Η νέα υπόθεση ρωσικού χάκινγκ αυτή τη φορά στο σύστημα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για Ρωσία – χάκινγκ
Συντονισμένες προσπάθειες για να σταματήσουν οι κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία καταβάλει η Δύση μετά την αποκάλυψη νέας υπόθεσης χάκινγκ από τη Βρετανία και την Ολλανδία, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος. Χρησιμοποιώντας τη σκληρότερη ίσως γλώσσα στην μεταψυχροπολεμική εποχή, Λονδίνο και Χάγη κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι επιχείρησε να διειδύσει στα συστήματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Η πλειοψηφία των βρετανικών εφημερίδων έχουν βασικό θέμα την επιχειρούμενη προσπάθεια των Ρώσων πρακτόρων να διεισδύσουν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στη Χάγη – ενώ διεξάγονταν έρευνες για τη δηλητηρίαση στο Σάλσμπουρι.
«Οι ρώσοι χάκερς… εξελίχθηκαν σε εξευτελισμό για τον Πούτιν» αναφέρει η Daily Telegraph. Για τη Sun είναι οι «Αδελφοί Novichockle». Ο κόσμος γελάει με τους πράκτορες του Πούτιν που επιχείρησαν να σαμποτάρουν τις έρευνες στο Σάλισμπουρι και τελικά εκτέθηκαν. Από την πλευρά τους οι Times ανέφεραν ότι οι δράστες «πιάστηκαν επ’ αυτοφώρο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Πούτιν εκτείθεται τελικά ως ανίκανος μετά από την επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης στην Ολλανδία. Οι FT λένε ότι οι κατηγορίες της Ουάσινγκτον και της Χάγης υπογραμμίζουν την εγρήγορση των αρχών σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου για πιθανές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις ρώσων πρακτόρων εναντίον της Δύσης. «Πρόκειται για έναν πόλεμο που δεν θα τελειώσει γρήγορα» αναφέρει η Daily Mail. «Υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που ακόμα να αμφισβητεί ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως από τον Ψυχρό Πόλεμο;» αναρωτιέται η Daily Express.
Από την πλευρά τους οι Moscow Times αναφέρουν ότι ένας από τους κατηγορούμενος συνήθιζε να παίζει ως ερασιτέχνης ποδοσφαριστής στη Μόσχα γνωστός και ως «η ομάδα των μυστικών υπηρεσιών» επειδή όλοι οι ποδοσφαριστές εργάζονταν στις μυστικές υπηρεσίες.
Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι λειτουργεί ως «κράτος παρίας» και τις καταγγελίες υιοθέτησαν αμέσως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα διέψευσε τις κατηγορίες, αποδίδοντας τες σε κάποιον «με πλούσια φαντασία». Ωστόσο οι νέες αποκαλύψεις απομονώνουν εκ νέου τη Ρωσία σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τη Δύση είναι ήδη υποβαθμισμένες λόγω της υπόθεσης της δηλητηρίασης Σκριπάλ.
Για Ιταλία
«Είδαμε τελικά το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού» σχολιάζει εμφατικά ο Florian Eder του Politico.. ή τουλάχιστον ένα μέρος του. Η λαϊκιστική κυβέρνηση φαίνεται ότι παραμένει δεσμευμένη με στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή χθες το βράδυ. Αλλά ίσως σε μια κίνηση υποχώρησης προς τις Βρυξέλλες (ή κυρίως τις αγορές) το έλλειμμα επιστρέφει στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,5% το 2019 καθώς επίσης και 1,6 και 1,4% τα επόμενα δύο χρόνια, σαφώς αυξημένη από ό,τι προβλέπει η Κομισιόν. Πάντως αυτό που λείπει στο προσχέδιο είναι στοιχεία μείωσης του χρέους. Οι αγορές όμως… ικανοποιήθηκαν καθώς μειώθηκε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας το βράδυ…
Για Spitzenkandidat
«Τα προβλήματα… των Σοσιαλιστών» σχολιάζει το Politico. Εκτός ο Μοσκοβισί: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί εξαίρεσε τον εαυτό του από την «κούρσα» διαδοχής του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ κατηγορώντας τους Γάλλους Σοσιαλιστές. Σε μια επιστολή του προς τον Σεργκέι Στανίσεφ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) ο Μοσκοβισί έγραψε ότι η απόφασή του οφείλεται «στις βαθιές διαφορές» που έχει με το κόμμα του τόσο στην «πολιτική γραμμή που ακολουθεί όσο και στην στρατηγική του στην Ευρώπη». Εννοεί εμμέσως πλην σαφώς θέματα όπως η «επίθεση» των Γάλλων Σοσιαλιστών για παράδειγμα στη Συμφωνία Ε.Ε – Καναδά (CETA) που εκείνος στηρίζει ή στη στάση τους εναντίον της «νεοφιλελεύθερης Κομισιόν» του Γιούνκερ, όπως την αποκαλούν (και στην οποία είναι περήφανο μέλος). Ο Μοσκοβισί αναφέρει ότι «με δεδομένο ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι δυνατόν να σκεφθώ μια υποψηφιότητα ως επικεφαλής της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών». Πάντως σχολίασε ότι «δεν είναι το τέλος του δρόμου». Υπόσχεται να συνεχίσει «να οδηγεί μπροστά την πολιτική ατζέντα για την οποία πάλεψε ως επίτροπος, να επεξεργαστεί αυτές τις προτάσεις και να τις εκφράσει παίρνοντας ενεργό μέρος στην επικείμενη εκστρατεία εντός της πολιτικής μας οικογένειας».
Η διαδικασία για όσους επιθυμούν ωστόσο να είναι υποψήφιοι: Έως τις 18 Οκτωβρίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν επιλεγεί από το κόμμα τους για να αντιμετωπίσους τους άλλους οκτώ υποψήφιους του PES: Η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη για τη συγκεκριμένη ευρωομάδα που μοιάζει να θέλει να αποτρέψει τους επίδοξους υποψηφίους. Υπόσχεται να σεβαστεί «την αναλογικότητα των ψήφων μεταξύ των μελών και των αποστολών κάθε οργανισμού» όπως επίσης «και να προσμετρώνται οι ψήφοι κάθε μέλους και οργανισμού σύμφωνα με τους κανόνες, που ήδη υπάρχουν προκειμένου να υπολογιστεί ο αριθμός των απεσταλμένων του Συνεδρίου του PES όπως αναγράφεται στην παράγραφο 3 του Κανονισμού του κόμματος». Καταλάβατε;
«Το πρόβλημα… γερμανικού στυλ»: Το Γερμανικό SPD αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα επιχειρώντας να πείσει στελέχη του να μετάσχουν στη διαδικασία Spitzenkandidat. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόεδρος του κόμματος, Άντρεα Νάλες και ο γραμματέας της Νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ (ίσως ο πιο κατάλληλος υποψήφιος) ακόμα και ο Μάρτις Σουλτς… αρνήθηκαν να λάβουν μέρος. Γιατί κανείς δεν σκέφθηκε τον Ούντο Μπούλμαν; Ο Μπούλμαν είναι ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, μια θέση επιρροής δηλαδή με κάποιο ειδικό «πολιτικό βάρος» στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο… Αλλά ίσως όχι στο Βερολίνο.
Την ίδια ώρα… ο Αλεξάντερ Στουμπ δηλώνει ότι ο πολιτικός του ήρως είναι.. η Άγκελα Μέρκελ. «Με πήρε υπό την προστασία της όταν ήμουν πρωθυπουργός. Τρέφω τεράστιο σεβασμό για εκείνη. Είναι φάρος σταθερόττηας και ηγέτης του ελεύθερου κόσμου. Γνωρίζω ότι αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει αρκετές πολιτικές δυσκολίες, αλλά θα την ψήφιζα» είπε ο Στουμπ, υποψήφιος για το Spitzenkandidat για το ΕΛΚ.
Στη Γερμανία
«Πέφτουν και άλλο τα ποσοστά των Χριστιανοκοινωνιστών» αναφέρει η DW. Μόλις μια εβδομάδα πριν από τις περιφερειακές εκλογές η στήριξη προς τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας σημείωσε ιστορικό χαμηλό 33%, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για το ARD. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια μείωση των ποσοστών κατά 2 μονάδες από τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με το ARD τουλάχιστον το 52% των Βαυαρών είναι μερικώς ή εντελώς ανικανοποίητοι με τη σημερινή κυβέρνηση του CSU.
Zeit & Spiegel δημοσιεύουν διάφορα ρεπορτάζ για τον γ.γ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλινγκμπέιλ που ζητά μέσω συνέντευξής του στην Bild από τους Χριστιανοδημοκράτες να ξεκαθαρίσουν στο επικείμενο συνέδριό τους τον Δεκέμβριο ότι δεν θα συνεργαστούν ποτέ με το ακροδεξιό AfD.
Την ίδια ώρα, «Οι Εβραίοι γίνονται μέλη του AfD» αναφέρουν οι FT. Είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στη Γερμανία που κάνει λόγο για «μίσος εναντίον των Εβραίων» και ενώ αναφέρει επίσης ότι το ισλαμικό δόγμα είναι «ασύμβατο με το γερμανικό σύνταγμα». Αυτή είναι η άποψη του Ντιμίτρι Σουλτς για το AfD, στη Γερμανία. Ένας Εβραίος που γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και ήρθε στη Γερμανία με τους γονείς του μικρός, ο κ. Σουλτς είναι ένας από τους Εβραίους υποστηρικτές του AfD που θεωρούν το κόμμα ως «ανάχωμα» εναντίον της ισλαμιστικής απειλής στην Ευρώπη. Δηλώνει μάλιστα ότι στηρίζει το κόμμα εδώ και 4 χρόνια. Το ερχόμενο Σάββατο θα προχωρήσει ακόμα πιο πολύ ιδρύοντας μια ομάδα οι «Εβραίοι για το AfD» – το μόνο κόμμα όπως αναφέρει ο ίδιος που παραμένει δεσμευμένο κατά 100% στην υπεράσπιση των γερμανικών ιουδαϊκών και χριστιανικών αξιών. Οι ηγέτες του κόμματος εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι το κόμμα έχει πλέον απήχηση σε αρκετούς συντηρητικούς πολίτες ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνικής προέλευσης. Και φυσικά αυτό φαίνεται και στην αυξανόμενη δύναμη του κόμματος που ήδη βρίσκονται μπροστά από το SPD και μόνο λίγο πίσω από το CDU. Από την πλευρά τους βέβαια επικεφαλής της κοινότητας των Εβραίων της Γερμανίας θεωρούν ότι οι Εβραίοι δεν θα πρέπει να συνδέονται σε καμια περίπτωση με τέτοιους είδους οργανώσεις, που έχουν οι ίδιες αυτο-αποκληθεί «αντισημιτικές». «Χρησιμοποιούνται από το κόμμα προκειμένου το ίδιο να αποκτήσει σεβασμό. όμως για τους ίδιους τους Εβραίους σε καμία περίπτωση δεν κάνει καλό να σχετίζονται με τέτοια κόμματα» καταλήγει ο Γιούρι Γκολντστάιν, δικηγόρος και επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στη Θουριγία.
Στην Αυστρία
Die Presse & Kurier αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Χέμπερτ Κικλ ξεκαθάρισε χθες ότι η Αυστρία δεν θα πάρει κανέναν πρόσφυγα από τα προγράμματα επανεγκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών για φέτος. Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι και η Δανία επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αρνείται την υποδοχή προσφύγων μέσω των ίδιων προγραμμάτων.
Στη Ρουμανία
«Ο δογματισμός πλήττει τα δικαιώματα των παιδιών» αναφέρει το Politico. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, να μην διεξάγει το δημοψήφισμα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για την αλλαγή του ορισμού του γάμου ως θεσμού που αφορά αποκλειστικά έναν άνδρα και μια γυναίκα. «Με το να επιτρέψετε να διεχθεί αυτό το δημοψήφισμα χωρίς να διασφαλίζεται άλλες εναλλακτικές μορφές αναγνώρισης για τις οικογένειες, εμφανίζεστε να είστε συνεργός της συνεχιζόμενης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως εναντίον εκείνων που ζουν σε «μη παραδοσιακές οικογένειες» αναφέρει η επιστολή που συνυπογράφουν 45 ευρωβουλευτές. Στην επιστολή επίσης κατηγορείται η κυβέρνηση για «σκόπιμη προσπάθεια επιρροής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος». Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι σχεδόν βέβαιο. Θα περάσει. Αποτελεί στοίχημα για τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης να πετύχουν τουλάχιστον μια συμμετοχή κάτω του 30% ώστε να ακυρωθεί το δημοψήφισμα.
Στη Βρετανία
Το BBC φιλοξένησε συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που περιέγραψε τα σχόλια του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ που συνέκρινε την Ε.Ε με τη Σοβιετική Ένωση ως «απερίσκεπτα και προσβλητικά».
Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ιρλανίδας, Λέο Βαράντκαρ παρότρυνε την πρωθυπουργό Μέι να γνωστοποιήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα σχέδιά της για τα ιρλανδικά σύνορα.
Στη Γαλλία
Όσον αφορά τον γαλλικό Τύπο, ο πρόεδρος Ε. Μακρόν είναι σε φάση «άρνησης».
Η Liberation αναφέρεται στην επίσκεψη του Μακρόν στο Κολομπέ… και «παίζει» με το επίθετο του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Κολόμπ. «Μελαγχολικός λόγω Κολόμπ στο Κολομπέ» αναφέρει η εφημερίδα καθώς ο πρόεδρος επιχείρησε να υποβαθμίσει την «απώλεια» του υπουργού Εσωτερικών και άλλων εσωτερικών κρίσεων.
Η Ouest France & Le Monde επικεντρώνονται στην απάντηση της Δύσης στη Ρωσική επιθετικότητα.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη