Search

Νέοι κανόνες στον τουρισμό. Σε αναμονή οι επαγγελματίες του κλάδου

139

Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και με τα στοιχεία για τον τουρισμό να είναι δυσοίωνα, ετοιμάζονται να ανοίξουν ή να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία της χώρας μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), προειδοποιεί ότι η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση μεταξύ 60%-80% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης, φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα θεωρείται από πολλές χώρες ασφαλής προορισμός. Οι αγωνίες, τα ερωτήματα και τα αιτήματα του τουριστικού κλάδου, είναι  πολλά με κυριότερο την προστασία της υγείας της κοινότητας από το ενδεχόμενο κύμα τουριστών και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ζητούν ρεαλιστικά και βιώσιμα, εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά πρωτόκολλα με τις ελπίδες τους να εναποθέτονται στον εσωτερικό τουρισμό, στον οδικό τουρισμό κυρίως από Βαλκανικές χώρες, στη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας από το κράτος και στην επόμενη σεζόν αυτή του 2021.

Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, ιδίως σε μέρη με μικρή τουριστική περίοδο, δεν θα ανοίξουν καθόλου.

Το άνοιγμα των καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου. Το άνοιγμα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένεται να επιτραπεί 1η Ιουλίου. Μια μεγάλη μερίδα ξενοδόχων περιμένουν το πρωτόκολλο ασφαλούς λειτουργίας πριν πάρουν την τελική απόφαση, ενώ κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει να ανοίξουν.

Στον πάγο η Κως

«Όλα είναι παγωμένα στη Κω, η εικόνες προετοιμασίας των τουριστικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που βλέπαμε κάθε Απρίλιο δεν υπάρχουν» θα πει, στον Αθήνα 9.84, η πρόεδρος της Ένωση Ξενοδόχων του νησιού Κωνσταντίνα Σβήνου. « Δεν υπάρχει τουριστικό προϊόν αν δεν δρομολογηθούν οι πτήσεις. Το 60% των τουριστών της Κω προέρχεται από χώρες της Ευρώπης, Αγγλία, Γερμανία, τώρα προσβλέπουμε σε ένα μικρό τμήμα της αγοράς δηλ., χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Δανία, Αυστρία, που έχουν ελέγξει την υγειονομική κρίση. Οι ξενοδόχοι περιμένουν τις οδηγίες λειτουργίας. Εμείς ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχουμε κάνει τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι είναι βατές. Θα μπορούν όλοι να κάνουν τις απαραίτητες διαμορφώσεις. Τον τελικό λόγο, βέβαια, έχουν οι λοιμωξιολόγοι. Παράλληλα στο νησί επικρατεί και η  ψευδαίσθηση ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και όλα θα διορθωθούν καθώς η Κως δεν είχε κανένα κρούσμα κορονοϊού και δεν βιώνουμε αυτό που ζείτε στην Αθήνα. Αυτό που επείγει, βεβαίως, είναι η στήριξη των εργαζομένων του τουρισμού από την κυβέρνηση καθώς δεν θα απορροφηθούν όλοι και όσοι απορροφηθούν θα δουλέψουν πολύ μικρό χρονικό διάστημα» επισημαίνει η κα Σβήνου. 

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ σύντομα να καθοριστούν εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας αν καθυστερήσουν τα αναμενόμενα Ευρωπαϊκά με στόχο να σωθεί η σεζόν.

Τα σενάρια λειτουργίας

Όσον αφορά τα σενάρια που διακινούνται για το πως θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία ο ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ επαναλαμβάνουν ότι το επίσημο κείμενο που έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν στο Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, θα κατατεθεί τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020. Επικρατέστερα σενάρια για την λειτουργία των ξενοδοχείων είναι: η τήρηση των αποστάσεων οι σχολαστικές απολυμάνσεις οι μειωμένες πληρότητες αλλαγές στο τρόπο σερβιρίσματος, νέοι κανόνες σε παράλιες και πισίνες και στη λειτουργία των κλιματιστικών, ηλεκτρονικές πληρωμές και κρατήσεις.

Τα αιτήματα του ΣΕΤΕ και των 13 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων – Μελών του Συνδέσμου

  • Ρεαλιστικά και βιώσιμα, εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, για το σύνολο τωντουριστικών επιχειρήσεων,
  • Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων, τουλάχιστον για όλο το 2020.
  • Διεύρυνση του ταμείου ανεργίας.
  • Μείωση του ΦΠΑ από 01.06.20 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.
  • Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *