Η χαλάρωση των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες κυβερνήσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση αυτών κατά 13%. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 192,3 δις δολάρια για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλλονται σε αυτές σε συνδυασμό με τις προσπάθειες στο ανώτατο επίπεδο για το κλείσιμο συμφωνιών.
Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες, επισημαίνει ότι την τελευταία πενταετία οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν σε Ασία, Ωκεανία και Μέση Ανατολή, ενώ αντίθετα μειώθηκαν σε Αφρική, Αμερική και Ευρώπη.
ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα ήταν όλες μαζί υπεύθυνες για το 74% των οπλικών συστημάτων που πουλήθηκαν στον πλανήτη την περίοδο 2013-17.
Μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων του κόσμου, με μερίδιο 34% στο παγκόσμιο σύνολο (από 30% την περίοδο 2008-2012), ήταν οι ΗΠΑ.
Στην πενταετία 2013-2017 οι ΗΠΑ πούλησαν 58% περισσότερα όπλα απ’ ό,τι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου, η Ρωσία, ενώ διέθεσαν τα όπλα τους σε συνολικά 98 χώρες του πλανήτη. Τα μισά από αυτά είχαν προορισμό τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο πουλήθηκε στην Ασία.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θέλει να μετατρέψει τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη έχουν κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων, σε ακόμη μεγαλύτερο προμηθευτή εξοπλισμών σε διεθνές επίπεδο, έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτές των προσπαθειών ύφεσης των εξοπλισμών.
Στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που αναλαμβάνουν κρατικές συμβάσεις για την πώληση όπλων, πλοίων, αρμάτων μάχης, αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων ειδών στις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών συγκαταλέγονται οι Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp και Northrop Grumman Corp.
Εν μέρει, η αύξηση αποδίδεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Buy American» («Αγοράστε Αμερικανικά») από την κυβέρνηση του Τραμπ τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του οποίου χαλάρωσαν διάφοροι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων, ενώ ενθαρρύνθηκαν οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι να διαδραματίζουν ενεργότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο ώστε να εξασφαλίζουν πωλήσεις για τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων.
Οι δύο κυριότεροι τρόποι αγοράς όπλων από ξένες κυβερνήσεις είναι είτε οι απευθείας συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες, που ανατίθενται έπειτα από διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων με τις εταιρείες, είτε οι πωλήσεις για τις οποίες μεσολαβεί το αμερικανικό Πεντάγωνο. Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται έγκριση από το αμερικανικό Κράτος.
Οι εμπορικές πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες κυβερνήσεις αυξήθηκαν 6,6%, από 128,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα 136,6 δισεκ. δολάρια το περασμένο οικονομικό έτος, σύμφωνα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις για τις οποίες μεσολάβησε το αμερικανικό Πεντάγωνο αυξήθηκαν κατά 33%, στα 55,6 δισεκ. δολάρια, το περασμένο οικονομικό έτος. Συνδυαστικά, το σύνολο των εξαγωγών όπλων αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση, κατά την ίδια πηγή.