Search

Η Νίκη Κεραμέως παρουσιάζει το απόγευμα τα εξειδικευμένα μέτρα

151

Η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις τάξεις των σχολείων συνεχίζει να αποτελεί το κρισιμότερο  στοίχημα  στην νέα κανονικότητα  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη της Ευρώπη όπως σχολιάζει το Politico.

Η Ιταλία θα κρατήσει κλειστά τα σχολεία έως τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ισπανία εξετάζει το ίδιο ενδεχόμενο. Στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο θα ανοίξουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι αυτό θα διακινδυνεύσει την εύθραυστη πρόοδο των προηγούμενων εβδομάδων. Η Πολωνία θα κρατήσει τα σχολεία της κλειστά έως τουλάχιστον τις 24 Μαϊου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμα ορίσει ημερομηνία.  Δανία και Νορβηγία έχουν ήδη ανοίξει τα σχολεία, ενώ η Σουηδία κράτησε τα σχολεία ανοιχτά για τους μαθητές έως 16 ετών μαζί με τα καταστήματα και τα εστιατόρια.

Τόσο διαφορετικές πολιτικές για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των πιο πολύτιμων μελών της οικογένειας και συνακόλουθα με την υγεία της ίδιας της οικογένειας . Γιατί, το άνοιγμα των σχολείων δεν αφορά μόνο την  επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας  αλλά την επαναδιάταξη της ζωής των εργαζόμενων γονέων και όλης της οικογένειας.

Οι εμπειρογνώμονες της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγειάς πραγματοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχείς τηλεδιασκέψεις σήμερα λίγο πριν τις απογευματινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως . Στις 18:00 η υπουργός Παιδείας θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στο υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών

Η υπουργός Παιδείας έχει λάβει την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την ύλη που είναι απαραίτητο να διδαχθεί στους μαθητές Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ Λυκείου, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη τάξη. Η εισήγηση θα αξιοποιηθεί και εάν τα σχολεία ξεκινήσουν κατά μία εβδομάδα νωρίτερα, το επόμενο σχολικό έτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ οι τελικοί βαθμοί θα προκύψουν από τα προφορικά (με βάση τα ωριαία διαγωνίσματα).

Το γενικό πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων έθεσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του  γαι τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο κύριος Μητσοτακης ανακοίνωσε  τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα είπε ότι, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ μια εβδομάδα μετά στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επιστροφή των μαθητών θα συνοδευθεί από αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και ειδική μέριμνα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός μαθητών, ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχίσει να υποστηρίζει ειδικές κατηγορίες ευάλωτων μαθητών.

«Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν – όσο αυτό είναι εφικτό – τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έκανε ένα βήμα πίσω μετά τις αντιδράσεις για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών καθώς αυτά θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως την 1η Ιουνίου, οπότε και θα επανεξεταστούν τα νέα δεδομένα.
«Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά είπε ο κ Μητσοτάκης.

Κρίσιμο θέμα  παραμένει η εφαρμογή των μέτρων προστασίας από το νέο κορονοϊό  ειδικώς το χωροταξικό των τάξεων καθώς σε κάθε θρανίο θα κάθεται μόνο ένας μαθητής και τα θρανία θα πρέπει να έχουν αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρα μεταξύ τους . Αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας καθώς ο μέσος όρος των μαθητών σε κάθε τμήμα είναι 22 με 25 ενώ απαιτείται  τα τμήματα να περιορισθούν στους περίπου 15 μαθητές . Κάτι τέτοιο οδηγεί στην εφαρμογή του μέτρου των μαθημάτων κατά βάρδιες  και χρονικές ζώνες προσέλευσης . Όλα αυτά με τη σειρά τους προκαλούν ντόμινο επιπτώσεων που έχουν αν κάνουν με την δυνατότητα των εργαζόμενων γονέων να μεταφέρουν  τα παιδιά τους .

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν θα πρέπει να φορούν μάσκα  οι μαθητές μέσα στις αίθουσες, κάτι που αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα. Αυτό που θεωρείται απαραίτητο είναι οι μαθητές να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εφαρμοσθούν πρωτόκολλα προστασίας στα σχολεία από τους υπευθύνους.

Ειδικότερα στα σχολεία θα πρέπει:

• Nα τηρούνται αποστάσεις στα παιδιά στα σχολεία.
• Oι αίθουσες να είναι ευάερες και ευήλιες
• Nα γίνονται απολυμάνσεις
• Nα υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε τάξη

Ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα θα είναι τι θα συμβεί εάν διαπιστωθεί κρούσμα γονέα η μαθητή σε κάποιο τμήμα .

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω καλείται αν δώσει  η κ. Κεραμέως  . Θα δώσει διευκρινίσεις για το πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, για τον χωρισμό των τμημάτων και την τήρηση των κανόνων υγιεινής στις σχολικές μονάδες. Απαντήσεις αναμένονται και για καίρια ζητήματα όπως το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους ή της έναρξης του επόμενου νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Κρίσιμο  «στοίχημα» για το υπουργείο παραμένει και η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας θα αρχίσει εντός του Ιουνίου. Πέρα από τον ακριβή ημερομηνία έναρξής τους, η κ. Κεραμέως καλείται να διευκρινίσει το πώς θα γίνει η κατανομή των εξεταζομένων στα εξεταστικά κέντρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Πολιτική αντιπαράθεση

Το ζήτημα των σχολείων και ειδικότερα του ανοίγματος όλων των βαθμίδων είχε πυροδοτήσεις τα προηγούμενα 24ωρα την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «βεβιασμένο, αχρείαστο και επικίνδυνο» άνοιγμα των σχολικών μονάδων και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά να εκφράζει τις «σοβαρότατες επιφυλάξεις» της, τονίζοντας ότι η απόφαση εμπεριέχει «μεγάλο ρίσκο».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης. «Από την αρχή είπαμε ότι παίρνουμε σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πάρουμε ξανά τις ζωές μας πίσω. Το κανονικό δεν είναι να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας, ούτε τα παιδιά μας να μείνουν στο σπίτι αλλά να επιστρέψουν στο σχολείο» δήλωσε.

«Όπως και στην οικονομική δραστηριότητα, έτσι θα πάμε και στην κοινωνική. Θα πάμε βήμα βήμα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επανέλαβε ότι προχωρώντας προς την 1η Ιουνίου η κυβέρνηση θα αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα πράξει αναλόγως.

Newsroom Αθήνα 984

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *