Search

Ασφαλιστικό: Οι πόροι έγιναν…φόροι- Από την ρωμαϊκή εισφορά των ούρων στις κρυφές κρατήσεις για τα ταμεία

1166

Σε φαύλο κύκλο ελλιπούς χρηματοδότησης κινδυνεύει να εγκλωβιστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οξύμωρο σχήμα αποτελεί το γεγονός ότι ενώ μετά από απαίτηση των δανειστών καταργήθηκε ο πόρος υπέρ τρίτων, ο οποίος ενίσχυε οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία, η έμμεση ή και άμεση επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, συνεχίστηκε.

Η εισφορά υπέρ τρίτων (κοινωνικός πόρος) ήταν μια αόρατη συνοδός ευρείας κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τα έσοδα να κατευθύνονται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πλέον, στην παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία, η έμμεση φορολογία αυξήθηκε με τα έσοδα να κατευθύνονται στον κρατικό κορβανά αντί του ασφαλιστικού, ενώ υπήρξε επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη μείωση παλαιών και νέων συνταξεων, καθώς και αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για την συνταξιοδότηση.

Παράλληλα, την οικονομική αστάθεια του συνταξιοδοτικού συστήματος, τροφοδοτούν:

  • Η ανεργία, η οποία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα από 7 δισ. ευρώ.
  • Η μείωση μισθών κατά 20 μονάδες που οδηγεί σε απώλειες 3 δισ. ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι ευέλικτες μορφές εργασίας αποτιμώνται, συνολικά, σε 8,5 δισ. ευρώ.
  • Η περικοπή των κοινωνικών πόρων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έχει κόστος 1 δισ. ευρώ και
  • η σταθερά μειωμένη κρατική χρηματοδότηση προς το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η “εισφορά των ούρων”

Ο κοινωνικός πόρος, μπορεί να έδινε οικονομική ανάσα στο ασφαλιστικό, διέθετει όμως μέρος της παραδοξότητας της ρωμαϊκής εισφοράς των ούρων!

Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων εισέπραξε αυτό που ήταν γνωστό ως «Vectigal Urinae», («Φόρος/ εισφορά των Ούρων» ).
Ο φόρος, επιβλήθηκε στη συλλογή των ούρων στα δημόσια ουρητήρια. Ο αγοραστής των ούρων πλήρωνε τον φόρο και τα ανακύκλωνε ως πολύτιμη πρώτη ύλη για πολλές χημικές διεργασίες και χρήσεις.

Μέρος των εσόδων, μάλιστα, διατέθηκε προκειμένου να ανεγερθεί το Κολοσσαίο.

Αντιστοίχως, ο κοινωνικός πόρος, κρυβόταν στα τσιγάρα,στα ποτά,στο αλάτι,στις χρηματικές ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια,στα πρόστιμα,στα εισιτήρια του ΗΣΑΠ,των ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων,αλλά και στους γάμους,τις βαπτίσεις,ακόμη και στα…διαζύγια!

«Παφ» και…ευρώ

Πιο αναλυτικά:
Για το ΙΚΑ προβλέπονταν έσοδα από τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης,τα εξαγόμενα καπνά και τον φόρο κατανάλωσης καπνού,καθώς και επί του «καταναλισκόμενου άλατος».
Για το ΤΣΑ (ταμείο αυτοκινητιστών),εισφορά για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας κάθε αυτοκινήτου.
Για το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ, εισφορά 2 ευρώ για κάθε 34.075 εισιτήρια της γραμμής Ομόνοια – Κηφισιά.
Για τον ΟΓΑ,12% επί του φόρου εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων,ποσοστό επί των τελών χαρτοσήμου καθώς και ειδική εισφορά «επί των σιγαρέττων,ζύθου και άλλων ειδών πολυτελείας».
«Κληρικόσημο»

Για τον Ταμείο Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδας, «κληρικόσημο» από 0,9 έως 3 ευρώ επί των γάμων, των βαπτίσεων και των διαζυγίων.
Για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών 0,01 ευρώ για κάθε 11 παραγόμενους τόνους τσιμέντου,για κάθε 170 κιλά διατιθέμενου οινοπνεύματος,για κάθε 170 κιλά παραγόμενης ζύμης και για κάθε 8 τόνους παραγόμενων οξέων.

Για το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων 5% από τα εισιτήρια αγώνων ποδοσφαίρου,μπάσκετ,βόλεϊ και πόλο.
Για το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ (ταμείο έμπορων) και το Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, δικαίωμα 1,25% στις χρηματικές ποινές.

Δημήτρης Κωστάκος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *