Τη Συμφωνία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση ενέκριναν χθες οι βουλευτές του Μπούντεσταγκ. 372 ψήφισαν υπέρ, 153 κατά και 141 απείχαν.
Σημαντική επιτυχία χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την έγκριση της Συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί επισήμως στην σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Στην Συμφωνία συμμετέχουν 180 κράτη, όχι όμως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Κροατία, η Σλοβακία και το Ισραήλ.
“Εχουν υπάρξει σχόλια από τους επικριτές τη Συμφωνίας στα οποία περισσεύει η μοχθηρία”, σχολίασε ο Μάας από βήματος και τόνισε ότι η Συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, καθώς μέσω αυτής πολλά κράτη θα αναγκαστούν να βελτιώσουν τα στάνταρ τους”, δείχνοντας ουσιαστικά στις κυβερνήσεις των κρατών που έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι θα ανοίξει ένας δρόμος για περαιτέρω εισροή προσφύγων και μεταναστών.
Σε κλίμα εντάσεων η έγκριση της Συμφωνίας
Της ψηφοφορίας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση, αλλά και μία περίοδος ευρύτερων εντάσεων, με τον Γενς Σπαν, ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας, διεκδικητή της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών και δριμύτατο επικριτή της πολιτικής των ανοιχτών θυρών, να ζητά επιμόνως έγκριση της Συμφωνίας, σε πρώτη φάση, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του κόμματος (7-8 Δεκεμβρίου).
Η επιχειρηματολογία των υποστηρικτών
“Είναι μία εποχή που ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να υψώσει τείχος, γι’ αυτό η συζήτηση είναι τόσο έντονη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ενημερώσει εγκαίρως την κοινή γνώμη”, δήλωσε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων, Στέφαν Τόμαε, αμβλύνοντας, ωστόσο, το σχόλιο του με την επισήμανση τού αυτονόητου -ότι η Συμφωνία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα- και συμπληρώνοντας ότι μέσω αυτής θα μειωθεί η πίεση που ασκείται από τις μεταναστευτικές ροές στη Γερμανία, ακριβώς επειδή θα επαναπροσαρμοστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο.
H Άνγκιεσκα Μπρούγκερ, βουλευτής των Πρασίνων που υπερψήφισε την Συμφωνία, υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης ψυχραιμίας, ανθρωπιάς και βαθειάς κατανόησης της κατάστασης, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτή εφαρμόζεται ήδη σε επίπεδο καθημερινότητας στη Γερμανία. “Aς υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα δικαιώματα και την ευπρέπειά μας”, κατέληξε, “ώστε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα από την καρδιά της Ευρώπης”, αναφερόμενη, επί της ουσίας, και εκείνη στα κράτη που έχουν γυρίσει την πλάτη στην διεθνή συμφωνία.
“Οι μεταναστευτικές ροές θα ρυθμιστούν για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο χάρη σε αυτή τη συμφωνία”, είπε η σοσιαλδημοκράτισσα Γκαμπριέλα Χάινριχ, προσθέτοντας: “Ακούω να λένε: Aφού η Συμφωνία δεν είναι δεσμευτική, τι τη χρειαζόμαστε; Κι εγώ τους απαντώ: Δείτε την Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ούτε κι αυτή δεν είναι δεσμευτική».
Ο Ματίας Μίντελμπεργκ, εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής και Πατρίδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, επικεντρώθηκε στα οικονομικά οφέλη της Συμφωνίας: “Η χώρα μας βασίζεται στις διεθνείς συνεργασίες, εφόσον το 50% της οικονομίας μας βασίζεται στις εξαγωγές. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να την συμφέρουν τόσο πολύ τα ανοιχτά σύνορα”.
Δομίνα Διαμαντοπούλου