Σε ηλικία 25 ετών η Νάντια Μουράντ έχει καταφέρει να επιζήσει από μία τις χειρότερες περιόδους του λαού της, των Γιαζίντι στο Ιράκ, για να γίνει μια σεβαστή εκπρόσωπός τους και τελικά να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2018 όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή των βραβείων.
Την άνοιξη του 2016 η γυναίκα-σύμβολο είχε επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην Ειδομένη και στο Κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη η ανθρωπιστική κρίση.
Τότε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο λιμάνι του Πειραιά όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από 5,800 πρόσφυγες και μετανάστες, είπε ότι στόχος της είναι να γίνει η φωνή των προσφύγων στο αίτημά τους για νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη. Είχε επίσης συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησαν πτυχές της προσφυγικής κρίσης.
Η τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είχε επισκεφθεί πρώτη φορά την Ελλάδα και τον Δεκέμβριο του 2015 και είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.
Κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο είχε απευθύνει έκκληση να ακουστεί η φωνή της στην Ευρώπη ώστε να μάθει η διεθνής κοινότητα τις φρικαλεότητες που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
«Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω, από τις δυνάμεις του Daesh (Ιsis) μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί. Το Daesh επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδία. Τους πήραν στα στρατόπεδά τους, στις βάσεις τους στη Μοσούλη στην Συρία και αλλού και μας οδήγησαν προς τους πολεμιστές σε διάφορα σημεία. Κάθε μέρα μας πωλούσαν σε άνδρες του Daesh είτε της Συρίας είτε του Ιράκ» είπε μεταξύ άλλων στην αφήγησή της.
Newsroom Αθήνα 9.84