Search

«Στην κορυφή νιώθεις δέος, μια θάλασσα από βουνά»!

750

Ο αστυνομικός της ΑΕΑΕ Φώτης Θεοχάρης έγραψε ιστορία πατώντας την κορυφή του τρίτου ψηλότερου βουνού της γης, στο όρος Κατσετζούγκα (8.586 μέτρα) των Ιμαλαΐων.

Μια βόλτα στην Πάρνηθα πριν από μια δεκαετία, ήταν ο λόγος που ο αστυνομικός Φώτης Θεοχάρης ασχολήθηκε με την ορειβασία, ένα άθλημα που δεν υπάρχει στην φιλοσοφία του Έλληνα. Το συγκεκριμένο σπορ αποτελεί άλλο ένα πεδίο δράσης της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδας, που είναι ενεργοί και δραστήριοι σε όλα τα αθλήματα.

Γι’ αυτό και ο Φώτης Θεοχάρης ευχαριστεί την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδας η οποία με πρωτοβουλία του ταμία της Κωνσταντίνου Ζακεστίδη και του προέδρου Γιώργου Τζατζάκη ενίσχυσε μια τέτοια δράση.

Ο 27χρονος αστυνομικός που «θυσιάζει» την άδεια του και τα ρεπό του για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του στην ορειβασία, βλέπει την προσπάθεια του να έχει αντίκρισμα καθώς πάτησε την κορυφή του τρίτου ψηλότερου βουνού της γης, στο όρος Κατσετζούγκα (8.586 μέτρα) των Ιμαλαίων.

«Η επιτυχής ανάβαση στο όρος Κατσετζούγκα στα 8.586 μέτρα που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Γης και το δεύτερο δυσκολότερο βουνό του κόσμου, πρώτο είναι το K2 στο Πακιστάν, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» εξηγεί ο ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης και συνεχίζει: «Για την ελληνική ορειβασία γράφτηκε με εμένα και τον σχοινοσύντροφο μου Αντώνη Συκάρη μια χρυσή σελίδα και στην Παγκόσμια ορειβατική ανθολογία. Το βουνό αυτό μέχρι πρότινος είχαν σκαρφαλώσει 334 άτομα, στην ιστορία των 65 του χρόνων από την πρώτη επιτυχή ανάβαση της 25ης Μαΐου του 1955. Έκτοτε ανέβηκαν 334 άτομα. Τα τελευταία τρία χρόνια παρόλες τις προσπάθειες των ορειβατών δεν ανέβηκε κανείς!».

Το ταξίδι…

«Το εντυπωσιακό ταξίδι προς την κορυφή ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό την Κατμαντού στο Νεπάλ. Από εκεί αεροπορικώς φτάσαμε σε μια άλλη πόλη και από εκεί έπειτα από δυο ώρες ταξίδι με φορτηγό φτάσαμε στο χωριό Κακντίμ από το οποίο ξεκίνησε η πεζοπορία.
Η διάρκεια της πεζοπορίας ήταν 15 ημέρες μέχρι να φτάσουμε στο Μπέις Καμπ στα 5.500 μέτρα. Η πεζοπορία περιείχε διασχίσεις ποταμιών, πεζοπορία σε υποτροπικά δάση και διάσχιση παγετώνα. Αυτό ήταν και το πιο επίπονο.

Μόλις φτάσαμε στα 5.500 μέτρα ξεκουραστήκαμε δυο ημέρες και έπειτα άρχισε η εφόρμηση στα καμπ. Ξεκινήσαμε τον εγκλιματισμό μας στα υψηλότερα καμπ κουβαλώντας τις σκηνές και τα πράγματα μας. Αφού τα στήσαμε και κάναμε τα απαραίτητα ροτέισιον (μικρές διαδρομές) μετά περιμέναμε στο Μπέις Καμπ (κατασκήνωση βάσης) περίπου 18 ημέρες για την τελευταία προσπάθεια προς την κορυφή».

Τα τέσσερα καμπ

«Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την κορυφή και την πρώτη ημέρα πήγαμε στο Καμπ 2 στα 6.250 μέτρα. Την επόμενη ημέρα πήγαμε στο Καμπ 3 περίπου στα 7.000 μέτρα και μια ημέρα μετά φτάσαμε στο Καμπ 4 στα 7.300. Ξεκινήσαμε στις 6 το πρωί από το Καμπ 3, φτάσαμε το μεσημεράκι και στις 7 το απόγευμα ξεκινήσαμε για την κορυφή. Βρεθήκαμε μετά από 13 ώρες στην κορυφή στις 8.15 το επόμενο πρωί και από εκεί άρχισε άμεσα η κατάβαση».

«Η κορυφή και τα δάκρυα συγκίνησης»

«Πριν φτάσεις στην κορυφή έχεις σκέψεις. Τι θα γίνει με το οξυγόνο θα τελειώσει; Αν τελειώσει τι θα κάνω; Θα τα καταφέρω; Στο άγνωστο έχεις πάντα φοβίες τι θα αντιμετωπίσεις, τι θα συμβεί, δέκα μέτρα πριν φτάσεις στην κορυφή σε κατακλύζουν τα δάκρυα της συγκίνησης.

Στην κορυφή νιώθεις ένα απίστευτο δέος βλέποντας με τα μάτια σου μια θάλασσα από βουνά, νιώθεις πληρότητα, χαρά και ευγνωμοσύνη. Χαρά που τα κατάφερες, ευγνωμοσύνη προς τον Θεό που σε βοήθησε και είσαι ζωντανός, αλλά παρ’ ολ’ αυτά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει!

Ίσως ξεκινάει τώρα. Τα μεγαλύτερα ατυχήματα γίνονται στην κατάβαση γιατί είσαι κουρασμένος και πρέπει να κατέβεις χαμηλότερα. Εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή… Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου σε γεμίζει μεγάλη αυτοπεποίθηση και ψυχολογική δύναμη. Κάνοντας το επάγγελμα του αστυνομικού μπορείς να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές προκλήσεις με πιο καθαρό μυαλό, υπευθυνότητα, πειθαρχία, να ακολουθείς τους κανόνες…

Η επιστροφή

«Η κατάβαση θέλει μεγάλη προσοχή, αφού εκεί λόγω καταπόνησης γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα. Έφτασα στο Καμπ 4 μετά από 3.40 λεπτά ξεκουράστηκα και περίπου 4 η ώρα έφυγα μόνος (αν και δεν έπρεπε) προς το Μπέις Καμπ (κατασκήνωση βάσης) όπου έκανα 4 ώρες για να φτάσω.

Ο λόγος που κατέβηκα γρήγορα την ίδια ημέρα παρόλο που ήταν επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία με όλη την κούραση και την έλλειψη ύπνου είναι ότι στα 7.000 μέτρα ο ύπνος δεν είναι τόσο άνετος όσο στο Μπέις Καμπ που βρίσκεται στα 5.500 μέτρα. Διότι το οξυγόνο είναι λιγότερο και έχεις άσχημα όνειρα. Σ’ αυτό το υψόμετρο αν κοιμηθείς χωρίς οξυγόνο βλέπεις εφιάλτες, που δεν σ’ αφήνουν να ησυχάσεις!».

Πηγαίνοντας για το Μπέις Καμπ περίπου δέκα λεπτά πριν φτάσω με τα πόδια με εντόπισαν με το λαμπάκι και κατευθύνθηκαν προς το μέρος μου. Δέχθηκα συγχαρητήρια και μου έβαλαν αμέσως φαγητό. Δεν τρως βέβαια, γεμιστά, αλλά λίγο κρέας, σούπες, μακαρόνια…
Περιμέναμε στο Μπέις Καμπ να έρθει το ελικόπτερο για να μας πάει στο Κατμαντού, αλλά δεν ήρθε ποτέ! Έτσι ξεκινήσαμε και φύγαμε με τα πόδια περνώντας πάλι όλο τον παγετώνα και φτάσαμε σε υψόμετρο 3.800 μέτρα. Τότε, ήρθε το ελικόπτερο και μας πήγε στο Κατμαντού. Έκανα μπάνιο μετά από 1.5 μήνα!».

Τα πρώτα βήματα

«Η πρώτη επαφή μου ήταν σε ηλικία 16 ετών στην Πάρνηθα από μια εξόρμηση που κάναμε με φίλους. Σιγά-σιγά κάναμε βόλτες, πεζοπορία στο δάσος, κάναμε νέες παρέες, πήγαμε σε ορειβατικούς συλλόγους, οργανωθήκαμε καλύτερα, πήραμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και συνεχίζω πλέον με αμείωτο ρυθμό όχι μόνο την πεζοπορία, αλλά και την αναρρίχηση.

Η δράση παραμένει αμείωτη μια δεκαετία και όσο πάει εντατικοποιείται. Έφτασα 27 ετών, παρακολούθησα διάφορες σχολές ορειβασίες. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου κατάφερα να σκαρφαλώσω στις μεγαλύτερες οροσειρές της Γης. Στις Άλπεις, τις Άνδεις, τον Καύκασο, τα Ιμαλάια…

«Η επόμενη κορυφή»

«Παρ’ ολ’ αυτά δεν σημαίνει ότι επισκέφθηκα κάποια από τα μεγαλύτερα βουνά της Γης και τελείωσε πλέον η ορειβατική μου δράση. Όταν κατακτάς ένα βουνό σου ανοίγει την… όρεξη και δημιουργεί την επιθυμία για να φτάσεις στην κορυφή στο επόμενο βουνό».

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *