Την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών της μέτρων στο μέτωπο της πανδημίας αμφισβήτησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την επόμενη ημέρα.
Την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιοριστικών της μέτρων στο μέτωπο της πανδημίας αμφισβήτησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την επόμενη ημέρα.
«Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά, στην πιο κρίσιμη φάση. Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος ούτε να παριστάνω τον ειδικό. Αλλά μιλάω κι εγώ, όπως όλοι μας, με επιστήμονες. Και οφείλω να μεταφέρω την αίσθηση που κυριαρχεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ελληνική κοινωνία. Και είναι η αίσθηση της ανασφάλειας. Μια αίσθηση, που οι ανακοινώσεις σας για την άρση των περιοριστικών μέτρων προχθές, επέτειναν αντί να κατευνάσουν», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας υποστήριξε πως η κυβέρνηση «έπραξε το αυτονόητο» και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες. «Το αυτονόητο δεν αρκούσε και δεν αρκεί, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις, λάθη και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά , σημειώνοντας πως ο κόσμος ήταν αυτός που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε προς ώρας τα χειρότερα και δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση να παίζει στις πλάτες του επικοινωνιακά παιχνίδια.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέφρασε την διαφωνία του με το «όχι» σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης και για την προστασία του πληθυσμού μέσα από την διαδικασία των μαζικών τέστ.
Κατά τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η κυβέρνηση «αξιοποίησε» την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση ημετέρων, φέρνοντας ως σκανδαλώδες παράδειγμα το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, ενώ υπαινίχθηκε αντίστοιχες περιπτώσεις με απευθείας αναθέσεις στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στις υπερβολικές δαπάνες για την διαφημιστική καμπάνια για την πανδημία, υποστηρίζοντας πως έγινε με όρους μεροληψίας, αφού τη μερίδα του λέοντος την πήραν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που «αποθεώνουν» την κυβέρνηση.
«Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, κύριε Μητσοτάκη. Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο ο κ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «ολέθρια» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε βαθιά ύφεση, σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και σε κανιβαλισμό- όπως είπε- των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. «Θα φτάσετε σε ποσοστά αυτοδυναμίας, αλλά στην ύφεση» ανέφερε, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που ο ίδιος εκτιμά πως θα γίνουν εξ αιτίας των απρόβλεπτων εξελίξεων στην οικονομία.
Δευτερολογία Τσίπρα
Υποχώρηση στην άτεγκτη και απάνθρωπη πίεση κάποιων που θέλουν εν μέσω κορονοϊού να αρθεί το καθεστώς προστασίας για την Α’ κατοικία, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του την εξαγγελία Μητσοτάκη για τρίμηνη παράταση του καθεστώτος προστασίας.
Αναφερόμενος στο μαξιλάρι ανέφερε χαρακτηριστικά «αν έχεις ντεπόζιτο με καύσιμα σε μια καταιγίδα πρέπει να το το αξιοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση για την υπόθεση με τα Training Voucher. «Αισθάνεστε άνετα που επί εβδομάδες ο υπουργός σας έβγαινε και έλεγε ότι ήταν άρτια τα προγράμματα. Κρατάτε τον ψεύτη και τον υβριστή, φοβάστε να τον διώξετε μη μιλήσει και πει πράγματα που δεν πρέπει» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Γιώργος Κατσίγιαννης, Στέλλα Παπαμιχαήλ