Απτά αποτελέσματα στον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι «έξυπνοι» μετρητές στην αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, έχει διαπιστώσει o ΔΕΔΔΗΕ από την εφαρμογή της τηλεμετρίας στη μέση τάση.
Σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή των δικτύων διανομής, χάρις στην ευφυΐα που απέκτησαν τα «ρολόγια» ρεύματος, το φαινόμενο έχει σχεδόν εξαλειφθεί στη μέση τάση.
Εκτός από τους καταναλωτές μέσης τάσης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μέχρι σήμερα εγκαταστήσει συστήματα τηλεμέτρησης στους πελάτες υψηλής τάσης, καθώς και στους μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση.
Επίσης, θα ξεκινήσει να εγκαθιστά «έξυπνους» μετρητές σε όλες τις νέες συνδέσεις ή αντικαταστάσεις παλιών «ρολογιών», έχοντας παραγγείλει γι’ αυτό τον σκοπό 224.000 μονάδες.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος μπροστά στα 7,5 εκατ. «ρολόγια» των συνδέσεων χαμηλής τάσης στη χώρα μας, που για να αποκτήσουν «ευφυΐα» θα χρειαστεί μία επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, οι «έξυπνοι» μετρητές ανοίγουν τον δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως την εξοικονόμηση ενέργειας χάρις στην παρακολούθηση της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων και την κατάργηση της φυσικής καταμέτρησης της κατανάλωσης για την έκδοση των λογαριασμών που – πέρα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους του ΔΕΔΔΗΕ – σημαίνει επίσης και την κατάργηση των «έναντι» χρεώσεων.
Εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι, χάρις στη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας με το κέντρο τηλεμέτρησης, θεωρούνται το καλύτερο «αντίδοτο» στις ρευματοκλοπές, ή τις μη τεχνικές απώλειες του συστήματος, όπως επίσης ονομάζονται.
Κι αυτό γιατί, στην περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρας λαθροχειρίας, ο «έξυπνος» μετρητής θα στείλει αμέσως σήμα στο κέντρο τηλεμέτρησης, ενημερώνοντας σχετικά.
Μπρος το δρόμο που χάραξε η Γαλλία
Η αναμενόμενη μείωση των ρευματοκλοπών αξιοποιήθηκε στη Γαλλία κατά την αντικατάσταση των παλιών «ρολογιών» χαμηλής τάσης με «έξυπνα», ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από την εφαρμογή της τηλεμέτρησης.
Έτσι, ο «γαλλικός ΔΕΔΔΗΕ» ξεκίνησε να αποσβένει την επένδυσή του μετά την εγκατάσταση των μετρητών, ώστε ένα μέρος της να καλυφθεί έμμεσα, από την ελάττωση των μη τεχνικών απωλειών του συστήματος και, κατά συνέπεια, την ελάττωση του κόστους ενέργειας.
Μάλιστα, παρόλο που ο «γαλλικός ΔΕΔΔΗΕ» δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές μέγεθος μείωσης των μη τεχνικών απωλειών που επιτεύχθηκε με τους «έξυπνους» μετρητές, δηλώνει πως με αυτό τον τρόπο κάλυψε ένα μεγάλο ποσοστό της επένδυσης.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι πως, χάρις στο συγκεκριμένο σχέδιο, για την απόσβεση της επένδυσης δεν χρειάστηκε να επιβαρυνθούν καθόλου οι καταναλωτές, με οποιασδήποτε μορφής αύξηση των τιμολογίων.
Με δεδομένο πως, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, οι ρευματοκλοπές έχουν αποκτήσει αναλογικά στη χώρα μας μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ό,τι στη Γαλλία, το παραπάνω σχέδιο θα μπορούσε να δώσει απάντηση στην κάλυψη της χρηματοδότησης και του πανελλήνιου roll-out της τηλεμέτρησης στη χαμηλή τάση.
Χριστιάννα Κούσιου