Search

Εργασιακά αφιλόξενος ο τουρισμός – Καταγγελίες των εργαζομένων, έρχονται αντιδράσεις

144

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τουρισμό και τον επισιτισμό οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις.

Παράλληλα, σήμερα άνοιξε ο κύκλος των συνδικαλιστικών δράσεων, με παράσταση διαμαρτυρίας, νωρίς το μεσημέρι έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Αύριο, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκέντρωση καταγγελιών εργαζομένων, έξω από σούπερ μάρκετ.

Παράσταση διαμαρτυρίας για την Τετάρτη 22 του μηνός, στις 4.30 το απόγευμα, μπροστά στο το υπουργείο Εργασίας, έχουν προγραμματίσει οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο και στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών.

Ανάλογες δράσεις έχουν προετοιμάζουν συνδικαλιστικοί φορείς για τις 28 του μηνός.

Τουρισμός: Εργασιακά…αφιλόξενος

Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα και τα συναρμόδια υπουργεία απέστειλαν 43 σωματεία τουρισμού και επισιτισμού ζητώντας άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί “είτε εξαιτίας της πανδημίας είτε με πρόσχημα αυτήν”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με το ερώτημα των συνδικαλιστών “πως είναι δυνατόν τεράστιοι, ξενοδοχειακοί όμιλοι με υψηλή κερδοφορία την τελευταία επταετία, να δηλώνουν αδυναμία κάλυψης των μισθών μέσα σε μόλις λίγες μέρες”, να κυριαρχεί, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον κλάδο από την Αθήνα και άλλες πέντε περιοχές της χώρας (Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω και Κρήτη), κατήγγειλαν:

-Την οφειλή δεδουλευμένων εδώ και δύο μήνες

-Την οφειλή κανονικών αδειών του 2019

-Την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από τις αρχές Μαρτίου

-Τον εξαναγκασμό εργαζομένων να λάβουν ολόκληρη την κανονική τους άδεια

-Την απομάκρυνση όσων δούλευαν μέσω συνεργείων ή με συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

-Την έλλειψη πρόνοιας για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να είναι άνεργοι και το καλοκαίρι, εφόσον οι εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν ότι δε θα τους προσλάβουν όλους.

-Την έλλειψη στήριξης κυρίως προς τους νέους σε ηλικία εποχικώς απασχολούμενους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα της ανεργίας, διότι έχει λήξει από το Δεκέμβριο και δε δικαιούνται ούτε την αποζημίωση των 800 ευρώ από το μηχανισμό στήριξης.

-Ακάλυπτοι παραμένουν εργαζόμενοι στα εστιατόρια και τα catering, στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι , με ανασφάλιστη εργασία, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα απλήρωτοι και άνεργοι. Αρκετοί εξ αυτών, έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης εάν δε δεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, τις υπερωρίες για όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, την αναγκαστική χρήση των κανονικών αδειών , τις άδεις άνευ αποδοχών και τη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα.

-Την ίδια στιγμή, οι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι στον κορονοϊό, εκτελώντας τουλάχιστον 50 παραγγελίες την ημέρα.

Δημήτρης Κωστάκος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *