Search

Σταμάτησε η λειτουργία της Χαλυβουργικής- Διεκόπη η ηλεκτροδότηση λόγω χρεών

886

«Τέλος» για την ιστορική βιομηχανία «Χαλυβουργική» καθώς σταματά η λειτουργία της αφού διεκόπη η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρεών προς την ΔΕΗ ύψους 31,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ «τράβηξε» την πρίζα αργά χθές το βράδυ σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της ιστορικής βιομηχανίας.

Η ΔΕΗ, ως γνωστό είχε παράσχει παράταση έως χθές 17 Δεκεμβρίου στη «Χαλυβουργική» ύστερα από τη δέσμευση της εταιρίας ότι θα υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το χρέος ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ρεύματος.

Στην αγορά ήταν κοινό μυστικό ότι η Χαλυβουργική εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχει ουσιαστικά σταματήσει την παραγωγική της λειτουργία και τα αποθέματά της είχαν διαμορφωθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Και δεν αποτελεί έκπληξη ούτε η εντολή της ΔΕΗ να διακοπεί το ρεύμα, ούτε η καταγγελία των δανείων της εταιρίας από τις τράπεζες.

Η έκπληξη ήταν πως τόσον καιρό οι τράπεζες δεν είχαν καταγγείλει τα δάνεια της εταιρίας που ξεπερνούν τα 410 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι συγκεντρωμένο σε δύο τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν προσημειώσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα ποσά δανείων δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

Η ιστορία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ αρχίζει το 1925, όταν οι ιδρυτές της Θ. Αγγελόπουλος και τα παιδιά του Δημήτρης, Παναγιώτης και Γιάννης, ξεκίνησαν να ασκούν εμπόριο ειδών σιδήρου. Το 1932 εγκαθιστούν εργοστάσιο παραγωγής ειδών συρματουργίας, στην οδό Πειραιώς 197, με την επωνυμία Ελληνικά Συρματουργεία Θ.Α. Αγγελόπουλος & Υιοί. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται στην ίδια περιοχή μέχρι το 1938. Τότε εγκαθίστανται μικροί ηλεκτρικοί κλίβανοι των 6-8 τόννων οι οποίοι παράγουν χάλυβα, ο οποίος στη συνέχεια διαμορφώνεται στις τότε εγκαταστάσεις ελάστρων σε χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος. Η προσπάθεια αυτή σταματά με τον πόλεμο και την κατοχή.

Μετά την απελευθέρωση δημιουργείται η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ A.E.  το 1951 οι δραστηριότητες μεταφέρονται στην Ελευσίνα και  αρχίζει η λειτουργία ηλεκτρικών κλιβάνων. Το 1961 θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος στη χώρα μας. Δύο χρόνια αργότερα αποπερατώνεται η εγκατάσταση της πρώτης και ταυτόχρονα ξεκινάει και η κατασκευή της δεύτερης υψικαμίνου.

Η συνέντευξη του κ. Αγγελόπουλου στην «Καθημερινή»

Την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων θέμα της Χαλυβουργικής. Όπως είπε :

«Η Χαλυβουργική αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια την τεράστια πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα και στην εκπόνηση και κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν η υψηλή τιμή για την ενέργεια καθώς και η τιμή του ίδιου του σκραπ. Για να καταλάβετε, να σας δώσω σύγκριση όγκων πωλήσεων μεταξύ των ετών 2011 και 2016.

Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2011 ήταν 388.000 τόνοι και το 2016 ήταν 9.608 τόνοι. Αντιλαμβάνεσθε και την τραγική πτώση του τζίρου.

Αυτά τα χρόνια έβαλα από προσωπικά αποθέματα σημαντικά χρηματικά ποσά για να μπορέσω να διατηρήσω σε στοιχειώδη λειτουργία την εταιρεία. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι δεν εξυπηρετεί κανέναν και πολύ περισσότερο τους εργαζομένους. Η Χαλυβουργική μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία. Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή. Δεν υπάρχει σήμερα οπουδήποτε στον κόσμο τράπεζα που να δέχεται να χρηματοδοτήσει μια χαλυβουργία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η εταιρεία παραμένει εν ζωή είναι για την προστασία των εργαζομένων. Διαφορετικά θα είχε κλείσει προ πολλού».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *