Search

Η Αθήνα και πάλι στο ρινγκ των επενδύσεων

411

Στην 14η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης των επενδυτικών προορισμών για το σύνολο της αγοράς ακινήτων καταγράφοντας άλμα 15 θέσεων μέσα σε 12 μήνες εκτινάχθηκε η Αθήνα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PWC και του Urban Land Institute για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων για το 2019 «Η φετινή θέση της κατάταξης φανερώνει μια αξιοπρόσεκτη επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων της Αθήνας».

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε απαντήσεις και τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών real estate παγκοσμίως. Οι προοπτικές είναι καλές: Οι συμμετέχοντες δίνουν 3,92 στις προοπτικές των επενδύσεων με άριστα το 5, ενώ σε μεγάλο βαθμό αναμένουν ότι θα αυξηθούν τόσο τα ενοίκια όσο και οι αξίες των ακινήτων.

Η 14η θέση που πήρε η Αθήνα είναι η καλύτερη από το 2015 όπου είχε βρεθεί στο νούμερο 5. Τότε οι εκτιμήσεις των επενδυτών και των διαχειριστών επενδύσεων ήταν ιδιαίτερα θετικές για τη χώρα μας. Ωστόσο μετά το πρώτο εξάμηνο του 2016 όπου φθάσαμε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι σε άλλους προορισμούς και η Αθήνα βρέθηκε στις χειρότερες θέσεις της κατάταξης.

Το τέλος του προγράμματος διάσωσης και οι καλές οικονομικές ειδήσεις βοηθάνε στην δημιουργία ενός καλό κλίματος αλλά οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη για να αναβιώσει η αγορά. «Σήμερα η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά με ένα σκληρό νόμισμα», αναφέρει ντόπιος επαγγελματίας . «Έχει περάσει δύσκολες ώρες και χρειάζεται να διανύσει μεγάλη απόσταση. Το σκληρό νόμισμα είναι πλεονέκτημα υπό μια έννοια επειδή προσφέρει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στους επενδυτές, όμως από την άλλη πλευρά δεν επιτρέπει την εξισορρόπηση της οικονομίας», αναφέρει ακόμη.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομία, η αγορά γραφείων είναι αυτή που εμφανίζει και τις καλύτερες προοπτικές. «Θα υπάρξουν ευκαιρίες στην ανάπτυξη ακινήτων γιατί η αγορά είναι διψάει για νέους χώρους», αναφέρει άλλος επαγγελματίας. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στα ενοίκια των πολύ καλών γραφείων σε τοποθεσίες πρώτης προβολής (Α’ κλάσης).

Όμως, δεν τα βλέπουν όλοι ρόδινα. «Αυτή τη στιγμή δεν θα επένδυα σε Αθήνα ή Κωνσταντινούπολη λόγω των μακροοικονομικών και πολιτικών κινδύνων, της αβεβαιότητας που επικρατεί και στην έλλειψη βάθους των αγορών», αναφέρει επενδυτής. Παράλληλα, Γερμανός τραπεζίτης εκφράζει την ανησυχία του για Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία για λόγους που σχετίζονται με την χρηματοδότηση των οικονομιών τους.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Σε γενικές γραμμές τα στελέχη του real estate παραμένουν αισιόδοξα για το 2019, αν και επικρατεί σκεπτικισμός για επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο της οικονομίας όσο και της αγοράς ακινήτων λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων και του Brexit.

Στην πρώτη θέση για το 2019 βρίσκεται η Λισαβόνα και ακολουθούν: Βερολίνο, Δουβλίνο, Μαδρίτη και Φρανκφούρτη. Τις χειρότερες προοπτικές εμφανίζουν οι: Κωνσταντινούπολη, Μόσχα, Λονδίνο, Ρώμη και Βαρκελώνη.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *