Search

Στέφ.Στεφάνου: «Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανοίγει το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας για να επιλύσει τα θέματα της ΑΟΖ και της έντασης, δεν υπάρχει πιο ολέθρια κίνηση”

951

Εάν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανοίγει το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας για να επιλύσει τα θέματα της ΑΟΖ και της έντασης, δεν υπάρχει πιο ολέθρια κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση” ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου που μίλησε στον Αθήνα 984 και στη Νόνη Καραγιάννη. Οπως είπε “θα έχει αρνητικές συνέπειες το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης άνοιξε αυτά τα θέματα, στην παρούσα συγκυρία, στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και στην αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς” Ο κ Στεφάνου επεσήμανε ότι “δίνονται λαβές για κατηγορίες προς τους ελληνοκυπρίους και προς τον ΠτΔ για στόχευση σε άλλου τύπου λύσεις, πέραν ης συμπεφωνημένης μεταξύ των δύο πλευρών από το 1977 και εντεύθεν, για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία”

Αναλυτικά:

 

Νόνη Καραγιάννη: Τι σημαίνει Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία και ποιες είναι οι προεκτάσεις της ιδέας; Τι πρέπει να καταλάβουμε;

Στέφ. Στεφάνου: “Δεν μπορεί να το πει κανείς γενικά και αόριστα, αλλά πρέπει να συζητήσει συγκεκριμένα. Είναι από τα θέματα για τα οποία ασκούμε κριτική στον ΠτΔ διότι αίφνης θυμήθηκε να ρίξει στο τραπέζι μια σκέψη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία χωρίς να καθορίσει τι εννοεί, με συγκεκριμένους όρους και δεδομένα.

Το πόσο συγκεντρωτική η αποκεντρωμένη είναι μία ομοσπονδία εξαρτάται από τις αρμοδιότητες που θα έχει η κεντρική κυβέρνηση, όπως και οι περιφερειακές κυβερνήσεις.

Επειδή το συγκεκριμένο θέμα έχει συζητηθεί κατά κόρον στις διαπραγματεύσεις και έχει κλείσει, ο κ Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να δώσει ένα δείγμα για το ποιες αρμοδιότητες δεν θέλει για την κεντρική κυβέρνηση και ποιες θα πρέπει να επιστραφούν στην περιφέρεια , ώστε να κρίνουμε εάν αυτό που προτείνει είναι ομοσπονδία ή κάτι άλλο. Διότι, η ομοσπονδία έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αν παραχωρηθούν στις περιφέρειες δεν θα μιλάμε για ομοσπονδία, αλλά για ομοσπονδία δύο κρατών. Επίσης, για να κρίνουμε εάν αυτό τελικά είναι όντως ομοσπονδία αποκεντρωμένη ή συγκεντρωτική.”

Νόνη Καραγιάννη: Θα ήθελα να μείνω σε δύο στοιχεία, που στο δικό μας ρεπορτάζ, φαίνεται να ρίχνουν κάποιες σκιές. Εκτιμάτε ότι πλέον υπάρχει απόσταση του ΠτΔ από το μοντέλο διοίκησης που είχε συζητηθεί με την εναλλασσόμενη προεδρία στο Κράν Μοντανά και είχε συμφωνηθεί; Δεν ήταν από τα λεγόμενα αγκάθια, αλλά μήπως αυτή η σκιά της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας υποκρύπτει τελικά αυτό που μόλις είπατε; Ενα σχέδιο που οδηγεί σε δύο χωριστά κράτη;

Στέφ. Στεφάνου: “Το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας δεν συζητήθηκε ποτέ προηγουμένως, ούτε στο Εθνικό Συμβούλιο. Το 2012, ο κ Αναστασιάδης ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης -τότε- είχε ρωτήσει το Εθνικό Συμβούλιο κατά πόσον μπορούμε να συζητήσουμε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Η απάντηση ήταν να δώσει την πρότασή του σχετικά με το ποιες από τις αρμοδιότητες που είχαν έως τότε συμφωνηθεί θα φύγουν από την κεντρική κυβέρνηση και θα επιστρέψουν στις περιφέρειες. Ο κ Αναστασιάδης, μέχρι τώρα, δεν έχει απαντήσει. Επομένως δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα και δεν τέθηκε ως πρόταση ούτε τότε, ούτε σήμερα. Είναι μια άποψη, μια σκέψη που αιωρείται στον αέρα.

Το δεύτερο σημείο, είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει συγκεκριμένους όρους και προυποθέσεις αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μία εξ αυτών είναι ότι αφετηρία τους θα πρέπει να είναι το σημείο απ όπου διεκόπησαν στο Κράν Μοντανά, διαφυλάσσοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις. Το θέμα των αρμοδιοτήτων ουσιαστικά έχει κλείσει και δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο συμπερασμάτων (σσ του ΟΗΕ),στο οποίο περιλαμβάνεται η αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν είναι θέμα αρμοδιοτήτων,αλλά όργανα. 

Ο κ Αναστασιάδης άνοιξε νέο ζήτημα που δεν υπάρχει στο πλαίσιο των Ην.Εθνών λίγο πριν ο ΓΓ καταθέσει την έκθεσή του και ενημερώσει για την απόφασή του για το εάν θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Η κίνηση αυτή προστέθηκε στην έντονη φημολογία για το ότι ο κ Αναστασιάδης συνομιλεί με αρχηγούς κρατών, πρέσβεις και με δημοσιογράφους για το κατά πόσον στη Κύπρο μπορεί να έχουμε λύση ομοσπονδίας ή δύο κρατών. Ολα αυτά δημιουργούν ερωτήματα περί των προθέσεων.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

Νόνη Καραγιάννη: Οπως μπορούμε να αντιληφθούμε, πρόκειται για μια στρατηγικού τύπου και περιεχομένου υποχώρηση του κ Αναστασιάδη, από αυτά που αναφέρατε. Τουλάχιστον σε ότι αφορά στα συμπεράσματα του Κράν Μοντανά σχετικά με τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Εκτιμάτε -ενδεχομένως- ότι όλη αυτή η στροφή,αλλά και οι σκιές, μπορεί να είναι συνέπειες της έντασης γύρω από την ΑΟΖ

Στέφ. Στεφάνου: “Το ΑΚΕΛ δεν μιλά για στροφή του ΠτΔ, αλλά για τακτικισμούς και ενέργειες που προκαλούν τουλάχιστον ερωτήματα για τις προθέσεις του”

Νόνη Καραγιάννη: Ο τακτικισμός όμως για να εκδηλωθεί σημαίνει ότι έχει στόχευση .

Στεφ. Στεφάνου: “Το ΑΚΕΛ όμως δεν μπορεί να ξέρει τις προθέσεις του Προέδρου. Καθένας κρίνεται από τα αποτελέσματα των ενεργειών και των πολιτικών του. Εχουμε την πεποίθηση ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες το γεγονός ότι ο Πρόεδρος άνοιξε αυτά τα θέματα,στην παρούσα συγκυρία. Αφ ενός στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αφετέρου στην αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επίσης, δίνεται τροφή να κατηγορούνται η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο ΠτΔ ότι στοχεύουν σε άλλου τύπου λύσεις, πέραν αυτής που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών από το 1977 και εντεύθεν, για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.”

Νόνη Καραγιάννη: Σας ρώτησα εάν το θέμα της ΑΟΖ είναι συνέπεια της υπάρχουσας έντασης γύρω από αυτό το ζήτημα

Στέφ Στεφάνου: “Εάν ο Πρόεδρος ανοίγει το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας για να επιλύσει το θέμα της ΑΟΖ και της έντασης, δεν υπάρχει πιο ολέθρια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικές συγκλίσεις που πρέπει να διαφυλαχθούν και λένε ότι τα ζητήματα ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και μάλιστα πολύ βασική. Εάν εκχωρηθεί στις περιφέρειες, θα μιλούμε τουλάχιστον για συνομοσπονδία. Οσον αφορά στην ΑΟΖ, μπορεί να επιλυθεί άπαξ και διαπαντός εάν λυθεί το Κυπριακό.Σε αντίθετη περίπτωση είναι μέν κυριαρχικό δικαίωμα της  Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς , αλλά θα βρίσκουμε συνεχώς απέναντί μας την Τουρκία με κίνδυνο έντασης και όχι μόνον, πράγμα που επισημαίνει την πρόσφατη έκθεσή του και ο ΓΓ του ΟΗΕ”

Σε ερώτημα της Νόνης Καραγιάννη εάν το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή με αποκλεισμένο το τουρκοκυπριακό κομμάτι, ο εκπρόσωπός του απάντησε: “Το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στο κόμμα του κ Αναστασιάδη επειδή έχει καθυστερήσει το ενεργειακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά παράλληλα γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο παραμένει ανοικτό το πρόβλημα με τη γειτονική Τουρκία θα υπάρχουν συνεχείς κίνδυνοι και θα υπάρχουν περιορισμοί να αναφορικά με τις πρακτικές και οικονομικές δυνατότητες, να προχωρά η Κύπρος σε υλοποίηση ενεργειακών σχεδιασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της προαναφερθείσης καθυστέρησης η Κύπρος έχει μείνει μόνον με ένα διαπιστευμένο ενεργειακό κοίτασμα το οποίο εντοπίστηκε το 2011 από την προηγούμενη κυβέρνηση και παραμένει αναξιοποίητο.”

*ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΚΙΝΤΖΙ

Τέλος, ο κ Στεφάνου δεν διέψευσε πληροφορίες περί ύπαρξης έντονης κινητικότητας από Τουρκικής πλευράς, με στόχο να αδρανοποιηθεί ο Μουσταφά Ακκιντζί και να αναλάβουν άλλοι, σκληρότεροι διαπραγματευτές, τις συνομιλίες.  Οπως είπε χαρακτηριστικά: “Προωθούν έναν πολύ σκληρό και αντιομοσπονδιακό, πνευματικό παιδί του Ραούφ Ντεκτάς, τον λεγόμενο ΥΠΕΞ της λεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού στα Κατεχόμενα και διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί εποχής Ερογλου”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

More from my site




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *