Search

Στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα

106

Στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ με ένα πελάτη ανά 15 τ.μ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα καταστήματα που θα ανεβάσουν και πάλι ρολά είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα αρχής γενομένης το πρώτο 10ημερο του Μαΐου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και οι αποστάσεις μεταξύ των καταναλωτών, η χρήση προστατευτικών μασκών και γαντιών.

Κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής
Στις πρώτες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν πρώτες, συμπεριλαμβάνονται κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Σε πρόσφατη έρευνα της MRB στο ερώτημα τι σας έλειψε περισσότερο , το 35% απάντησε η επίσκεψη στο κομμωτήριο ! Τα ινστιτούτα αισθητικής δεν αναμένεται να βρεθούν μόνο στην πρώτη ταχύτητα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών με τις λίστες αναμονής για τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας αυτών των καταστημάτων, να είναι μεγάλες. Βέβαια αναμένεται να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο καθώς και σε αυτήν την περίπτωση η είσοδος των πελατών θα γίνει στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, τόσο σε υπηρεσίες καλλωπισμού όσο και στα μικρά εμπορικά καταστήματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι καταναλωτές αλλά και να ανακάμψουν οικονομικά οι επιχειρηματίες.

Οι χώροι εστίασης
Σε δεύτερη φάση αναμένεται να λειτουργήσουν και πάλι οι χώροι εστιάσης με προτεραιότητα εστιατόρια και καφετέριες που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων μεγαλώνουν προκειμένου να τηρηθούν μέτρα ασφαλείας μεταξύ των πελατών. Οι προβλεπόμενες αποστάσεις φαίνεται να προβληματίζουν τους καταστηματάρχες καθώς θα αναγκαστούν, για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, να εξυπηρετούν λιγότερους πελάτες, την ώρα που οι απώλειες του αναγκαστικού κλεισίματος των επιχειρήσεων φθάνουν σε μερικές χιλιάδες ευρώ.
Τελευταία στη λίστα των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν και πάλι είναι τα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα malls θα υποδεχθούν και πάλι τους καταναλωτές με την πλήρη άρση των μέτρων καθώς το μέτρο της εισόδου ενός πελάτη ανά 15 τ.μ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με εμπορικούς συλλόγους και επιμελητήρια καταγράφοντας αιτήματα και παρατηρήσεις, ωστόσο τον τρόπο και τα νέα δεδομένα θα δοθούν από την ομάδα των επιστημόνων με στόχο το άνοιγμα των καταστημάτων να γίνει με τρόπους θα διασφαλιστεί στο ακέραιο η δημόσια υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και καταναλωτών.

Η ρευστότητα το μεγάλο στοίχημα
Μεγάλος πονοκέφαλος για το εμπόριο και την επόμενη ημέρα είναι η ρευστότητα και κεφάλαια που απαιτούνται για να γυρίσει η επιχειρηματικότητα σε κανονικούς ρυθμούς. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες της τάξης των 8 δις ευρώ στο σύνολο της οικονομίας , με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο εμπόριο.
Σύμφωνα με έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το 85% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας μετά την 15η Μαρτίου 2020. Πριν από τη συγκεκριμένη, κομβική ημερομηνία, το 74% των επιχειρήσεων δήλωνε ότι δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.
Η απότομη πτώση της ρευστότητας είναι -σύμφωνα με τους μελετητές- απόρροια της κάθετης υποχώρησης των πωλήσεων, που έχει πλήξει μετά τις 15 Μαρτίου το 95% των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο μέσος όρος ποσοστιαίας μείωσης των πωλήσεων φτάνει στο 74% στις επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας…
SOS» εκπέμπουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον συγκεκριμένο κλάδο θα είναι ισχυρές κι έτσι, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης:

  • 7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους
  • 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας
  • 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
  • 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες .

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *