Search

ΔΝΤ: Πρωτογενές έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ φέτος για την Ελλάδα

89

Πρωτογενές έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ φέτος και 4,4% το 2021 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει το 9% φέτος και το 7,9% του χρόνου, με βάση τις ίδιες προβλέψεις.

Το χρέος της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, κλείνοντας το 2020 στο 200.8%, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Ακολουθεί η Ιταλία με 155.5%.

Η Ευρωζώνη φέτος κατά μέσο όρο αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ της. Τα υψηλότερα ποσοστά προβλέπονται στην Εσθονία με 8.3%, τη Γαλλία με 7.9% και την Ισπανία με 7.2%

Τόμσεν: Γιατί η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη στις οικονομικές συνέπειες του covid-19

Η κρίση βρήκε την Ελλάδα στη στιγμή που απέδιδε καρπούς η προσαρμογή που ακολούθησε επί χρόνια. Η επίδραση της κρίσης είναι μεγάλη λόγω του τουρισμού αλλά και λόγω άλλων παραγόντων που έχουν σημαντικό μερίδιο στην ελληνική οικονομία όπως η ναυτιλία και οι μεταφορές» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εξ αποστάσεως. Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με συνέπεια το τραπεζικό σύστημα να μην έχει την ευχέρεια να χρηματοδοτήσει την οικονομία όπως σε άλλες χώρες. Επεσήμανε δε ότι η συνέπειες στην ελληνική οικονομία είναι αυξημένες, καθώς ένα βασικό της χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιδείξουν μεγάλες αντοχές στις συνέπειες της κρίσης.

Ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά νωρίς και χωρίς νόημα να αξιολογήσουμε παραμέτρους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όπως η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από μήνα σε μήνα. Σημείωσε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ λαμβάνουν ως βασικό σενάριο ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν μέσα στη χρονιά θα απαιτηθεί εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων καθώς έως σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο για τον covid-19.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, με βάση τις αποφάσεις τους έχουν πρόσβαση σε δανεισμό με εύλογο κόστος προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση. Χαρακτήρισε θετική την παρέμβαση της ΕΚΤ και την αξιοποίηση του ESM, δε θέλησε ωστόσο να πάρει θέση για το αν η έκδοση κορονο-ομολόγου θα πρέπει να αποτελέσει επιλογή.

Γιάννης Παπαγεωργίου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *