Search

Covid-19: Περισσότεροι από 100.000 νεκροί στην Ευρώπη

126

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, ήτοι σχεδόν τα 2/3 των θανάτων από τη Covid-19 παγκοσμίως, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, έως τις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Με σύνολο 100.501 νεκρών (1.136.672 κρούσματα), η Ευρώπη είναι η πλέον πληγείσα ήπειρος από την πανδημία, που έχει σκοτώσει 157.163 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ιταλία (23.227 νεκροί) και η Ισπανία (20.043 νεκροί) είναι οι πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν η Γαλλία (19.323) και η Βρετανία (15.464).

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 2.281.334 κρούσματα της νόσου Covid-19.

16 νέα κρούσματα μόλυνσης στην ηπειρωτική Κίνα 

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, τα 9 εκ των οποίων εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Οι υπόλοιπες επτά περιπτώσεις ήταν κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας στο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποιεί καθημερινά. Οι έξι από αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και η έβδομη στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος χθες Σάββατο στην ηπειρωτική Κίνα.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνονται επίσημα από τις κινεζικές αρχές, ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 στην Κίνα μετά την εμφάνιση αυτού του νέου κορονοϊού στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ανερχόταν σε 82.735, ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 παρέμενε στα 4.632 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Μονοψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν μονοψήφιο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της νότιας Ασίας για πρώτη φορά το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), εντοπίστηκαν οκτώ νέα κρούσματα το περασμένο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 10.661.

Άλλοι δύο ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει έτσι τα 234.

Ημερήσια αύξηση ρεκόρ των νέων κρουσμάτων στη Ρωσία

Αύξηση ρεκόρ στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκε τις τελευταίες 24 ώρες στη Ρωσία, με 6.060 νέες μολύνσεις και τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 42.853, ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης της επιδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα άρχισε να αυξάνεται δραματικά τον Απρίλιο, αν και στη Ρωσία έχουν καταγραφεί πολύ λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες στην αρχή της πανδημίας.

104 νέοι θάνατοι, 622 νέα κρούσματα στο Μεξικό 

Ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Λόπες-Γκατέλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ο απολογισμός των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 650, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε τα 7.497.

Προχθές Παρασκευή οι μεξικανικές αρχές έκαναν λόγο για 546 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.875 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Την Πέμπτη, ο Λόπες-Γκατέλ είχε τονίσει πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στο Μεξικό πιθανόν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που επιβεβαιώνεται επίσημα, εκτιμώντας πως μπορεί να ανέρχεται ακόμη και σε 56.000.

Μάλτα: Έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού για τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της χώρας αποτελούν αντικείμενο ποινικών ερευνών μετά τις κατηγορίες μιας ΜΚΟ ότι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μεταναστών στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε πως η αστυνομική καταγγελία άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας σε βάρος του ιδίου, του ταξίαρχου Τζέφρι Κούρμι και του πληρώματος ενός περιπολικού σκάφους των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας.

Η Μάλτα διακήρυξε την περασμένη εβδομάδα πως τα λιμάνια της δεν είναι ασφαλή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τα έκλεισε — η κυβέρνηση είπε επίσης ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να σπεύσει για βοήθεια πλεούμενων σε κίνδυνο.

Η ΜΚΟ, Repubblika, κατέθεσε δύο ξεχωριστές αστυνομικές αναφορές που αφορούν δύο περιστατικά με μετανάστες στη θάλασσα.

Η πρώτη, αφορά τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μεταναστών που επέβαιναν σε ένα σκάφος που αφέθηκε να πλέει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας προτού επιστραφεί στη Λιβύη αυτή την εβδομάδα. Άλλοι επτά άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με επιζώντες.

Η δεύτερη, διατυπώνεται έπειτα από ισχυρισμούς μια ΜΚΟ που διαχειρίζεται μια γραμμή βοήθειας για περιστατικά έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα, την Alarm Phone, σύμφωνα με τους οποίους πλήρωμα των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας προκάλεσε δολιοφθορά σε ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες. Οι μετανάστες αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια.

Η Repubblika κάλεσε την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Αμπέλα, του Κούρμι και του πληρώματος του στρατιωτικού σκάφους.

Ο Αμπέλα κατηγόρησε τη ΜΚΟ –καθώς και έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης που ανήκει στην ομάδα των δικηγόρων της– ότι αποσπά τη Μάλτα από την εργασία της για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

«Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα προκειμένου να προστατεύσουμε τη χώρα μας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας κλείσουν στη φυλακή για όλη μας τη ζωή», είπε ο πρωθυπουργός.

Αίγυπτος: Ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό, το τελευταίο 24ωρο

Τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε θύματα όσο και κρούσματα από τον κορονοϊό παρουσίασε το τελευταίο 24ωρο η Αίγυπτος, καταγράφοντας 188 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεων Αιγυπτίων που μολύνθηκαν από τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στους 3.032.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν άλλοι 19 θάνατοι από επιπλοκές του Covid-19, ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό στα 224 άτομα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας, από τα μέχρι τώρα κρούσματα, 701 άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως, ενώ 980 άτομα εμφανίζονται αρνητικά στο τεστ για τον φονικό ιό.

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 55.000 τεστ για τον ιό στη χώρα.

Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί και τα 15.000 τα κρούσματα στην Ινδία συνολικά

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη χώρα αυξήθηκε κατά 19 και ανέρχεται πλέον σε 507, ενώ το σύνολο αυτών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 920 και ανέρχεται πλέον σε 15.712.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, από το σύνολο αυτό, 2.231 ασθενείς έχουν ιαθεί. Ο αριθμός των κρουσμάτων που οι ινδικές υγειονομικές αρχές χαρακτηρίζουν «ενεργά» είναι «12.974 στη χώρα αυτή τη στιγμή», αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Σήμερα συμπληρώνεται η 26η ημέρα του lockdown που έχει επέβαλε η κυβέρνηση του ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

1.700 μετανάστες αποκλεισμένοι στη ζούγκλα του Παναμά εξαιτίας της πανδημίας

Περίπου 1.700 παράτυποι μετανάστες οι οποίοι θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ τέθηκαν σε περιορισμό από τις αρχές σε ζούγκλα στον Παναμά, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ανάμεσά τους.

Οι μετανάστες στριμώχνονται εν μέσω αφόρητης υγρασίας στη Λα Πενίτα, κοινότητα αυτοχθόνων κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, σε εγκαταστάσεις φτιαγμένες για την υποδοχή ως και 200 ανθρώπων.

«Οι δεκαεπτά από τους μετανάστες έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ήδη απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό.

Εξάλλου προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την τοποθεσία και να τεθεί σε καραντίνα, αφού είχε έρθει σε επαφή με αστυνομικό της περιοχής που πέθανε εξαιτίας της μόλυνσής του από τον κορονοϊό, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάλτερ Κότε, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΕΣ), αρμόδιος για την αμερικανική ήπειρο.

Στον Παναμά — όπου τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 επί συνόλου 4.273 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — οι παράτυποι μετανάστες οδηγούνται σε τρεις προσωρινούς καταυλισμούς στα σύνορα, όπου η κυβέρνηση, η UNICEF και ο Ερυθρός Σταυρός τους μοιράζουν νερό, τρόφιμα και τους παρέχουν ιατρικές φροντίδες.

Παρά τους κινδύνους, τα σύνορα Κολομβίας – Παναμά έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε διάδρομο της παράτυπης μετανάστευσης, κυρίως ανθρώπων από την Αϊτή, την Κούβα και τη Βενεζουέλα, αλλά κι από πολύ μακρινές χώρες, όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, το Κονγκό ή το Καμερούν.

Άλλοι 206 θάνατοι, 2.917 νέα κρούσματα στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι άλλοι 206 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με το σύνολο των θανάτων στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας να ανέρχεται σε 2.347.

Επιβεβαιώθηκαν 2.917 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται — επισήμως τουλάχιστον — σε 36.599, κατά την ίδια πηγή.

Στη Βραζιλία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οπρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου απαιτεί οι πολίτες της Βραζιλίας να μην «την κοπανάνε» εξαιτίας της πανδημίας 

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απαίτησε χθες Σάββατο από τους συμπολίτες του να «μην την κοπανάνε» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ εναντιώθηκε για άλλη μια φορά στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Μπραζιλία.

«Δεν πρέπει να την κοπανάτε μπροστά σε αυτόν τον ιό, πρέπει να τον αντιμετωπίζετε με ψηλά το κεφάλι, ο Θεός είναι μαζί μας», βροντοφώναξε ο αρχηγός του κράτους απευθυνόμενος σε χριστιανούς που διαδήλωναν εναντίον της άμβλωσης μπροστά στο προεδρικό μέγαρο.

Με αυτή του την παρέμβαση, που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Μπολσονάρου ήρθε για ακόμη μια φορά σε μετωπική σύγκρουση με κυβερνήτες πολιτειών και δημάρχους που έχουν ανακοινώσει μέτρα περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Κογκρέσου και του Τύπου.

Με 206 θανάτους μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, η Βραζιλία μετράει πλέον 2.347 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 36.599 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου χαρακτηρίζει «γριπούλα» την COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 150.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την Πέμπτη, απέπεμψε τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, ο οποίος τασσόταν υπέρ της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της επιβολής μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου καταγράφονται τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.

«Αυτό που ακούμε όλο και περισσότερο είναι οι άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Από την αρχή, λέω ότι έχουμε δύο προβλήματα, τον ιό και την ανεργία. (…) Δεν υπερασπίζομαι την οικονομία, υπερασπίζομαι τις θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Μπολσονάρου. «Είναι τάχα αδύνατο να κατανοήσουν τις συνέπειες της ανεργίας, ότι θα σκοτώσει κόσμο;» διερωτήθηκε.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αναγκάσει τις τοπικές αρχές να άρουν τον περιορισμό, είπε: «Σε ό,τι με αφορά, θα αρχίσω να χαλαρώνω (τα μέτρα) και να δείχνω πως δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος».

Το 68% των πολιτών της Βραζιλίας εγκρίνουν τα μέτρα περιορισμού, παρά τον αντίκτυπό τους στην οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο. Το ποσοστό αυτό πάντως μειώνεται· ανερχόταν στο 76% στις αρχές του Απριλίου.

Ο Μαντέτα, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Νέλσον Τάιχ, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βραζιλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κορύφωση της πανδημίας μεταξύ του Μαΐου και του Ιουνίου.

Η Ισπανία παρατείνει την καραντίνα έως και τις 9 Μαΐου

Η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες από τον νέο κορονοϊό χώρες παγκοσμίως, θα παρατείνει την καραντίνα του πληθυσμού της για δύο ακόμη εβδομάδες, έως και τις 9 Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ επισήμανε, εντούτοις, ότι τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης θα χαλαρώσουν για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να βγαίνουν με «περιορισμένο» τρόπο και «υπό όρους προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση» της νόσου Covid-19 από τις 27 Απριλίου κι ενώ δεν είχαν το δικαίωμα αυτό από την έναρξη της καθολικής καραντίνας την 14η Μαρτίου.

Όπως εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της χώρας να δώσει το πράσινο φως για την τρίτη κατά σειρά δεκαπενθήμερη παράταση των μέτρων καραντίνας, που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Η Ισπανία επέτρεψε αυτήν την εβδομάδα την επαναλειτουργία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως της βιομηχανίας. Όμως, οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και βγαίνουν μονάχα για ανάγκες όπως το να αγοράσουν τρόφιμα.

Ιρλανδία: Απίθανο να ξαναδούν σύντομα οι Ιρλανδοί γεμάτες τις παμπ, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας

Είναι μάλλον απίθανο να επιτραπούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ιρλανδία φέτος, ενώ όσοι είναι άνω των 70 ετών ίσως χρειαστεί να παραμείνουν στα σπίτια τους για καιρό ακόμη, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις σήμερα.

“Αυτό που δεν θα επιστρέψει σύντομα είναι σενάρια στα οποία δεν θα μπορούμε να τηρούμε με ασφάλεια τους κανόνες κοινωνικής απόστασης”, τόνισε ο Χάρις μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Independent.

“Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς οι άνθρωποι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν ξανά στις παμπ για όσο διάστημα ο ιός είναι μαζί μας και δεν έχουμε εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία”, εξήγησε.

Ο επικεφαλής για θέματα υγείας της Ιρλανδίας, ο Άντονι Χόλοχαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοΪού έχει περιοριστεί στον γενικό πληθυσμό. Αυτό δημιούργησε ελπίδες ότι τα μέτρα καραντίνας θα αρχίσουν να αίρονται από τις 5 Μαΐου.

Όμως ο Χάρις προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των πιο αυστηρών μέτρων θα γίνει με αργούς ρυθμούς και σταδιακά.

“Θα ήθελα να δω μια κατάσταση στην οποία θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τα μέρη στα οποία θα μπορούν να πηγαίνουν οι άνθρωποι έξω από το σπίτι τους”, είπε.

“Έχω επίγνωση ότι ο περιορισμός στο σπίτι είναι πιθανό να παραμείνει μια πραγματικότητα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι, μόλις φτάσουν σε κάποια ηλικία, είναι ευάλωτοι. Όμως υπάρχει κάποιος ασφαλής τρόπος να βγαίνουν που και που και να κάνουν έναν περίπατο”, πρόσθεσε ο Χάρις.

Μέχρι στιγμής βάσει των κανόνων της καραντίνας οι Ιρλανδοί μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για ψώνια ή σύντομη σωματική άσκηση σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους. Οι άνω των 70 ετών έχουν σαφείς οδηγίες να μην βγαίνουν καθόλου έξω.

Επιπλέον ο Χάρις σημείωσε ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, έστω και μερικώς. Το να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία έστω και για μια ημέρα την εβδομάδα “θα προσφέρει μια ανάσα στις οικογένειες (…) και πιστεύω θα βοηθήσει”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας καλεί τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσεύχονται από το σπίτι τους στη διάρκεια του Ραμαζανιού

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, το Συμβούλιο των Σοφών, κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσευχηθούν στο σπίτι τους στη διάρκεια Ραμαζανιού, αν οι χώρες όπου ζουν έχουν θεσπίσει κανόνες κοινωνικής απόστασης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο SPA.

“Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, διότι είναι η βασική αιτία διάδοσης της ασθένειας (…) και θα πρέπει να θυμούνται ότι η προφύλαξη της ζωής των ανθρώπων είναι μια σημαντική πράξη που τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

Παρατείνεται η άδεια των κρατούμενων στο Ιράν και το κλείσιμο τεμενών και ιερών τόπων

Το Ιράν παρέτεινε την άδεια που είχε δώσει σε κάποιους κρατούμενους για έναν ακόμη μήνα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στις υπερπλήρεις φυλακές.

Η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών τον Φεβρουάριο για την προσωρινή απελευθέρωση 100.000 κρατούμενων –ανάμεσά τους πολιτικών κρατούμενων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα– έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον ΟΗΕ την Παρασκευή ώς ένα καλό βήμα το οποίο πρέπει να επεκταθεί.

“Η άδεια για τους κρατούμενους που δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία παρατάθηκε ως τις 20 Μαΐου”, δήλωσε ο Ροχανί.

Ωστόσο επιστολή ειδικών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά τους και του Ειδικού Εισηγητής για το Ιράν Τζαβαΐντ Ρεχμάν, ανέφερε ότι “οι περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) και κρατούμενοι με διπλή υπηκοότητα καθώς και ξένοι πολίτες” παραμένουν στη φυλακή.

Παράλληλα ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι τα τεμένη και ο ιεροί τόποι στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου, καθώς η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη Μέση Ανατολή από την επιδημία covid-19 προσπαθεί να την περιορίσει.

Το Ιράν επέτρεψε χθες Σάββατο στις χαμηλού κινδύνου επιχειρήσεις –ανάμεσά τους αρκετά καταστήματα, εργοστάσια και εργαστήρια– να επαναλειτουργήσουν στην Τεχεράνη, μία εβδομάδα αφού επέτρεψε το άνοιγμά τους στην υπόλοιπη χώρα.

“Τα τεμένη και τα θρησκευτικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες δύο εβδομάδες (…) Οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα”, εξήγησε ο Ροχανί.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στο Ιράν παραμένουν κλειστά, ενώ απαγορεύονται οι πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές συγκεντρώσεις.

Ο Ροχανί επεσήμανε ότι οι υψηλού κινδύνου επιχειρήσεις –όπως θέατρα, γυμναστήρια, σάουνες, κομμωτήρια και εμπορικά κέντρα– θα είναι κλειστά “μέχρι νεοτέρας”.

Στο Ιράν έχουν αναφερθεί 80.868 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και περισσότεροι από 5.000 θάνατοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *