει ο κυβερνήτης.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, άκρως επικριτικός προς τον Λευκό Οίκο στην αρχή της κρίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον «διάλογο» με τον Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο και είμαστε στα ίδια χαρακώματα» είπε ο κυβερνήτης. «Μπορώ να σας πω ότι έχει δεσμευτεί πλήρως να προσπαθήσει να βοηθήσει τη Νέα Υόρκη. Είναι πολύ δημιουργικός και ενεργητικός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι θα επικαλεστεί το Διάταγμα Αμυντικής Παραγωγής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εφαρμόζοντας έναν νόμο που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιταχύνει την παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ένα πλωτό νοσοκομείο θα σταλεί στη Νέα Υόρκη κι ένα δεύτερο νοσοκομείο-πλοίο θα σταλεί στη Δυτική Ακτή.

Η Ford αναστέλλει την παραγωγή αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική

Τα εργοστάσια της Ford στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό θα διακόψουν τη λειτουργία τους από την Πέμπτη 18 Μαρτίου έως τις 30 Μαρτίου, «προκειμένου να απολυμανθούν και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από την εξάπλωση του Covid-19», επισημαίνει ο όμιλος σε ένα δελτίο Τύπου.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τη συνδικαλιστική ένωση εργαζόμενων στις αυτοκινητοβιομηχανίες UAW, που ζητούσε εδώ και πολλές ημέρες τη διακοπή της παραγωγής για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Η General Motors (GM) και η Fiat Chrysler αναμένεται να ανακοινώσουν ανάλογα μέτρα εντός της ημέρας.

Κύπρος

Εννέα νέα κρούσματα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό στην Κύπρο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της χώρας, στη βάση νεότερης ενημέρωσης που έλαβε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 58 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 31 ήταν επαφές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, στα εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται τέσσερα άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες, καθώς και τρία άτομα που είχαν επιστρέψει από την Ελλάδα, παρέμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αρχές όταν παρουσίασαν συμπτωματολογία.

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα συγκαταλέγεται επίσης ένα άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις και ένα άτομο του οποίου το ιστορικό διερευνάται.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας Κύπρου έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των εννέα κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Χιλή: Ο πρόεδρος Πινιέρα κήρυξε «κράτος συνταγματικής εξαίρεσης για λόγους καταστροφής»

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε σήμερα «κράτος συνταγματικής εξαίρεσης για λόγους καταστροφής» ,που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων για την τήρηση της τάξης στη χώρα, η οποία πλέον καταγράφει πάνω από 200 κρούσματα κορονοϊού.

«Σήμερα, εξασκώντας τις συνταγματικές μου εξουσίες, κηρύσσω κράτος συνταγματικής εξαίρεσης για λόγους καταστροφής», διακήρυξε ο πρόεδρος.

Το μέτρο, που θα έχει ισχύ 90 ημερών, θα επιτρέψει μεγαλύτερη ασφάλεια γύρω από τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες, την προστασία των αλυσίδων τροφοδοσίας σε ιατρικά υλικά και τη διευκόλυνση της μεταφοράς των ασθενών ή του ιατρικού προσωπικού, διευκρίνησε ο Πινιέρα.

Επίσης, θα εξασφαλίζει ότι τηρείται η καραντίνα, όπως επίσης και η γραμμή παραγωγής και διανομής για την κανονική τροφοδοσία του πληθυσμού απέναντι στην αύξουσα ζήτηση προϊόντων σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία.

«Ο στρατός μπορεί να ενεργήσει ως πραγματική υγειονομική δύναμη, σε συνεργασία με όλους τους λειτουργούς του συστήματος υγείας μας», υποστήριξε ο Πινιέρα. Η προηγούμενη ανάπτυξη του στρατού στη διάρκεια των κοινωνικών κινητοποιήσεων τον Οκτώβριο είχε επικριθεί ιδιαίτερα, καθώς υπενθύμισε στον πληθυσμό τις στυγερές ημέρες της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοτσέτ (1973-90).

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των αρχών υγείας, στη Χιλή έχουν καταγραφεί 238 επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος θάνατος.

Η Νότια Αφρική απαγορεύει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων

Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι απαγορεύει από σήμερα Τετάρτη τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της, για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

«Από σήμερα, κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν έχει την άδεια να ελλιμενίζεται», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Φικίλε Μπαλούλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κέιπ Τάουν, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια και τουριστικός προορισμός της χώρας.

Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 116 κρούσματα στη Νότια Αφρική. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνθρωποι που επέστρεψαν πρόσφατα στη χώρα από το εξωτερικό, όμως αυξάνονται και εκείνοι που μολύνονται χωρίς να έχουν ταξιδέψει.

Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχουν μπλοκαριστεί από την Κυριακή σε ένα κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν, αφού ένας ναυτικός, που επιβαίνει σε άλλο πλοίο, παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του νέου κορονοϊού. Έξι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου είχαν συνταξιδέψει με τον ναυτικό αυτόν από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα διέταξε να κλείσουν τα σχολεία, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 100 προσώπων και έκλεισε τα σύνορα για πολίτες χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Καζακστάν: Σε καραντίνα οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας

Την ίδια ώρα οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτές και ότι θα αναπτυχθεί ο στρατός στην περιοχή για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Την Τρίτη οι αρχές έλαβαν την απόφαση να θέσουν σε καραντίνα από αύριο τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, καθώς και την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν. Τα κρούσματα της πανδημίας του Covid-19 στο Καζακστάν ανέρχονται στα 36, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν στο Αλμάτι και άλλα τόσα στην πρωτεύουσα.

«Στις 22 Μαρτίου από τα μεσάνυχτα, όλες οι είσοδοι της πόλης θα κλείσουν», ανέφερε στο τηλεοπτικό κανάλι Telegram ο αντιδήμαρχος του Αλμάτι Ερλάν Κοτζαπαγκάνοφ.

Στη Νουρ-Σουλτάν έχουν ήδη τοποθετηθεί οδοφράγματα στις εισόδους και η πρωτεύουσα θα αποκλειστεί πλήρως από αύριο, Πέμπτη. Στις δύο πόλεις θα αναπτυχθούν στρατιώτες που θα κάνουν περιπολίες και απολυμάνσεις.

Ο Κοτζαπαγκάνοφ είπε ότι όλοι οι κάτοικοι του Αλμάτι που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας ή στο εξωτερικό έχουν στη διάθεσή τους 72 ώρες για να επιστρέψουν. Στο ίδιο διάστημα θα μπορούν να φύγουν και όσοι το επιθυμούν.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο Αλμάτι ζουν τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι και στη Νουρ-Σουλτάν περίπου ένα εκατομμύριο. Ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 15 Απριλίου.

Κυβέρνηση ανατολικής Λιβύης: Επιβάλει 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού

Η παράλληλη διοίκηση υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η ανατολική Λιβύη θα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ. της επομένης, εξαιρουμένου του προσωπικού ασφαλείας και του προσωπικού εκτάκτων καταστάσεων, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε εξάπλωση του κορονοϊού, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Η Λιβύη δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού, αλλά τόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή της στην Τρίπολη όσο και η αντίπαλή της παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια λόγω της κρίσης.

Πρώτος θάνατος στο Πακιστάν

Το Πακιστάν επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα με τον αριθμός των κρουσμάτων να ανέρχεται ανήλθε στα 260, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο θάνατος καταγράφηκε στην βορειοδυτική επαρχία Κιμπέρ-Πανκτούνκβα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής 19 κρούσματα.

«Με μεγάλη θλίψη, επιβεβαιώνω το θάνατο του πρώτου Πακιστανού εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα από την πόλη Μαρντάν, που προσφάτως επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία. Παρουσίασε συμπτώματα πυρετού, βήχα και δύσπνοιας και εξετάστηκε θετικός στον Covid-19», δήλωσε σήμερα το βράδυ σε tweet του ο Ζαφάρ Μίρζα, υπουργός Υγείας της χώρας.

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στους ξένους

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορά του σε όλους τους ξένους, με εξαίρεση όσους διαμένουν εκεί, στη μάχη εναντίον της επιδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Έως σήμερα, 433 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν κλείσει όλοι οι χώροι αναψυχής, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, έχουν απαγορευτεί οι «μη αναγκαίες» μετακινήσεις.

«Έπειτα από συστάσεις του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε ότι, από αύριο, οι ξένοι που δεν είναι ούτε υπήκοοι του Ισραήλ ούτε κάτοικοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται» στη χώρα, αναφέρει το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου.

Έως σήμερα, επιτρεπόταν η είσοδος στο Ισραήλ στους ξένους, που αποδείκνυαν ότι είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

H Δανία θα προσφέρει τον εξοπλισμό διάγνωσης του ιού στο σπίτι

Αντιμέτωπη με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, η Δανία θα προσφέρει τον εξοπλισμό διάγνωσης του ιού στο σπίτι ώστε να έχει μια καλύτερη εικόνα για την εξάπλωση της νόσου στους κόλπους της κοινωνίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

«Η πρόκληση είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν λοιμώξεις της άνω αναπνευστικής οδού (ρινική καταρροή, πονόλαιμο, φτάρνισμα) δεν πρέπει να πηγαίνουν στον γενικό τους γιατρό» για να μην επιβαρύνουν τις υπηρεσίες υγείας, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τίρα Γκρόβε Κράουσε, της αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των μολυσματικών νόσων (SSI).

Ο εξοπλισμός διάγνωσης αναμένεται να σταλεί έως την επόμενη εβδομάδα στις τοπικές κλινικές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δήλωσε.

Εάν ένας ασθενής με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του νέου κορονοϊού επικοινωνήσει με μια από αυτές, μπορεί να ζητήσει από ένα μέλος της οικογένειάς του να πάει τον εξοπλισμό αυτόν στην κλινική, η οποία θα το παραλάβει μετά τη δειγματοληψία και θα το στείλει σε εργαστήριο.

Η Δανία πραγματοποιεί επί του παρόντος 700 με 800 τεστ ημερησίως για τον νέο κορονοϊό, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και στα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο στόχος όσον αφορά τα μελλοντικά τεστ στο σπίτι είναι 500 δειγματοληψίες κάθε εβδομάδα.

Σήμερα, 1.092 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν συνολικά σε αυτή τη βόρεια χώρα και στα υπερπόντια εδάφη της, όπου τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν από τις επιπλοκές της νόσου.

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι αρχές, εξακολουθεί να είναι «σημαντικό να έχουμε μια ιδέα για το επίπεδο της μετάδοσης του ιού στην κοινωνία μεταξύ εκείνων που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και που δεν διακομίζονται στο νοσοκομείο», δήλωσε η Κράουσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *