«Να παραμείνετε στις χώρες σας αυτό το καλοκαίρι και όλα θα πάνε καλά», είπαν διάφοροι επιδημιολόγοι και ειδικοί. Όμως ήδη η Ευρώπη επικεντρώνεται στη πολύ σημαντική συνεισφορά της βιομηχανίας του τουρισμού στην οικονομία της Ε.Ε. ειδικά των πιο ευάλωτων οικονομικά χωρών. Το ερώτημα αν θα κάνουμε καλοκαιρινές διακοπές σε ένα βαθμό ή καθόλου αναδεικνύεται κοστοβόρο από κάθε άποψη. Κάποιοι κρίνουν ότι πρόκειται μάλιστα και για υπαρξιακό ερώτημα.
Ένα ερώτημα πολιτικής και προσωπικών συμφερόντων: όχι μόνο η Ευρώπη παίρνει σοβαρά την ιδέα των καλοκαιρινών διακοπών ως τρόπου «ανακούφισης» από το εργασιακό στρες αλλά επίσης και ως ετήσιας «ιεροτελεστίας», που ενισχύει οικονομικά αρκετούς ανθρώπους.
Ο τομέας του τουρισμού στην Ε.Ε απασχολεί 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 11,2% συνολικά της απασχόλησης στην Ένωση και αποδίδει 10% στη συνολική οικονομία της. Ο τομέας του τουρισμού «έχει χτυπηθεί περισσότερο παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid 19» δήλωσε η Αυστριακή υπουργός, Ελίζαμπεθ Κόστινγκερ. «Χωρίς προηγούμενο μάλιστα».
Παρά την αβεβαιότητα για τους νέους κανόνες ταξιδιών στο εξωτερικό, όσοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί την ιδέα περί «ακύρωσης των καλοκαιρινών διακοπών». Αντιθέτως, ήδη εξετάζουν τρόπους να γίνουν με τον ασφαλέστερο τρόπο. Αυτό κάνει ήδη η Ελλάδα αλλά και η Μάλτα. Αυτό ανέφερε χθες σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε η αρμόδια υπουργός, Τζούλια Φαρούτζια Πορτέλι.
Αφορά τη διαχείριση του κινδύνου: «Χρειάζεται να δεσμευθούμε στο άνοιγμα του τουρισμού το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχουν κίνδυνοι αλλά χρειάζεται να τους διαχειριστούμε» είπε η Φαρούτζια Πορτέλι παροτρύνοντας την Ε.Ε να υιοθετήσει κοινές θέσεις ή να δημιουργήσει «νέα πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά τις πτήσεις, τη διαμονή, τις επισκέψεις» ανάμεσα σε άλλα.
Λίγοι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν: μια ιδέα, δημοφιλής σε τουριστικούς προορισμούς είναι το άνοιγμα «τουριστικών διόδων» στην Ευρώπη με κριτήρια που θα καθορίζουν ποιοι θα μπορούν να ταξιδέψουν. Η υπουργός της Μάλτας παρουσίασε κάποιες ιδέες: Ζήτησε «ασφαλείς διόδους μεταξύ περιφερειών και εδαφών για τις οποίες η χώρα της έχει ήδη επιβραβευθεί» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας που μπορεί να οδηγήσουν στην επιλογή ποιοι πολίτες από ποιες χώρες μπορούν να ταξιδέψουν και ποιοί όχι.
Αεροπορικά ταξίδια; Για έναν νησί όπως η Μάλτα, ή η Κύπρος ή η Ιρλανδία το άνοιγμα του τουρισμού ενέχει περισσότερους κινδύνους από ό,τι σε ηπειρωτικές χώρες, τουριστικούς προορισμούς. Το καθολικό κλείσιμο του τομέα των αερομεταφορών έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν οι αεροπορικές εταιρίες να εκκινήσουν με αμφίβολες προοπτικές.
Πάντως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – περιλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας – σε κοινή διακήρυξή τους τόνισε ότι «οι αερομεταφορές είναι βασικό κλειδί για τον τουρισμό και τις οικονομίες μας, η συνεισφορά τους στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση είναι μεγάλη. Επομένως θα πρέπει να διευκολύνουμε τη ρευστότητα για τις αερομεταφορές» ανέφεραν.
Λίγες πτήσεις, ακόμα λιγότεροι επιβάτες: Η ευρωπαϊκή αεροπορική κίνηση θα πέσει από 45% έως και 57% φέτος κυρίως λόγω της κρίσης του κορονοϊού ανέφερε η Eurocontrol. Η ευρωπαϊκή οργάνωση υπολογίζει ότι τον Απρίλιο η κίνηση έπεσε στο 89% «δημιουργώντας ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για όλους τους συνδεόμενους με τις αερομεταφορές κλάδους όπως τα αεροδρόμια».
Από την πλευρά του ο Λούκα Πατανέ, πρόεδρος του ιταλικού τουριστικού λόμπι Confturismo και των αερομεταφορών Blue Panorama δήλωσε στο Politico ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να ξεκινήσει με τις αερομεταφορές.: «Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να ταξιδεύουν με το 1/3 των επιβατών, διαφορετικά το κόστος των εισιτηρίων θα εκτοξευθεί και επομένως ο τύπος τουρισμού που έχουμε έως τώρα στην Ευρώπη δεν θα είναι βιώσιμος».
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν πάντως είπε πως «πέραν από τις αερομεταφορές το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού». Θα πρέπει πάντως να υπάρξει συντονισμός των υπουργών Τουρισμού με τους υπουργούς Οικονομικών.
Οι υπουργοί Τουρισμού πάντως εμφανίστηκαν πρόθυμοι να προωθήσουν άλλου είδους καλοκαιρινές διακοπές μακριά από πολύβουες παραλίες: «θα πρέπει να εξετάσουμε την απευθείας βοήθεια και σε τουριστικούς προορισμούς όπως σε ορεινές περιοχές, επαρχίες και χωριά».
Αλεξάνδρα Βουδούρη