Search
μέδουσα

Από αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου παρακολούθησαν την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7»

748

Την κύρια φάση της αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» που ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, παρακολούθησαν οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Πρόκειται για άσκηση με ιδιαίτερο πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό ενδιαφέρον, που παρακολούθησαν αντιπροσωπείες (στρατιωτικοί, διπλωμάτες) από 10 χώρες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Mohamed Ahmed Zaki παρακολούθησαν την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», που πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης, στον κόλπο του Μάλεμε , αρχικά από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο «ANWAR EL SADAT» και στη συνέχεια από την ναυαρχίδα του ελληνικού Στόλου την Φρεγάτα «ΕΛΛΗ». Την άσκηση παρακολούθησαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Αιγύπτου και Κύπρου. Επίσης μέρος της άσκησης έγινε εν όρμω στη βάση της Σούδας.

Το βασικό μήνυμα της άσκησης, είναι η αποφασιστικότητα των τριών συμμετεχουσών κρατών, να προχωρήσουν στην οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, αλλά και η παροχή εγγυήσεων ασφάλειας στις πολυεθνικές εταιρείες, που πραγματοποιούν νομίμως υποθαλάσσιες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η διασφάλιση των «οδών» μεταφοράς του φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ε.Ε.

Έχει προκριθεί, ως η ασφαλέστερη «ενεργειακή οδός» που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας, η «ελληνική οδός (δηλαδή με τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed), παρότι είναι πιο δαπανηρή, από την εναλλακτική οδό δηλαδή την μεταφορά του μέσω της Τουρκίας («τουρκική οδός»).
«Είμαστε εδώ, στην Κρήτη, όπου τα κοιτάσματα, για τα οποία πλέον έχει υπογραφεί να αρχίσει η εξόρυξή τους, ιδιαίτερα στον νότιο τομέα της Κρήτης, θα αποτελέσουν και το κέντρο της ανάπτυξης της πατρίδας μας στον τομέα του φυσικού αερίου και όσον αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου και όσον αφορά τον αγωγό, ο οποίος συνδέει τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου με τα ελληνικά κοιτάσματα και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια αυτοδυναμία στους φυσικούς και ενεργειακούς της πόρους», δήλωσε από τη Φ/Γ ΕΛΛΗ, ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος.
Ένα από τα βασικά σενάρια της άσκησης , που υλοποιήθηκε επιτυχώς, ήταν και αυτό της υπερασπίσεως αρχικώς και εν συνεχεία ανακαταλήψεως πλατφόρμας αντλήσεως αερίου, θέμα άκρως επίκαιρο και «επιχειρησιακό» και για τις τρεις ασκούμενες χώρες.
Επίσης, από τα ενδιαφέροντα της άσκησης, με αξιοσημείωτο πολιτικο-διπλωματικό ενδιαφέρον ήταν το γεγονός της πρώτης στρατιωτικής συμμετοχής των Κυπριακών ΕΔ σε άσκηση εκτός των θαλασσίων συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεγονός, που σηματοδοτεί την πρώτη εκτός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, που εκπροσωπήθηκε επαξίως από το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης «Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης» και στοιχείο ανδρών των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Κυπριακού Ναυτικού.
Στην άσκηση συμμετείχαν ως παρατηρητές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, το Μαρόκο, η Ρουμανία και η Πορτογαλία.
Ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος με την ολοκλήρωση της κύριας φάσης της άσκησης έκανε την εξής δήλωση: «Σήμερα έγινε μία μεγάλης εκτάσεως άσκηση, η «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», με την παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των Αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου. Είναι η έβδομη κατά σειρά άσκηση, η οποία πλέον είναι τριμερής, με την Αίγυπτο και την Κύπρο ως ενεργούς μετόχους και χώρες από τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητές. Ο άξονας ευστάθειας, που συγκροτείται με κέντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αποτελεί την ελπίδα για την ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία είναι αντικείμενο θετικών σχολίων από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, με αυτές τις τριμερείς συμφωνίες, χτίζει τον άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη βόρεια Αφρική.»

Χρήστος Καπούτσης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *