Search
διεθνής Τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

315

Η Σύνοδος Κορυφής που συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει επιτευχθεί ακόμα μια επί της αρχής συμφωνία για το Brexit είναι ένα από τα θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς επίσης η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι.

Για νέο Ευρωβαρόμετρο: Εκπλήξεις επιφύλαξε ένα νέο ευρωβαρόμετρο καθώς δείχνει μια αύξηση της επιθυμίας να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά η νέα έρευνα της Ε.Ε δείχνει πως στα περισσότερα κράτη – μέλη οι πολίτες θεωρούν ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας τους δεν αποτελεί καλή επιλογή με το 66% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θα ψήφιζαν την παραμονή της χώρας τους στην Ένωση, σύμφωνα με το Politico. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναφέρουν οτι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε είναι καλό πράγμα (σε ποσοστό 62%) και μάλιστα αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό εδω και 25 χρόνια ενώ 68% εκτιμούν ότι η χώρα τους έχει ευνοηθεί όντας μέλος της Ε.Ε. Οι μισοί όμως ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατεύθυνση της Ε.Ε.

Για Brexit- Σύνοδος Κορυφής: Καθώς η Τερέζα Μέι πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι βρετανικές εφημερίδες που στηρίζουν το Brexit την παροτρύνουν να μην υποχωρήσει σε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. H Daily Telegraph αναφέρει ότι το ταξίδι της κα Μέι στις Βρυξέλλες θα είναι το πιο κρίσιμο και καθοριστικό στην έως τώρα θητεία της. Αν επιστρέψει χωρίς συμφωνία αλλά έχοντας προηγουμένως σταθεί απέναντι στην Ε.Ε, αναφέρει, πως τότε ίσως «ζήσει για να παλέψει μια ακόμα μέρα».
Από την πλευρά της η Sun κατηγορεί την Ε.Ε ότι επιδιώξει να καταστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο και κάθε μελλοντική δυνατότητά του να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες, ενώ την ίδια στιγμή αναμένει από την πρωθυπουργό να είναι «εποικοδομητική» στις συνομιλίες.

Για την Daily Mail το σχέδιο της Μέι για το Brexit ενώ είναι ατελές, προσφέρει μια ορατή προοπτική – αλλά μόνο εάν το κόμμα της τη στηρίξει και η Ε.Ε αποδεχθεί τελικά όιτι δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα της τελωνειακής ένωσης που θα διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ματαιώνεται η … στιγμή της αλήθειας για τη Βρετανία» σχολιάζει το Pοlitico. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το Brexit, ούτε για το διαζύγιο, ούτε για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ε.Ε.. Έχουν περάσει ήδη 846 μέρες από όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. Έχουν απομείνει μόλις 164 μέρες πριν την αποχώρησή του, είτε είναι προετοιμασμένη αυτή η αποχώρηση, είτε όχι. Όλα παραμένουν μετέωρα. Για τις διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας. Αυτό σύμφωνα με τους αξιωματούχους θα επέτρεπε και στις δύο πλευρές να έχουν ένα λογικό, χρονικό περιθώριο «ασφάλειας» ώστε να επικυρωθεί η όλη διαδικασία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Η ημερομηνία έφθασε, αλλά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία δεν έχει λάβει την απόφαση, που περιμένουν ακόμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Με τη συμφωνία για το «διαζύγιο» να παραμένει μετέωρη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί νέα Σύνοδος τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει πως αν πρόκειται να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία για συμφωνία γύρω από το Brexit ίσως αυτή να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ σε κοινό τους άρθρο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλέγκ ζητούν από την Ε.Ε να δώσει την ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο …βασικά «χώρο και χρόνο» για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Το άρθρο τους δημοσιεύεται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο.

Στη Γερμανία: H Tagesschau αναφέρει ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ ήταν «έτοιμος να αντιμετωπίσει τη βάση του» και να συζητήσει τις πιθανές «προσωπικές επιπτώσεις» για τα πενιχρά αποτελέσματα για το κόμμα του στις εκλογές στη Βαυαρία.
«Είναι μετρημένες οι μέρες του Ζεεχόφερ» αναρωτιέται η Bild.
H Zeit αναφέρει ότι το CSU θα προτιμήσει μια «συμμαχία με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους» καθώς οι διαφορές με τους Πρασίνους παραμένουν «μεγάλες»
Σύμφωνα με την Mercur οι ηγέτες του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρκους Ζέντερ πρόκειται να συναντηθούν σήμερα.
Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία αποφάσισαν ποιος θα αναλάβει την εκστρατεία του SPD για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, αναφέρουν δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο και δεν είναι άλλη από την υπουργό Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ σύμφωνα με εφημερίδες του ομίλου Redaktionsnetzwerk. Η Άντρεα Νάλες προσπαθούσε εδώ και καιρό να πείσει την Μπάρλεϊ, που είναι γερμανικής και βρετανικής εθνικότητας να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Θα είναι όμως συλλογική ή προσωπική δουλειά η εκστρατεία; Σήμερα θα γνωστοποιηθεί μέσω της συνέντευξης Τύπου που θα δώσουν Νάλες, Μπάρλεϊ και ο Ούντο Μπούλμαν, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ο,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου των Σοσιαλιστών στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προτείνει κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής. «Εμείς, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία να μετάσχουν μαζικά οι Ευρωπαίοι πολίτες σε μια δημοκρατική διαδικασία» γράφει ο κ Παπανδρεου στο Politico. «Αντί να επιλέξουμε τον υποψήφιο μας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν μέσω υπόγειων μηχανισμών, θα έπρεπε να ανοίξουμε την εκλογική διαδικασία όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2004, μια εξ ολοκλήρου ανοιχητή διαδικασία ψηφοφορίας».

Στη Γαλλία: Η Monde σε άρθρο της αμφισβητεί τις αλλαγές στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό.
«Ο Μακρόν επέλεξε την ασφάλεια… μέσω του ανασχηματισμού» σχολιάζει το Politico. Ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό διορίζοντας έναν στενό του συνεργάτη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και δίνοντας τη θέση των υπουργών Γεωργίας και Πολιτισμού σε σχεδόν άγνωστα στελέχη του. Όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν βάσει στόχου να ενισχυθεί η δημοτικότητά του. Αν παρατηρήσει κανείς όμως οι επιλογές ερμηνεύονται ως προσέγγιση ασφάλειας από τον Μακρόν που τελικά επέλεξε πολιτικούς «συμμάχους» αντί πολιτικών «σταρ» όπως είχε κάνει στην περίπτωση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Νικολά Υλό. Ο ανασχηματισμός διατηρεί την μεικτή ιδεολογία του Μακρόν μέσα στην κυβέρνηση «όχι δεξιά, όχι αριστερά». Επίσης δίνει τέλος στη φημολογία γύρω από την τύχη διαφόρων υπουργών. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σέβεται τις … ποσοστώσεις και αποτελείται από 17 άνδρες και 17 γυναίκες.

Ο χθεσινός ανασχηματισμός δεν σηματοδοτεί πάντως αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του Γάλλου προέδρου, σχολιάζει και η DW. Δίπλα στον Καστανέρ διορίστηκε ως υφυπουργός για την εσωτερική ασφάλεια ο Λοράν Νινέζ, ο οποίος δεν είναι καθόλου γνωστός στο πλατύ κοινό, με σημαντική καριέρα όμως στον τομέα της ασφάλειας, επικεφαλής της DGSI (Γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας). Θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των σωμάτων της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της υπηρεσίας πληροφοριών. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή θεωρείται η αναβάθμιση της κεντρώας Ζακελίν Γκουρό, πρώην υφυπουργού, που αναλαμβάνει ένα μεγάλο υπουργείο, το «Εδαφικής συνοχής και σχέσεων με τις κοινότητες», που ασχολείται με θέματα της άμεσης επικαιρότητας εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2020

Η Point έχοντας ως πηγή έναν βουλευτή αποκαλύπτει την πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ να κατέβει εκ νέου υποφήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, το 2022, «Το θέλει όπως και αρκετοί συνάδελφοί του» δηλωσε ο Εμανουέλ Μαουρέλ.

Στην Ιταλία: Ο Τύπος ασχολείται με τη δήλωση Γιούνκερ ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που απέστειλε η Ιταλία είναι απαράδεκτο.
Η Fatto Quotidiano αναφέρεται σε μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τζιουζέπε Κόντε και του Γιούνκερ κατά το οποίο ο πρώτος αμφισβήτησε τον δεύτερο στο εάν μπορεί τελικά να πάρει αποφάσεις στην Ε.Ε. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι είχε ένα διαφορετικό μήνυμα: αποδέξου τον προϋπολογισμό «και πιες μια κούπα καφέ».
Από την πλευρά της η Repubblica αναφέρει ότι ο Κόντε επιχείρησε να διαβεβαιώσει τον Γιούνκερ για τον προϋπολογισμό λέγοντας ότι υπάρχει περιθώριο επανεξέτασής του έως τον Μάϊο.

Για «χρυσές βίζες»: «Τα χρυσά διαβατήρια απειλούν την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια προειδοποιεί η Ευρωπαία Επίτροπος» αναφέρει ο Guardian. Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο από τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια», τη διαδικασία δηλαδή που επιτρέπει στα κράτη – μέλη να πωλούν «υπηκοότητες» ή διαμονή σε πιθανούς «επικίνδυνους» ανθρώπους, προειδοποιεί η Επίτροπος Δικαιοσύνης. Η Βέρα Γιούροβα περιέγραψε τα προγράμματα αυτά ως προβληματικά και άδικα – προβάλοντας δημοσίως τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι μυστικές υπηρεσίες, που φοβούνται ότι τα «χρυσά διαβατήρια» έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης κυρίως από ανθρώπους, που έχουν πολλά χρήματα για να αγοράσουν «πρόσβαση» στην Ευρώπη. Τα σχόλια της συνέπεσαν με τις πληροφορίες ότι Μάλτα και Κύπρος είναι στη «μαύρη λίστα» 21 κρατών που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα που δημιουργούν κίνδυνο φοροδιαφυγής εντός της Ε.Ε. Η σχετική λίστα δημοσιεύθηκε χθες από τον ΟΟΣΑ. Τα δύο κράτη – μέλη της Ε.Ε έχουν ήδη πουλήσει διαβατήρια σε εκατοντάδες πολίτες από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μ. Ανατολή. «Καταλαβαίνω ότι αυτά τα προγράμματα είναι ευνοϊκά για την οικονομία μιας χώρας Αλλά είναι άδικα για ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν διαβατήρια. Ούτως ή άλλως η υπηκοότητα είναι τόσο μεγάλης αξίας που να την πουλά κανείς… είναι μάλλον προβληματικό» αναφέρει η Γιούροβα. «Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να ανησυχούμε καθώς αν σε μια χώρα κάποιος επικίνδυνος αγοράσει την υπηκοότητα, αυτό σημαίνει ότι αγοράζει υπηκοότητα για όλη την Ε.Ε».

Για υπόθεση Κασόγκι: Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής των Μέσων Ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο για την υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι. Η Daily Telegraph αναφέρει ότι στενοί σύμμαχοι όπως η Βρετανία χρειάζονται και απαιτουν απαντήσεις στα πολλά ερωτηματικά που έχουν προκύψει απο την τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανός στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρει ότι η αφοσίωση του προέδρου Τραμπ στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας δημιουργεί ρήγμα ακόμα και εντός του Ρεπουμλικανικού κόμματος. Η αφοσίωση της Ουάσινγκτον προς το Ριάντ δεν αφορά μόνο τις πωλήσεις πετρελαίου και όπλων. Η κυβέρνηση του Τραμπ χρειάζεται τους Σαουδάραβες προκειμένου να ασκηθούν εκ νέου πιέσεις στους Παλαιστινίους να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ θέλει να διατηρήσει το Ριάντ στο πλευρό του και εναντίον της Τεχεράνης.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χθες μετά την ολοκλήρωση ύστερα από εννέα ώρες της πρώτης έρευνας που διενήργησε η τουρκική αστυνομία στους χώρους του σαουδαραβικού προξενείου, είπε στους δημοσιογράφους ότι η έρευνα αναζητεί τοξικά υλικά στο κτήριο της διπλωματικής αποστολής, αναφέρε η Hurriyet. «Η έρευνα αναζητά πολλά πράγματα, όπως τοξικά υλικά και τα υλικά αυτά έχουν αφαιρεθεί περνώντας τα με βαφή» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος. Η έρευνα για την υπόθεση Κασόγκι επρόκειτο να επεκταθεί χθες και στην κατοικία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το ενδεχόμενο επίσημης εμπλοκής των σαουδαραβικών αρχών στην υπόθεση Κασόγκι απειλεί να διαταράξει τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία, πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ, δαπανά, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε προ ημερών, 110 δισ. δολάρια στην αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, δίνοντας δουλειές εντός ΗΠΑ. Παράλληλα ως γνωστόν είναι «η αυτοκράτειρα του μαύρου χρυσού», η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και ηγέτιδα δύναμη στον ΟΠΕΚ

Για Πατριαρχείο – Μόσχα: Η διαμάχη της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Η διακοπή των σχέσεων λόγω της υποστήριξης που δείχνει το Φανάρι στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης από τη Ρωσία Εκκλησία στην Ουκρανία, σχολιάζεται από τους γερμανούς αρθρογράφους.
Υπό τον τίτλο «Ρήξη με την Κωνσταντινούπολη» η εφημερίδα Tageszeitung επισημαίνει: «Το βράδυ της Δευτέρας σε μια σύνοδο στο Μινσκ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε την οριστική ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Το επόμενο πρωί οι πιστοί της Ρωσίας ενημερώθηκαν ήδη ποιες εκκλησίες είναι προτιμότερο να αποφεύγουν. Σύμφωνα με τη Ρωσική Εκκλησία, όποιος δεν ακολουθήσει τις οδηγίες θα τιμωρείται».
Για το ίδιο θέμα και με τίτλο «Μάχη εξουσίας των πατριαρχών» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung από το Μόναχο γράφει: «Εξαιτίας της διαμάχης για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, έχει ξεσπάσει μια μάχη εξουσίας μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχίσμα».
Η εφημερίδα αναδεικνύει και την πολιτική διάσταση του θέματος: «Το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στηρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Ρωσική βολεύει τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο ουκρανός πρόεδρος φαίνεται να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Μια επιτυχία στο δρόμο προς μια αναγνωρισμένη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να του χρησιμεύσει στον προεκλογικό αγώνα».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *