Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του 5ου διεθνούς Walk for Freedom, ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων. Το κάλεσμα το έκανε η ομάδα Α21 και περίπου 300 άτομα φορώντας μαύρα μπλουζάκια συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι, σχημάτισαν μια ευθεία γραμμή και διασχίζοντας την Ερμού, έκαναν το γύρο του Συντάγματος για να καταλήξουν στο σημείο εκκίνησης.
Πόσοι γνωρίζουν ότι 27.000.000 άτομα– γυναίκες, άντρες, παιδιά- είναι θύματα του εμπορίου ανθρώπων (του λεγόμενου human trafficing); Κι όμως, η δουλεία είναι ένα φαινόμενο που ακόμα και τον 21ο αιώνα μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε άλλες Ηπείρους ή σε άλλες χώρες. Συμβαίνει και δίπλα μας.
Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, η ομάδα Α21 κάλεσε τον κόσμο στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης «Walk for freedom» να συγκεντρωθεί στην πλατεία Μοναστηρακίου για να πραγματοποιηθεί πορεία προς την πλατεία Συντάγματος και να καταλήξει στο σημείο εκκίνησης. Δεν ήταν, όμως, μια συνηθισμένη πορεία.
Η ώρα ήταν 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου, και περίπου 300 άτομα φορώντας από μια μαύρη μπλούζα με τη στάμπα «Abolish slavery with each step» (καταργήστε τη δουλεία με κάθε βήμα), σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή και κατευθύνονται προς την πλατεία Συντάγματος. Οι συμμετέχοντες είναι σιωπηλοί, καθ’ υπόδειξη των διοργανωτών, ενώ δίπλα τους μέλη της οργάνωσης απευθύνονται στους περαστικούς οι οποίοι κοιτούσαν με απορία αυτό που λάμβανε χώρα μπροστά τους και ρωτούσαν περί τίνος πρόκειται.
Ανάμεσα στον κόσμο που είχε σχηματίσει τη μεγάλη ευθεία γραμμή, βρίσκονταν και τουρίστες, ενώ και άτομα που πιθανώς να μην γνώριζαν για τη συγκεκριμένη δράση και είδαν την πορεία να περνάει από μπροστά τους, για μερικά μέτρα μπήκαν ανάμεσα και βάδιζαν στο ρυθμό της.
Γιατί, όμως, επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος διαμαρτυρίας;
Μιλώντας στον Αθήνα 984, μια εκ των εθελοντών της ομάδας Α21, η Ιωάννα, τόνισε πως «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, να δείξουμε ότι τα άτομα αυτά είναι εδώ στην πόλη. Ήμασταν σιωπηλοί γιατί τα θύματα είναι σιωπηλά, δεν έχουν φωνή, δεν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει».
Με τη σειρά της η υπεύθυνη ενημέρωσης της Α21 για τον ευάλωτο πληθυσμό, Εύα Καρά, είπε πως με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης εκπροσωπήθηκαν τα 27.000.000 θύματα του human trafficing και κάλεσε τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί, δηλώνοντας την αποστροφή του για το φαινόμενο αυτό που βεβαίως συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Βίκτωρας Αντωνόπουλος