Search

Brexit και μεταναστευτικό στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ

472

Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας μεταβαίνει το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το Brexit και η εσωτερική ασφάλεια.

Τα θέματα που είναι σημαντικά για την Ευρώπη, δηλαδή το Brexit και η μεταναστευτική πολιτική, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της ‘Ατυπης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής Προεδρίας της Αυστρίας στην Ένωση, το τρέχον εξάμηνο.

«Μπορεί η Σύνοδος στο Σάλτσμπουργκ να είναι άτυπη, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, και θα είναι απαραίτητη πολλή προσπάθεια πειθούς», σημείωσε, ο Σ.Κούρτς.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ένα κύριο μέλημα της αυστριακής κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της Frontex έως το 2020, ενώ πολύ σημαντική είναι η διεύρυνση της αποστολής της, ώστε να μην αποπλέουν καν τα πλοία με μετανάστες και να είναι αποτελεσματικότερος ο αγώνας κατά των διακινητών.

Μειώνοντας τον αριθμό των πλοίων με μετανάστες, θα μειωθεί και ο αριθμός των θυμάτων στη θάλασσα, παρατήρησε, τονίζοντας πως πρέπει να επιδιωχθεί η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστών.

Μπαρνιέ: Η ώρα της αλήθειας

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, υπενθύμισε χθές Τρίτη ότι ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την αποχώρηση του ΗΒ, αποκαλώντας τον Οκτώβριο την «ώρα της αλήθειας».

Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα δύο μέρη συμπίπτουν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, αλλά αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό.

«Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας», είπε ο Μπαρνιέ και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση και η επεξεργασία προτάσεων από την πλευρά της Βρετανίας «συνεχίζεται», ώστε να διευκρινιστεί «ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον».

Η στρατηγική της Μέι

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα αποπειραθεί να παρακάμψει τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ, και να πείσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times.

Η Μέι επιδιώκει να εξευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για το Μπρέξιτ, κατά τις πληροφορίες των FΤ.

Συναγερμός εκατέρωθεν της Μάγχης

Το σενάριο για Brexit τον προσεχή Μάρτιο χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία προκαλεί συναγερμό και στις δυο πλευρές της Μάγχης. Π πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε στην επιστολή της πρόσκλησής του προς τους ηγέτες ότι είναι πάντα «πιθανό».

Ενόψει αυτού του κινδύνου, πρόσθεσε, ίσως χρειαστεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία οι κανόνες της ΕΕ θα πάψουν να ισχύουν στη Βρετανία μέσα σε μια νύχτα, προκαλώντας μεγάλες δυσχέρειες στην κίνηση αγαθών, προσώπων και την προσφορά υπηρεσιών από τη μια πλευρά στην άλλη και ενδεχομένως χαοτική κατάσταση.

Η παρέμβαση του Αλ.Τσίπρα  

Στις 17.00 (τοπική ώρα) θα πάρει μέρος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και στις 19.30 στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε με θέμα το μεταναστευτικό.

Την Πέμπτη από τις 09.30-13.00 (τοπική ώρα) θα πάρει μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας της άτυπης Συνόδου Κορυφής με θέμα την εσωτερική ασφάλεια και στις 13.00-15.00 στο γεύμα εργασίας με θέμα το Brexit.

Συναντήσεις με Αβραμόπουλο και αντιπρόεδρο κυβέρνησης Κατάρ

Πριν την αναχώρησή του, το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές επαφές με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κατάρ και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος και θα δηλώσει πως η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.

Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει:

1. Την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων.

2. Ότι η συζήτηση για το προσφυγικό δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική διάσταση.

3. Την ανάγκη ολοκλήρωσης, χωρίς περαιτέρω αργοπορία, της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης από τρίτες χώρες και μεταβατικών μηχανισμών μετεγκατάστασης, ειδικά σε κρίσεις όπως αυτή της Συρίας.

4. Την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και της ανάγκης ουσιαστικής, αναπτυξιακής στήριξης των χωρών προέλευσης στην Ασία και την Αφρική: τα κράτη μέλη πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα από τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια ως παράγοντα που συχνά επιδείνωνε τις μεταναστευτικές ροές.

5. Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και τη διοργάνωση Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu), ο οποίος θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας πως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία και αλλού κατέστησαν το ζήτημα αυτό εξαιρετικά επίκαιρο.

Για το Brexit, το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής o Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απολύτως εφικτή και ότι το σενάριο της αποχώρησης «χωρίς συμφωνία» («no deal») είναι απευκταίο και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη, για τις επιχειρήσεις και για τους λαούς της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερους κλυδωνισμούς

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *